Obavijesti

News

Komentari 92

Sanaderova odvjetnica: Idemo i do Strasbourga! Zbunjeni Ivo: 'Nitko mi ni ime nije spomenuo'

Sanaderova odvjetnica: Idemo i do Strasbourga! Zbunjeni Ivo: 'Nitko mi ni ime nije spomenuo'
6

Odvjetnica bivšeg premijera, koo i on, razočarana je presudama Vrhovnog suda u Fimi mediji i Ina-MOL-u. Na obje presude uložit će ustavne tužbe, a spremni su ići i do Strasbourga

VIDEO

Sud nije dobro procijenio iskaz Ivana Mravka. Iz kojeg razloga bi predsjednik uprave HEP-a poduzimao odluke na štetu svog društva i izdavao usmene naloge voditeljima te nije ostavio pisani trag? Predlažem da se presuda preinači i da ih se proglasi krivima, a podredno da se ukine i vrati na ponovno suđenje, rekla je tužiteljica Gordana Križanić koja smatra da je sud pogrešno utvrdio činjenično stanje u predmetu HEP-Dioki. 

Ivo za Hypo dobio 2,5 godine, a oslobođen za aferu HEP-Dioki
Ivo za Hypo dobio 2,5 godine, a oslobođen za aferu HEP-Dioki

Sudsko vijeće Vrhovnog suda na javnoj sjednici saslušalo je argumente tužiteljstva i obrane u predmetu HEP-Dioki.

Prvostupanjskom presudom Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni su optužbe za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Podsjećamo, u ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. 

Umro Ivan Mravak, Sanaderov suoptuženik i bivši šef HEP-a
Umro Ivan Mravak, Sanaderov suoptuženik i bivši šef HEP-a

Jedini dokaz protiv Sanadera i Ježića u ovom je slučaju bio Mravkov iskaz iz istrage.

On je u međuvremenu preminuo pa su na suđenju preslušane snimke njegovih ispitivanja, no ni jedan drugi dokaz nije potvrdio njegove navode da mu je to naložio Sanader kojega je na to potaknuo Ježić.

Afera HEP-Dioki: 'Mravak će otvoreno o svemu svjedočiti'
Afera HEP-Dioki: 'Mravak će otvoreno o svemu svjedočiti'

- Iskaz Ivana Mravka je najvažniji dio spisa, a on nije potkrijepljen niti jednim materijalnim ili personalnim dokazom. Njegov iskaz nije konfrontiran i ne može se samo na osnovu njega donijeti osuđujuća presuda. U fazi istrage nismo bili prisutni kad je davao iskaz niti smo na bilo koji drugi način mogli provjeriti njegov iskaz. Predlažem da se žalba Županijskog državnog odvjetništva odbije i potvrdi prvostupanjska presuda - rekla je Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković.

Sanader: Niti jedan svjedok nije spomenuo moje ime

Njenim argumentima pridružio se i Ivo Sanader koji je na sjednici sudjelovao videovezom iz Remetinca.

- Suglasan sam sa svim što je rekla gđa. Sloković. Niti jedan od svjedoka nije spomenuo moje ime - dodao je Sanader.

Drugooptuženi Robert Ježić nije bio na sjednici jer se zbog svog zdravstvenog stanja, rekla je njegova odvjetnica, mora čuvati.

- Prvostupanjska presuda je pravedna i zakonita, Mravak Ježića izravno nije niti spomenuo. Niti obrani Roberta Ježića nije bilo omogućeno da ispita Ivana Mravka pa njegov iskaz nismo mogli provjeriti. Predlažem da Vrhovni sud potvrdi prvostupanjsku presudu - rekla je Ježićeva odvjetnica Ksenija Vržina. 

Sudsko vijeće Vrhovnog suda povuklo se na vijećanje te će svoju odluku objaviti naknadno. 

- Očekujem da će biti potvrđena oslobađajuća presuda jer jedini iskaz koji tereti Sanadera, onaj Ivana Mravka, nije konfrontiran. Koliko god suci Vrhovnog suda bili inventivni ne mogu protiv takve situacije - rekla je Jadranka Sloković.

Zagreb: Počelo ponovljeno suđenje Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL

"Podnijet ćemo ustavne tužbe iako ne vjerujemo da imamo šansi"

Komentirajući dvije pravomoćne presude protiv svoga klijenta rekla je kako je Sanader, a i njegovi odvjetnici, duboko razočarani  presudama u Fimi mediji i Ina-MOL-u.

- Smatramo da se određeni pravni standardi, koji su zauzeti u drugim predmetima, ne poštuju i da se određena pravila, koja su se kroz praksu ustanovila, kod Sanadera dobivaju neke druge varijante i mislim da su na vrlo inventivan način zaobiđene određene odredbe kaznenog postupka što me jako žalosti. Podnijet ćemo ustavne tužbe. Ne vjerujemo da na Ustavnom sudu imamo puno šansi jer vidjeli smo kako je prošla ona presuda kad je prvi puta ukidao Ina - MOL. Godinama je trajao pogrom Ustavnog suda zbog odluke kojom su ukinuli osuđujuću presudu Vrhovnog suda. Svi smatraju da je to bila izdaja nacionalnih interesa. Mislim da si Ustavni sud to više neće dozvoliti, ali mi smatramo da se naši argumenti čuju i u Strasbourgu. Idemo do kraja, koliko god traje da traje. Mislimo da s određenim stvarima možemo izmijeniti presude - rekla je Sloković nakon sjednice.

Tražit će objedinjenje kazni

-  Tražit ćemo objedinjenje presuda. To je trebao biti jedan kazneni postupak. Najmanje što nam preostaje je da idemo u objedinjavanje kazne pa da se na taj način smanji kazna. Vidjet ćemo hoćemo li odmah tražiti objedinjavanje ili ćemo pričekati pravomoćnu presudu u Hypu - rekla je odvjetnica dodavši kako misli da Sanader nema dovoljni imovine za namirenje nepripadno stečene materijalne koristi i da ono što mu je blokirano nije dovoljno za namirenje iznosa određenih presudama.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 92
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...