Obavijesti

News

Komentari 23

Samo brodićem se ide u Poljičku Republiku: 'Što ćemo kad bude nevrijeme, slati djecu u školu?'

Samo brodićem se ide u Poljičku Republiku: 'Što ćemo kad bude nevrijeme, slati djecu u školu?'
6

Od idućeg tjedna će svi koji rade u Omišu, a žive u omiškom zaleđu morati ili satima voziti do Omiša i natrag ili premostiti Cetinu besplatnim brodovima koji će cjelodnevno prevoziti putnike

VIDEO

Cesta Omiš - Gata zatvara se ove subote, čime će se presjeći cestovna veza Omiša i toga mjesta, ali i brojnih drugih sela omiškog zaleđa, nekadašnje slavne Poljičke Republike.

Tom cestom u zimskom periodu prođe oko tri tisuće putnika, a oni će od subote iz Gata do Omiša dolaziti brodovima.

Ili autom do Splita pa Jadranskom magistralom nazad do Omiša, što je put od 40-ak kilometara u jednom pravcu. Postoji još jedan pravac, u smjeru Makarske, ali on je još duži, a i lošija je cesta.

Na gradilištu zaobilaznice kod Omiša došlo je do velikog odrona zemlje

Tako će se od idućeg tjedna svi koji rade u Omišu, a žive u omiškom zaleđu morati ili satima voziti do Omiša i natrag ili premostiti Cetinu besplatnim brodovima koji će cjelodnevno prevoziti putnike, od 5 do 23 sata. Vožnja će biti besplatna za sve i trajat će od pet do deset minuta.

To uključuje i djecu koja školu pohađaju u Omišu, a neki su roditelji već najavili kako zbog (ne)sigurnosti plovidbe djecu neće puštati brodom u školu.

Zbog izgradnje obilaznice od 10. ožujka do ljeta zatvoren promet na cesti između Omiša i zaleđa
Zbog izgradnje obilaznice od 10. ožujka do ljeta zatvoren promet na cesti između Omiša i zaleđa

Stanovnici omiškog zaleđa ogorčeni su i zabrinuti i zbog starijeg svijeta, jer će im od subote najbliža ambulanta biti u Splitu udaljenom 30 kilometara. Inače, vožnja u normalnim uvjetima od Gata do Omiša traje nepunih pet minuta. Zbog svega navedenog otišli smo u Gata da iz prve ruke doznamo što mještani misle o novonastaloj situaciji. I već ispred prve trgovine zatekli smo nekoliko mještana. Nisu se željeli predstaviti ali su jedva dočekali pitanja o ovoj temi.

Omiš: Pripremljen ponton na Cetini za prijevoz putnika tijekom radova na tunelu i izgradnje oblaznice

- Ma to je katastrofa, vraćaju nas u 17. stoljeće. Evo primjera, što ćemo sa starijim ljudima koje ne možemo ukrcati na brod, a kojima treba hitan pregled? A što ćemo kad bude nevrijeme, hoćemo li i tad prevoziti djecu brodom? A što kad zapuše bura - zasuli su nas pitanjima, pa nastavili:

- A što će poljoprivrednici koji prodaju robu u Omišu, hoće li ići do Splita pa u Omiš, kako će im se to isplatiti? A gdje ćemo uliti gorivo u aute, najbliža benzinska nam je u Splitu, dakle 30 kilometara plus 30 nazad.

Iako je za sva njihova pitanja nadležan investitor, dakle Hrvatske ceste, neke odgovore potražili smo kod Ive Tomasovića, gradonačelnika Omiša:

- Naravno da sam i ja nezadovoljan, ali drugog rješenja nije bilo. Konzultirali smo stručnjake. Ali rijeka nije more, a uz njezin prirodan tok imamo i hidroelektranu Zakučac, koja ga povremeno pojačava, i nitko nije mogao garantirati sigurnost čak ni za pješački, a kamoli ponton za prijevoz vozila i putnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a