Obavijesti

News

Komentari 18

Sam ide i ubija bakterije: Robot za dezinfekciju stigao u Rijeku

Sam ide i ubija bakterije:  Robot za dezinfekciju stigao u  Rijeku
3

Uvidjenje robota za dezinfekciju u rad KBC-a Rijeka predstavlja velik iskorak za našu ustanovu jer su pacijenti i djelatnici izloženi riziku od zaraze i širenja virusa, naglasio je ravnatelj Ružić.

VIDEO

Prvi robot za dezinfekciju prezentiran je i pušten u rad danas na riječkom KBC-u.  Robot s ultraljubičastim zrakama poznat pod imenom UV-DR, autonomni je robot za dezinfekciju namijenjen bolnicama, proizvodnim pogonima i farmaceutskim tvrtkama.

Dizajniran je kao dodatak postojećim ciklusima čišćenja kako bi se smanjilo širenje bolničkih infekcija, zaraznih bolesti, virusa, bakterija i drugih tipova štetnih organskih mikroorganizama.

Robot ima autonomni pogon i emitira koncentrirano UV-C svjetlo na predefinirane zaražene točke u sobama za pacijente i/li operacijskim salama u bolnicama te na taj način dezinficira prostor i ubija bakterije odnosno viruse na svim izloženim površinama.    

'Je li istina da šefici Komore ide 500.000 kn, a kolegica dobije tri plaće za 40 godina staža?!'
'Je li istina da šefici Komore ide 500.000 kn, a kolegica dobije tri plaće za 40 godina staža?!'

Rezultati testiranja robota pokazali su da izloženost zračenju u trajanju od 10 minuta ubija do 99,9 posto bakterija koje se uobičajeno mogu pronaći u bolnicama. Robot veću učinkovitost dezinfekcije i ima manji utjecaj na radne procese osoblja za čišćenje u usporedbi s postojećim rješenjima, primjerice ubrzava dezinfekciju prostorija za 12 puta.

Predstavljanje autonomnog UV robota za dezinfekciju na Klinici za urologiju KBC-a Rijeka

Proces i nabavku uređaja predstavili su državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka prim. Željko Plazonić,  ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić i predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku mikrobiologiju prof. dr. Maja Abram. 

- Uporabom UVC tehnologije kao učinkovite standardizirane metode očekujemo višu razinu efektivnosti u borbi protiv hospitalnih infekcija. Zasigurno se može reći da je to vrijedan dodatak dekontaminaciji i borbi protiv infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi - istaknuo je državni tajnik Plazonić.

Pacijenti već dugo imaju strogi režim, za medicinare tek kreće, a mnogi se i dalje nisu cijepili
Pacijenti već dugo imaju strogi režim, za medicinare tek kreće, a mnogi se i dalje nisu cijepili

- Uvođenje robota za dezinfekciju u rad KBC-a Rijeka predstavlja velik iskorak za našu ustanovu jer su pacijenti i djelatnici izloženi riziku od zaraze i širenja virusa i bakterija u bolničkom kliničkom području - naglasio je ravnatelj Ružić.

- U pogledu bolničkih infekcija uporaba UV-C tehnologije ima svoju primjenu u dezinfekciji i svakako predstavlja dodatak dekontaminaciji i redukciji patogena u bolesničkim sobama, operacijskim salama i ostalim bolničkim prostorima - pojasnila je prof. Abram. 

Robotom za dezinfekciju upravlja se pomoću aplikacije na pametnom telefonu ili tabletu i testiran je u jednoj od najvećih danskih bolnica, Sveučilišnoj bolnici u Odensi nakon čega je počela njegova primjena u Skandinaviji i ostatku Europe.

Dio medicinara će prosvjedovati zbog odluke Beroša: Nije se cijepilo čak 30 posto sestara
Dio medicinara će prosvjedovati zbog odluke Beroša: Nije se cijepilo čak 30 posto sestara

Europska komisija otkupila je 200 robota za dezinfekciju od danske tvrtke UVD Robots Aps i donirat će ih svim zemljama EU-a. Hrvatskoj je donirano sedam robota, od čega je jedan od prvih uveden u funkciju upravo u KBC-u Rijeka. 

Donacija robota za dezinfekciju namijenjena je borbi protiv COVID-a, kako bi se rasteretio rad spremačica i istovremeno zaštitilo osoblje, a namijenjeno je COVID odjelima, operacijskim salama i jedinicama intenzivnog liječenja.

Okvirna vrijednost robota je 70.000 eura, odnosno oko 522.000 kuna, a nakon jednog punjenja može samostalno raditi dva do dva i pol sata i dezinficirati 9-10 prostorija. Robot je dimenzija 171 x 93 x 66 cm i ukupne je mase 140 kg.

UVC dezinfekcija dokazano djelotvorno uništava mikroorganizme koji se prenose vodom, zrakom i putem površina. Tako se osigurava dodatna mjera u borbi protiv infekcija povezanih s bolničkom skrbi. Jednostavna i efektivna metoda dezinfekcije zraka i površina pruža intenzivnu zaštitu u okruženju pacijenta i medicinskog osoblja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa