SAM NA SVIJETU: Žena iz Zagreba udomila Nigerijca | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 12

SAM NA SVIJETU: Žena iz Zagreba udomila Nigerijca

SAM NA SVIJETU: Žena iz Zagreba udomila Nigerijca
8

Uz tri sina i supruga, Ana je našla u svome srcu mjesta za tuđe dijete. Nigerijski dječak Abi (7) kojeg je udomila pokušava pronaći svoju rodbinu

VIDEO

Malog Abija prvi sam put vidjela 19. lipnja 2005. Na zagrebačkom Hreliću prodajem rabljenu robu, a on i otac prodavali su pokraj nas. Otac je vikao na njega i tukao ga. Sažalila sam se nad djetetom i počela razgovarati s ocem. Predstavio se kao Mike. Rekao je da sljedećega dana ide na put i vraća se tek krajem tjedna. Predložila sam da mu pričuvam dijete dok je na putu i on mi ga je bez razmišljanja dao, započela je priču zagrebačka udomiteljica Ana (promijenjeno ime zbog zaštite djeteta). Sažalila se, kaže, nad mršavim dječačićem. Željela mu je pružiti malo radosti i ljubavi. Izmijenila je brojeve mobitela s ocem te dječaka odvela kući. Živi s mužem i troje svoje djece i svi su ga oduševljeno prihvatili. Mališan je tada imao četiri i pol godine. Nije govorio hrvatski, a imao je samo 12 kilograma. Računali su, kaže, da će za nekoliko dana otac doći po njega.
Nije odgovarao na pozive, nije pisao. Baš ništa. Mislila sam da se put odužio, no on se nakon mjesec i pol odjednom pojavio na vratima. Rekao je da vidi kako je malom dobro ovdje pa neka još malo ostane. I ja sam prihvatila, prisjetila se Ana. Više od godinu dana otac je dolazio i odlazio svakih nekoliko mjeseci, no nije dječaka vodio sa sobom.
- Tada mi je konačno puknuo film i pitala sam ga dokle kani ovako. Onda mi je rekao neka od suda tražim dijete, da će on potpisati kako ga se odriče u moju korist - objasnila je udomiteljica. Želeći riješiti mališanov status, udomiteljica je počela istraživati. Otkrila je da je dječakova majka preminula u Hrvatskoj kada je mališan imao samo dvije godine.  Usto, otac joj je rekao lažno ime. Uopće se nije zvao Mike, nego Olayemi Salimon Are. Preminula supruga zvala se Ta Wakaltu Salimon Are. Oboje su bili državljani Nigerije, a u Hrvatskoj su imali samo boravišnu vizu. Otac je nije produljivao te su ovdje bili ilegalno. Mali Abi također je državljanin Nigerije iako se 9. 8. 2000. rodio u zagrebačkoj Petrovoj bolnici.
- Obratila sam se Centru za socijalnu skrb. Mali i ja smo se jako vezali, on me zove mama, pa su mi dali status udomiteljice. Bila sam uvjerena da će se njegov otac pribrati i konačno preuzeti odgovornost za Abija - rekla je Ana. No otac je prošlog mjeseca zbog bolesti od alkohola preminuo u Zagrebu. Mali Abi ostao je tako bez oba roditelja, stranac u nepoznatoj zemlji.
- Njegov otac spomenuo je svojedobno da ima rođake u Francuskoj te još neku obitelj u SAD-u. Na žalost, ne znam kako se zovu ni gdje žive, no moja je velika želja da se Abi vrati u okrilje svoje obitelji - rekla je udomiteljica Ana. Ne zna čime se Olayemi Salimon Are bavio u Hrvatskoj. Nije ostavio nikakve podatke o drugim članovima obitelji. Posmrtne ostatke Abijeva oca Grad Zagreb pokopao je u zajedničku grobnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12

VIDEO

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'
OLUJNE ĆELIJE

VIDEO Nevrijeme iz Slovenije stiglo do Hrvatske: 'Vjetar je bacao stvari, a onda kiša i led'

Temperatura je bila 32°C i odjednom iz smjera Slovenije stigla siva naoblaka, pa crni oblaci, govori čitatelj 24sata

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka
ISPLATA ĆE BITI NA JESEN?

Operacija od 330 mil. eura: Kako je iz igre ispao Orbanov tajkun i trijumfirala Podravka

Plus+ Belje, PIK Vinkovce i Vupik od Pavla Vujnovca preuzima Podravka na čelu s Martinom Dalić. Orbanov tajkun ovaj put nije uspio proširiti svoje carstvo