Obavijesti

News

Komentari 68

'Sami smo izvadili mami nalaz jer liječnica nije htjela. Rezultati su bili očajni. Majka je umrla'

'Sami smo izvadili mami nalaz jer liječnica nije htjela. Rezultati su bili očajni. Majka je umrla'

Milica Pukljak (88) bila je štićenica Doma Centar u Zagrebu. Razboljela se 31. ožujka 2020., a preminula 22. travnja. Inspekcija Ministarstva zdravstva zaključila je da je bilo propusta u liječenju

VIDEO

Moja majka preminula je od upale pluća. Jedanaest dana joj nitko nije pomogao, slao je na pretrage ni preglede, ogorčena je Anka Milin Letić.

Njezina majka Milica Pukljak (88), koja je bila štićenica Doma za starije Centar u Klaićevoj ulici u Zagrebu, preminula je 22. travnja prošle godine zbog, kako smatra Anka, nepravovremene i nesavjesne zdravstvene pomoći. 

Žalila se na bol, pala je s kreveta i dobila fibru

Kako je bila ovisna o tuđoj pomoći bila je smještena u stacionaru na 5. katu doma.

Sve je bilo u redu i obitelj je do kraja ožujka bila zadovoljna skrbi koju je Milica dobivala u domu.. 

- Posljednji put smo se čuli s bakom telefonom 30. ožujka. Tad se već tri dana žalila na bol ispod desnog rebrenog luka, što smo i prijavili dežurnoj sestri. Sljedećeg dana baka je pala s kreveta i istog je dana naglo dobila visoku temperaturu te sestre Doma kontaktiraju doktoricu Doma - pojašnjava Miličina unuka Tajana Milin.

Institucijama je u dopisu opsežno dokumentirala kronologiju cijelog slučaja.

Baka je bila pacijentica liječnice opće medicine koja je imala ordinaciju u Klaićevoj, gdje je dom, te je brinula o zdravlju većine štićenika. S krajem prošle godine otišla je u mirovinu zbog zdravstvenih problema.

Doktorica ne vidi potrebu za nalazima

- Dva dana liječnica nam je telefonski davala informacije kako je baka pregledana te ima urinarni infekt i da, iako je stanje teško, neka se ne brinemo, jer ona ima iskustva i dobro skrbi o baki, te ju tretira antibiotikom. Kroz razgovor s njegovateljicama i sestrama 4. travnja saznajemo kako je doktorica dijagnozu postavila preko telefona, tj. bez ikakvog pregleda ili vađenja krvi. Na naše izravno pitanje, liječnica kaže kako to nije istina i da je već nekoliko puta bila kod bake, a za nalazima ne vidi potrebu - nastavlja Tajana.

Nudili su poslati privatnog doktora i napraviti laboratorijske pretrage o njihovu trošku, no liječnica to odbija. Tijekom prvih sedam dana od pojave temperature, kaže obitelj, doktorica treći put mijenja antibiotike jer ne djeluju.

Nakon izbijanja skandala u Domu u Splitu, 8. travnja 2020. Milicu testiraju na koronavirus. Tad je već devet dana imala visoku temperaturu. Nalaz se vraća negativan. 

'Radimo privatne nalaze, jako su loši'

- Sljedećeg dana, 9. travnja,  zovemo i ravnateljicu Doma jer se bojimo za bakin život te inzistiramo na pretragama. Radimo ih privatno, jer više ne vjerujemo doktorici i njezinom izboru pretraga. Rezultate pretraga dobivamo 10. travnja u 12:00. Nalaz je očajan. Privatni liječnik na temelju nalaza daje mišljenje da je baka teško dehidrirana, sa značajno poremećenim elektrolitima, te da se hitno mora promijeniti vrsta infuzije i dosadašnja terapija. Nakon 11 dana dom pristaje pozvati Hitnu pomoć - piše Tajana.

Iste večeri Milica je zaprimljena u Vinogradsku bolnicu sa temperaturom 38.6 °C , značajno dehidrirana, s izrazitim elektrolitskim disbalansom i s upalom pluća. Tamo je provela 13 dana.

- Pružena joj je najbolja moguća skrb, a napokon i odgovarajuća terapija. Tim ljudima ćemo biti vječno zahvalni. Nažalost, 22. travnja 2020 u 18:00 baka je izgubila bitku - navodi u dopisu. 

'Liječenje nije provedeno sukladno pravilima struke'

Tragom njihove pritužbe Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu Ministarstva zdravstva zatražio je stručno mišljenje Povjerenstva Hrvatske liječničke komore (HLK). U svom zaključku navode da "liječenje sada pokojne Milice Pukljak od strane izabrane liječnice opće medicine nije provedeno sukladno pravilima struke, a obzirom na izostanak kliničkog pregleda pacijentice kad je to, uzimajući u obzir višednevni status bolesti i to neovisno o primjeni različite antibiotske terapije bilo nužno učiniti".

Iz Ministarstva su poručili da sukladno aktima HLK mogu podnijeti prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnice pred Časnim sudom komore. Iz HLK odgovaraju i da ranije nije bilo pritužbi pacijenata ili članova njihove obitelji na liječnicu.

- Nisam dobro, srčani sam bolesnik i upravo idem u bolnicu. Žao mi je, ali doista ne mogu sad razgovarati s vama o tome. Nazovite neki drugi put - bilo je sve što nam je liječnica rekla u telefonskom razgovoru. 

Liječnica u svom očitovanju inspekciji navodi da je u razdoblju od početka ožujka svakodnevno radila u prostoru ambulante u Klaićevoj 10.

- Iz zdravstvenog kartona pokojne te evidencije medicinskog osoblja Doma, a naposljetku i iz otpusnog pisma post mortem razvidno je da su komplikacije nastale nakon hospitalizacije. Također je važno napomenuti da su hospitalizacije u tom razdoblju bile strogo indicirane te je tek na zamolbu sestara iz Doma upućenih doktorici iz hitne, a zbog straha od prijetnji kćeri, pokojna odvezena na hitnu internu - navodi liječnica dodajući da zbog preboljenog infarkta miokarda i sama pripada rizičnoj skupini u slučaju zaraze koronavirusom.

Pisala je obitelj pokojne štićenice i Ministarstvu socijalne politike.

I oni su u dom uputili inspekciju, no tek 11. studenog. 

- Nažalost, u isto vrijeme je na 5. katu doma, gdje je bila smještena korisnica i gdje liječnica ima ambulantu, bilo u tijeku uzimanje briseva od svih korisnika jer je kod nekoliko njih već prethodno bila potvrđena zaraza virusom Covid-19. Stoga, inspektori nisu mogli fizički pristupiti na 5. kat i prikupiti informacije od smještenih korisnika i zatečenih radnika - stoji u odgovoru ministarstva.

Unatoč tome, nastavljaju, proveli su nadzor uvidom u evidencije te razgovorom s glavnom sestrom i socijalnom radnicom doma. 

- Odluka o dijagnostičkim postupcima i terapiji je u nadležnosti liječnika, koji je samostalan u postupanju. Korisnici usluga socijalne skrbi, kao i svi ostali osiguranici, slobodno biraju liječnika primarne zdravstvene zaštite. S obzirom na postavljene zakonske okvire ne vidimo prostor za postupanje ravnatelja ustanove/doma socijalne skrbi zbog eventualnog nezadovoljstva pacijenta stručnim postupcima svog izabranog liječnika - navode u svom odgovoru obitelji.

Na naš upit planiraju li eventualno poslati još jednu inspekciju kako bi ipak razgovarali s korisnicima i djelatnicima na 5. katu iz ministarstva odgovorili su negativno.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"