Obavijesti

News

Komentari 53

Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'

Hrvatsko čudo: 'Samo tri bebe preživjele su ovakvu operaciju'
6

Malena Maša rođena u 27. tjednu trudnoće, teška samo 450 grama, koja je nakon kompleksne abdominalne operacije u Klaićevoj bolnici spašena potpuno se oporavila

VIDEO

U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu tim liječnika pod vodstvom kirurga doc.dr.sc. Stjepana Višnjića, pročelnika za abdominalnu kirurgiju, izveo je kompleksnu abdominalnu operaciju na djevojčici koja je u tom trenutku težila tek 450 grama.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

00:48

Beba Maša rođena je u 27. tjednu, a u Klaićevu je zaprimljena zbog toksične upale crijeva s perforacijama. Nakon pet mjeseci borbe, višestrukih operacija i rekonstrukcije crijeva danas je otpuštena kući kao zdrava beba.

U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama
U Klaićevoj su spasili bebu koja je pri porodu težila 450 grama

Djevojčica je zaprimljena nakon poroda i početnog zbrinjavanja u KBC Sestre milosrdnice s dijagnozom nekrotizirajućeg enterokolitisa toksične upale crijeva višestrukim perforacijama.

- Kako je riječ o izuzetno malom novorođenčetu, sedam puta manjem od uobičajene porođajne težine, kojemu je svaka sekunda bila važna za preživljavanje, kompleksnu operaciju resekcije crijeva i derivacije stolice liječnički tim izveo je u rekordnom roku. Ovo je prva takva operacija izvedena u tako ranoj životnoj dobi i zahtjeva tehnički besprijekornu kiruršku izvedbu, vrhunski vođenu anesteziju i postoperativnu vrhunsku njegu. Tijekom prvih pet mjeseci djevojčica je podvrgnuta i drugim zahvatima, laserskoj operaciji oka, kateterizaciji srca i rekonstrukciji crijeva i trbušne šupljine - poručili su iz Klaićeve.

Jedna od tri u svijetu koja je preživjela tu tešku operaciju

- Uvidom u medicinske bibliografske baze podataka prema traženim parametrima abdominalne kirurgije i starosti bebe i porođajne težine samo su tri djevojčice na svijetu preživjele tu kompleksnu operaciju - Emilija iz Njemačke, Abigeal iz Engleske i Maša iz Hrvatske, istaknuo je kirurg Višnjić. No, spomenuta djeca smo ipak bila u puno boljem stanju nego Maša pa je tim i veći uspjeh hrvatskih liječnika.

Sreći mame Matee (24), kojoj je Maša prvo dijete, nema kraja. Njezina beba, rođena 22.prosinca prošle godine, napokon je uz nju i potpuno se oporavila. A kad se rodila Apgar joj je bio izuzetno nizak

- Bilo mi je jako teško svih ovih mjeseci ali kad sam došla u bolnicu i vidjela da se Maša bori ona mi je dala energiju da se borim zajedno s njom - kazala je mama Matea.

Brza reakcija liječnika spasila joj život

Maša je provela prvih osam dana u KB Sestre Milosrdnice gdje su, istaknula je doc. dr. sc. Snježana Gverić Ahmetašević, morali posuđivati respirator jer ga nisu imali u svojoj bolnici.

Ministar Milan Kujundžić rekao je da mu je žao što to čuje da će se odmah pobrinuti da bolnica dobije respirator. Čestitao je cijelom timu na velikom uspjehu.

- Ovim smo primjerom dokazali da je hrvatska struka i medicina na razini svjetske. Spašavanje djevojčice kirurškim postupkom u vrlo rizičnom stadiju razvoja zahtijevao je koordinaciju liječnika, medicinskog osoblja i bolnica - kazao je ministar.

I zaista, jedino brza reakcija liječnika u Klaićevoj kao i njihovih kolega u bolnici Sestre Milosrdnice bebi spasila život. Čim su iz kolege nazvale i rekle o čemu je riječ liječnici iz Klaićeve odmah napravili sve da se dijete istog trena primi i da se krene u spašavanje.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.