Obavijesti

News

Komentari 0

SAD uveo embargo na ruske energente, a Njemačka ipak nije za zabranu uvoza ruske nafte

SAD uveo embargo na ruske energente, a Njemačka ipak nije za zabranu uvoza ruske nafte
4

Da Njemačka vjeruje da bi zabrana uvoza okončala rat, to bi učinila. Ali ne vjeruje, rekla je ministrica vanjskih poslova Baerbock

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u utorak je opravdala odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao odmazdu za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to gurnulo Njemačku u kaos što bi prije bila pobjeda nego poraz za Kremlj, javljaju agencije.

Da Njemačka vjeruje da bi zabrana uvoza okončala rat, to bi učinila. Ali ne vjeruje, rekla je. Njemačka je ovisna o Rusiji za trećinu uvoza nafte, što je puno veća ovisnost od SAD-a koji je ranije objavio embargo na uvoze ruskih energenata.

German Foreign Minister Baerbock delivers a statement in Berlin

- Kada bismo to odmah zabranili, sutra se više u Njemačkoj ne bismo mogli kretati - rekla je. Dodala je da ključni radnici poput učitelja ili medicinskih sestri ne bi mogli doći na posao a problem bi bila i struja.

SAD uveo embargo na ruske energente

SAD je u utorak objavio da uvodi embargo na uvoz ruske nafte i plina, dok je Velika Britanija rekla kako će postupno ukidati uvoz ruskih energenata do kraja 2022., čime te dvije zemlje dodatno pojačavaju pritisak na Moskvu u znak odmazde za invaziju Ukrajine.

"Zabranjujemo sav uvoz ruskog plina i nafte", kazao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u Bijeloj kući. "To znači da se ruska nafta više neće prihvaćati u američkim lukama, a američki će narod zadati još jedan moćan udarac Putinovom ratnom stroju", dodao je.

U.S. President Biden speaks about situation in Russia and Ukraine, in Washington

Biden je istaknuo da je tu odluku donio u konzultacijama sa saveznicima. Izrazio je razumijevanje što mnogi od njih neće biti u mogućnosti priključiti se SAD-u u toj odluci.

- Mi takvu odluku možemo donijeti dok drugi ne mogu - pojasnio je. Europa zasad odbija uvesti embargo na uvoz energenata iz Rusije, koji zadovoljavaju 40 posto njezinih potreba za prirodnim plinom i 30 posto za naftom.  Sjedinjene Države su s druge strane neto izvoznici energije, podsjetio je Biden.

Rusi više neće gledati prijenose Premier lige ni susrete FA Cupa
Rusi više neće gledati prijenose Premier lige ni susrete FA Cupa

- Ali usko surađujemo s Europom i našim partnerima kako bismo donijeli dugoročnu strategiju kojom bi se smanjila njihova ovisnost o ruskim energentima. Ostajemo ujedinjeni u namjeri da održimo rastući pritisak na Putina i njegov ratni stroj - dodao je američki predsjednik.

Sjedinjene Države su u prosjeku 2021. iz Rusije uvozile više od 20,4 milijuna barela sirove nafte i rafiniranih proizvoda mjesečno, što je oko 8 posto američkog uvoza tekućih goriva, prema američkoj saveznoj agenciji Energy Information Administration (EIA). Washington ne uvozi plin iz Rusije.

Britanija postupno ukida uvoz

Velika Britanija će pak postupno ukinuti uvoz nafte i naftnih derivata od Rusije do kraja 2022., kazao je u utorak britanski ministar poduzetništva Kwasi Kwarteng, apeliravši na kompanije da iskoriste prijelazno razdoblje kako bi se nesmetano provela tranzicija.

VIDEO Zelenskij: 'Nećemo odustati, borit ćemo se za našu zemlju koja god cijena bila'
VIDEO Zelenskij: 'Nećemo odustati, borit ćemo se  za našu zemlju koja god cijena bila'

-Ova tranzicija će tržištu, poduzećima i lancima opskrbe dati više nego dovoljno vremena za zamjenu ruskog uvoza, na koji otpada 8 posto potražnje u Ujedinjenom Kraljevstvu - napisao je Kwarteng na Twitteru. U ponedjeljak je premijer Boris Johnson rekao da će njegova vlada izraditi novu strategiju opskrbe energijom jer su ruska invazija na Ukrajinu i rast cijena energenata ubrzali potrebu za novim izvorima energije i većom samodostatnošću.

Europska komisija je u utorak objavila plan smanjenja ovisnosti EU-a o ruskom plinu za dvije trećine do kraja ove godine, dok predviđa neovisnost o ruskim energentima "znatno prije 2030." Kwarteng je kazao i da se razmatraju opcije za okončanje britanskog uvoza ruskog plina koji trenutno pokriva 4 posto britanskih potreba za plinom.

Johnson je parlamentu predstavio novi plan 'oslobo?enja':  Prekid izolacije i ukidanje besplatnog testiranja