Obavijesti

News

Komentari 3

Šaman QAnona priznao krivnju za napad na zgradu Capitola

Šaman QAnona priznao krivnju za napad na zgradu Capitola

Jacob Chansley je rekao da je "djelovao u skupini, odazivajući se, zajedno s drugim 'domoljubima' iz Arizone, na predsjednikov poziv svim 'domoljubima' da dođu u Washington", navodi se u optužnici

VIDEO

Amerikanac, pristaša pokreta teorije urote i jedan od simbola upada na Capitol, zapažen po svojim tetovažama i krznenoj kapi s bizonskim rogovima, izjasnio se u petak krivim za nezakonit upad i za nasilno ponašanje na saveznom sudu u Washingtonu.

Jacob Chansley, samoproglašeni "šaman" i pristaša pokreta teorije urote QAnon uhićen je nekoliko dana nakon događaja. Mogao bi dobiti 20 godina zatvora.

Nakon priznanja krivnje kazna se kreće od 41 do 51 mjeseca zatvora, u što se ubraja osam mjeseci koliko je proveo iza rešetaka, rekla je glavna tužiteljica Kimberly Paschall.

"Nije bio kažnjavan, nije djelovao smišljeno i nije bio nasilan" tijekom upada, istaknuo je na saslušanju održanom putem video veze njegov odvjetnik Albert Watkins koji je zatražio branjenikovo oslobađanje do donošenja presude.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istaknuo je da Jacob Chansley već niz godina pati od "poremećaja osobnosti" koji se pogoršao zbog njegova boravka u izolaciji.

Presuda će se donijeti 17. studenog.

'QŠaman' je toliko razočaran da bi sada svjedočio protiv Trumpa
'QŠaman' je toliko razočaran da bi sada svjedočio protiv Trumpa

Tridesettrogodišnjak iz Arizone koji je svjetskoj javnosti postao poznat po svom neobičnom izgledu, sudjelovao je u napadu na Capitol zajedno sa stotinama pristaša Donalda Trumpa koji su htjeli spriječiti proglašenje pobjede demokrata Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Bivši predsjednik Donald Trump nikada nije priznao poraz, neprestano tvrdeći, bez dokaza, da su izbori bili namješteni, što je demantirala njegova vlastita administracija.

Jacob Chansley je rekao da je "djelovao u skupini, odazivajući se, zajedno s drugim 'domoljubima' iz Arizone, na predsjednikov poziv svim 'domoljubima' da dođu u Washington", navodi se u optužnici.

Njegov odvjetnik je rekao da se "odrekao" tog pokreta i da želi "odgovarati za svoje postupke" te da je njegov branjenik "nenasilan, miroljubiv i ima stvarne psihološke probleme" koji su ga "učinili osjetljivijim za propagandu" pokreta teorije urote.

Ukupno je 600 ljudi optuženo za lakša i teža kaznena djela zbog sudjelovanja u napadu na Capitol u kojemu je poginulo pet osoba, pokazuje program sveučilišta George Washington za pretraživanje u vezi s ekstremizmom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a