Obavijesti

News

Komentari 815

Sanader: Bajić mi je poklonio dvije slike i sada me progoni

Sanader: Bajić mi je poklonio dvije slike i sada me progoni
5

Nekada najmoćniji čovjek u državi rekao je kao se njegovim protivnicima nudi bolji položaj nakon što optuže njega. Kaže da je Kosor dala nalog Bajiću da ga progoni

VIDEO

Stručnjakinja za komunikaciju Mirela Španjol Marković kaže da je Sanader planirao i uspio poslati nekoliko važnih poruka. Prva glasi: Ja sam skroman i staložen. Druga: Nevin sam. Bajić mi “pakira”. Domoljub sam i nisam htio prodati teritorij Slovencima, to je učinila Jadranka Kosor.

Sanader nije priznavao pogreške, a minuse je pretvarao u pluseve, no Španjol Marković smatra da mu nacija ipak ne vjeruje jer je izgubio kredibilitet kod građana.

Volio bi da može skinuti teret koji trpi njegova obitelj. 

Ivo Sanader u emisiji Nedjeljom u dva rekao je da mediji dvije godine tuku po njemu iz svih oružja i da to nema veze s demokracijom te je zato postao najomraženiji.

 - To je vrhunac demokracije, ali pod navodnicima 'demokracije'. Nema to veze s demokracijom ni s pravom na slobodu govora, ali je drugo pitanje. Ne znam tko se to boji mog nastupa? Mediji dvije godine tuku po naručenim tekstovima i sad se boje sat vremena kod vas, ja to ne razumijem? - rekao je Sanader. 

Volio bi, kaže, da može skinuti teret koji trpi njegova obitelj. 

-  Sva moja koncentracija je usmjerena na suđenje, i pokušavam da to ne bude u fokusu mojoj obitelji, ali to je nemoguće. To nam je glavna tema koju ne možemo zaobići jer su i mediji svaki dan u tome - rekao je. 

Nisam vozio kćer u London

Opovrgnuo je činjenicu da je kćerku avionom ostavio u Londonu. 

 - Nije točno da sam letio avionom za Maltu i ostavio kćer u Londonu. Postoji dokument koji je potpisao kapetan Vladinog aviona, u kojemu govori da taj let uopće ne postoji. Jedna od laži koje su se pojavile u medijima i koje ćemo vrlo lako demantirati. Smiješno je i da sam Vladin avion koristio za privatni odlazak u Beč za isprobavanje fraka. Ja sam išao Vladinim avionom u Beč na sastanak s kancelarom, a u slobodnom vremenu sam išao isprobavati frak. Bilo je logično, jer nisam imao svoj frak da ga odem isprobati pa da ga posudim ili kupim. Ne traje protokol 0 do 24, imate i slobodnog vremena. Radi se o zamjeni teza - kaže Sanader. 

Nisam rekao da sam lukaviji od Milanovića

Nisam rekao da sam lukaviji od Milanovića. Ja sam Milanovića pobijedio, ali nikad ne bi omalovažavao protivnike. Nisam rekao da ću opet voditi Vladu i HDZ, niti da sam prejak za ovo društvo. Ja ovo društvo cijenim. Rekao sam da sam prejak za neke ljude koji su bili oko mene.

Živi od suprugine plaće i saborske mirovine - 20.000 kuna

 - Živim od saborske mirovine i suprugine plaće. To je oko 20.000 kuna. Odvjetnici rade pro bono, dok ne dobijemo. Meni je zamrznuta sva imovina. Pitanje je, je li to pravedno suđenje ako ne možete angažirati odvjetnike, vještake. Mi ne možemo angažirati vještake za neke stvari, jer je sve zamrznuto. Pitanje je, je li ovo što radi DORH sve ustavno, da ne govorim da krše Konvenciju o ljudskim pravima koju je potpisala i Hrvatska -

Nisam htio pristati na ucjenu Slovenije, zato sam otišao

Ponovio je zašto je otišao iz politike: 

 -  Imam staro objašnjenje s novim činjenicama. Nisam htio pristati na ucjenu koja je dolazila iz strane Slovenije i nekih u EU. Ja ću o tome pisati u knjizi. Nisam htio pristati na ono na što je pristala Jadranka Kosor. A to je taj famozni junction. U sporazumu Kosor - Pahor je ono što sam odbio u lipnju i zbog čega sam otišao. Prema svemu sudeći, pravorijek arbitraže će biti, da na temelju tog famoznog junctiona slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem - ne bude rezultat da se nama uzme dio teritorija. 

Kosor je bila logičan izbor, Bebić bi bio bolji

Rekao je da je Kosor postavio jer je bila logičan izbor za nasljednicu. Bila mi je zamjenica u stranci, potpredsjednica Vlade. Bila je stalno sa mnom, znali što možemo očekivati. Bila je vrlo logičan izbor. Da nisam imao ovo iskustvo i da smo u srpnju 2009., objasnio bih vam to kao sada. S ovim iskustvom, kad gledam unatrag, pogriješio sam i kajem se što sam to učinio. Luka Bebić bi sigurno bio odličan predsjednik HDZ-a, ali on je već prije molio da ga se ne kandidira.  

Lakše bi se branio da sam ostao na poziciji premijera

Nazovite me kukavicom, ali neću dati nikad dio teritorija zbog članstva u EU. Ajmo se vratiti na špekulacije na koje asocirate. Jedna je bila da sam otišao zato što sam kriminalac, zato što sam ukrao. Nemojte podcjenjivati ni moju inteligenciju ni bilo čiju drugu. Netko na najjačoj poziciji u državi neće otići. Da sam imao bilo što na savjesti ne bi nikad otišao, lakše bi se branio s te pozicije. Kako bi se Bajić, koji me dvaput molio da mu produžim mandat, usudio napasti premijera kad nema nikakvih dokaza. Nema šanse, pa nije niko budala. 

'Nisam se okružio poltronima i ulizicama'

 - Zato što vi ne možete natjerati Aleksandra Stankovića, Igora Mandića, Čedu Prodanovića da se angažiraju u HDZ-u. Imamo ljude koji se angažiraju, koji s vama idu u boj. Imate dio ljudi koji su stručnjaci, intelektualci i koji čekaju. Žive izolirani od politike - odgovorio je.

Bajić mi je poklonio dvije slike i sad me zbog njih tuži

Zašto Bajić protiv njega vodi križarski rat? 

 - Možda zato što je bio kod mene doma, što mi je poklonio dvije slike, a sada me zbog tih slika progoni. Nismo bili prijatelji, bilo smo poznanici. Ja kod njega nisam dolazio, on kod mene jest. Imam SMS-ove s njim još prije nego što sam dao ostavku i čuvam ih. Napisao mi je da sam odlično dao ono priopćenje oko Hypa, da je to sve u redu. To je bilo kad su me optuživali za proviziju od Kutle - rekao je Sanader. 

Problemi su, kaže Sanader za njega počeli nakon sastanka Jadranke Kosor i Mladena Bajića.  

On je ovo pokrenuo po političkom diktatu. Bajić nema dokaza, radi pritisak na sud putem medija, putem objavljivanja tajnih dokumenata iz istrage koje DORH dostavlja. Stvara se atmosfera da je Sanader kriv i da sud samo ima odrediti visinu kazne. Moji odvjetnici su napravili prijavu Uskoku gdje su pitali tko daje medijima tajne podatke. Mi smo u veljači 2011. tražili od policije da istraži. Do danas nema dokaza.

Thompsona poznaje, ali mu nije dao novac

Poznavali smo se. Nisam ga htio angažirati u kampanji. Netočno je da je dobivao novac. 

Imate li se za što ispričati hrvatskom narodu? 

Nisam nikad rekao da nisam napravio pogrešku, a svoju nevinost ću dokazati na sudu. Ispričavam se hrvatskom narodu što sam izabrao Kosor za premijerku. 

U zatvoru u Austriji je bilo OK, ali u Zagrebu su me stavili u sobu s čučavcem, a imao sam ozlijeđenu nogu. To nije bilo OK, postojao je nalog ministarstva pravosuđa da me slome kako god znaju. 

- Ja sam godinu dana izdržao nedužan u zatvoru i nisu me slomili i neće me slomiti - rekao je. 

Nedužan i optimist

Žao mi je što sam napustio Hrvatsku, žao mi je što se nisam ostao boriti. Vjerujem u svoju nedužnost, ne znam kako će sud presuditi, optimist sam - završio je Sanader. 

Bajić: Sanader laže

Slobodna Dalmacija iz izvora bliskih Mladenu Bajiću doznaje kako je neslužbeno komentirao da Sanader laže. Kazao je da "nije nikad Ivi Sanaderu poklonio niti bombonijeru, a kamoli dvije slike." Također je, neslužbeno doznaju, negirao da je ikad molio Sanadera da ostane na toj dužnosti. 

Andrija Hebrang je Slobodnoj rekao da nije gledao Sanadera na HRT-u, jer je "jedan veliki prevarant i jedno od najvećih razočarenja u mom životu".

- On je podvojena ličnost. Sanader kojeg sam hvalio je onaj Sanader iz prvog mandata, a ovaj Sanader iz drugog mandata je uništio stranku i državu - kazao je Hebrang.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 815
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...