News

Komentari 26

SAD u plamenu: Aktivno više od 100 velikih šumskih požara

SAD u plamenu: Aktivno više od 100 velikih šumskih požara

Više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce koji su pristigli iz cijelog SAD-a te njih 140 iz Australije i Novog Zelanda, bore se s buktinjom koja je progutala 648.000 hektara

Šest novih velikih požara razbuktalo se u subotu u Sjedinjenim Državama, čime se broj aktivnih požara koji haraju diljem zemlje popeo na preko 100, uz očekivanje da će taj broj rasti zahvaljujući udarima munja o suho tlo, priopćile su u subotu tamošnje vlasti.

Više od 30.000 ljudi, uključujući vatrogasce koji su pristigli iz cijelog SAD-a te njih 140 iz Australije i Novog Zelanda, bore se s buktinjom koja je progutala 648.000 hektara, objavio je Nacionalni koordinacijski centar.

- Očekujemo da će se danas razbuktati još pet požara, kazao je Jeremy Grams, glavni prognostičar centra za predviđanje oluja Nacionalne meteorološke službe, sa sjedištem u Oklahomi.

Po njegovim riječima, oluje koje prati snažna grmljavina i sijevanje, a malo kiše očekuju se u dijelovima regije Rocky Mountain, dok američki sjeverozapad ima kritične uvjete za izbijanje požara koji uključuju jak vjetar i nisku razinu vlage.

Vatrogasci se u subotu ponovno bore s ekstremno visokim temperaturama i jakim vjetrovima, objavio je Nacionalni koordinacijski centar.

Požari su pogodili savezne države od Washingtona do Novog Meksika, a Kalifornija je među najjače pogođenima.

Požar u blizini Reddinga u sjevernoj Kaliforniji uništio je preko 77.000 hektara  i razorio blizu 1.100 domova.

Oko 160 km južnije 3.500 vatrogasaca bore se s požarom u kompleksu Mendocino, gdje je do subote vatrom uništeno skoro 133.000 hektara i riječ je o najvećem zabilježenom požaru u Kaliforniji.