Obavijesti

News

Komentari 34

Sanadera saslušavali šest sati; Tužitelj: Odbacuje sve optužbe

Sanadera saslušavali šest sati; Tužitelj: Odbacuje sve optužbe
2

Svjedočio u zatvoru: Ispitivanje je bilo zatvoreno za javnost, a Sanaderov austrijski odvjetnik, Werner Suppan je izjavio da je njegov klijent objašnjavao tokove novca

VIDEO

Ivu Sanadera su istražitelji austrijskog saveznog ureda za borbu protiv korupcije u salzburškom pritvoru ispitivali punih šest sati. Iako je ispitivanje trebalo završiti za četiri sata, u podne, ono se iz nepoznatih razloga odužilo. Završilo je tek oko 14 sati. Ispitivanje je bilo zatvoreno za javnost, a Sanaderov austrijski odvjetnik, Werner Suppan, nakon završetka ispitivanja je izjavio da je zadovoljan Sanaderovim iskazom, javlja ORF. Istražitelji su ga ispitivali i o prijavi banke iz Tirola za navodno pranje novca  te o 1,3 milijuna eura koje su našli na Sanaderovim računima i računima njegove obitelji. Što se tiče tog novca Suppan je rekao:

- Radi se o novcu koji je Sanader zaradio u sklopu svojih poduzetničkih djelatnosti prije nego što je došao na političke funkcije. 

Suppan je dodao kako pred istražitelje još trebaju stati i predstavnici banke u Tirolu, koja je podignula prijavu protiv Sanadera. Kaže kako očekuje da savezni ured za suzbijane korupcije za mjesec dana napravi završno izvješće. Uvjeren je i kako će rezultati istrage dovesti do toga da se proces protiv Sanadera završi. 

Glasnogovornik austrijskog saveznog ureda za borbu protiv korupcije Martin Ulrich je rekao kako je saslušanje bilo zatvoreno za javnost te zbog toga ne može govoriti o Sanaderovom iskazu. Dodao je kako su Sanadera konfrontirali sa svakom pojedinom sumnjom vezanom uz pranje novca, a oni ih je sve odbacio. Kaže i kako će nakon što ispitaju cijeli iskaz odlučiti što dalje.

I prije politike je dobro zarađivao

Bivšeg hrvatskog premijera već su ispitivali 23. prosinca i to videovezom. Tada je odlučno odbacio sumnje oko pranja novca preko Hypo banke.

- Sanader je prije bavljenja politikom dobro zarađivao u Austriji i drugim zemljama. Za ono što je zaradio u Austriji, u Austriji je i platio porez - rekao je odvjetnik Suppan, koji je izrazio nezadovoljstvo jer hrvatske vlasti još uvijek priječe Sanaderovim hrvatskim odvjetnicima uvid u spise. Zbog toga Sanader, kaže Suppan, nije ni pristao na izručenje.

Glasnogovornik austrijskoga Državnog tužiteljstva u Klagenfurtu Helmut Jamnig opovrgnuo je nagađanja o Sanaderovu progonu zbog lažnog iskaza.

Inače, Sanader se nalazi u austrijskom pritvoru od 10. prosinca. Tada su uhitili na temelju tjeralice koju je za njim raspisala RH zbog sumnje u umiješanost u korupciju. Konkretno, radi se izvlačenju više 80 mil. kuna iz ministarstava i javnih poduzeća preko Fimi Medije. Tereti ga se i za zloporabu položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a s Diokijem.

Uzimaju mu orden Tirolskog orla?

Willkommen Sanader!, pozivali su nekada Tirolci bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera. No veoma lako su ga se odrekli. Zastupnik stranke zelenih Gebi Mair primijetio je kako je Tirol potpuno pomeo Sandera sa službenih internetskih stranica. Nekada je tamo bio i video koji pokazuje kako Sanader ponosno prima Tirolskog orla. Visoko odličje Tirola prije sedam godina u Innsbrucku uručio mu je predsjednik regionalnog parlamenta Tirola Herwig van Staa. Jedini visoki austrijski političar koji ga je posjetio u austrijskom pritvoru.

- Ako ga više nema na listi, znači li to da su mu oduzeli odličje - pita se sumnjičavo Gebi Mair. Zapravo je cijeli zaplet oko visokog priznanja počeo kad su desničari tirolskog BZÖ-a u prosincu najavili da će od zastupnika Narodne stranke (ÖVP), u kojoj je i Van Staa, zatražiti objašnjenje o njihovim vezama sa Sanaderom. Mučilo ih je kako je Sanader, koji je sada u austrijskom pritvoru, uopće mogao dobiti odličje, a to se pita i Mair.

Narodna stranka odgovorila je kako će Sanaderu, ako ga sud pravomoćno osudi, oduzeti odličja.

Odličje onima koji služe na ponos regiji Tirol

Tirolski orao dodjeljuje se ljudima za posebne zasluge. Oni služe na ponos Tirolu. Moraju poštovati tradiciju, ali imati i osjećaj za slobodu i individualizam.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...
FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada