Obavijesti

News

Komentari 46

SAD u problemima: Kim ne želi odustati od nuklearnih pokusa

SAD u problemima: Kim ne želi odustati od nuklearnih pokusa
1

Ta objava stiže nakon što Tillerson otkrio da su Sjedinjene Države u izravnom kontaktu sa Sjevernom Korejom zbog njezinih nuklearnih pokusa i pokusa s projektilima

VIDEO

 Sjevernokorejsko vodstvo nije pokazalo nikakve znakove da je spremno razgovarati o zaustavljanju nuklearnih pokusa, objavio je u subotu State Department.

"Sjevernokorejski dužnosnici ne pokazuju znakove da su zainteresirani ili spremni za razgovore o denuklearizaciji", priopćila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert. 

State Department ima "nekoliko otvorenih kanala" koje može koristiti za komunikaciju s dužnosnicima sjevernokorejskog režima, dodaje se u priopćenju.

Ta objava stiže nakon što je američki državni tajnik Rex Tillerson u subotu otkrio da su Sjedinjene Države u izravnom kontaktu sa Sjevernom Korejom zbog njezinih nuklearnih pokusa i pokusa s projektilima. 

SAD ima kanale za komunikaciju sa Sjevernom Korejom 

 jedinjene Države imaju "kanale za komunikaciju" sa Sjevernom Korejom i "ispituju" postoji li volja režima Kim Jong-Una da pregovara o svojem nuklearnom i raketnom programu, rekao je u subotu u Pekingu američki državni tajnik Rex Tillerson.

"Postavljamo pitanja. Imamo kanale za komunikaciju s Pjongjangom, nismo ... posve u mraku, imamo otvorena dva ili tri kanala s Pjongjangom", rekao je Tillerson novinarima.

"Možemo s njima razgovarati i razgovaramo", dodao je. "Ispitujemo (volju režima), dakle budite pažljivi."

Tillerson se u subotu u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i svojim kolegom Wang Yijem, u sklopu priprema za prvi Trumpov posjet Kini, predviđen za studeni.

Tillerson je rekao  da Kina nije posrednik u komunikaciji sa Sjevernom Korejom nego da SAD ima vlastite kanale.

Kineski predsjednik Xi Jinping u subotu je imao samo tople riječi za američkog predsjednika, nazvavši ga prijateljem i kazavši kako očekuje da njegov posjet Kini bude "sjajan".

Kineski odnosi sa SAD-om napeti su zbog toga što Trumpova administracija kritizira kineske trgovinske prakse i zahtijeva da Peking izvrši veći pritisak na Sjevernu Koreju da zaustavi svoj nuklearni program.

Xi i Trump sastali su se prvi put na Trumpovu imanju na Floridi u travnju.

"Vjerujem da će predstojeći posjet Kini predsjednika Trumpa biti važna prigoda za razvoj kinesko-američkih odnosa", rekao je Xi. "I vjerujem da će njegov posjet biti poseban, sjajan i uspješan."

Xi je poslije dodao da obje zemlje moraju "kroz dijalog i konzultacije primjereno pristupiti rješavanju razlika u stajalištima i osjetljivih pitanja, poštujući ključne interese i razloge za zabrinutost druge strane", kako je prenijelo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi istaknuo je da SAD mora poštivati kineska stajališta o Tajvanu.

Kina to pitanje smatra najosjetljivijim i najvažnijim u odnosima sa SAD-om i zabrinuta je zbog američkog jačanja vojne suradnje s Tajvanom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo
VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...