News

Komentari 35

'Sankcije će biti za poslodavce koji ne traže covid potvrde i lokalne čelnike. Ne za građane'

'Sankcije će biti za poslodavce koji ne traže covid potvrde i lokalne čelnike. Ne za građane'

Imamo danas sastanak, ne bih još otkrivao detalje, ali u okviru Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti će se tražiti rješenje, rekao je Malenica

Premijer Andrej Plenković najavio je izmjene zakona kako bi se uvela mogućnost sankcioniranja onih koji "potiču ljude na neposluh i ignoriranje mjera Stožera". Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica pojasnio je kako će se sankcije odnositi na lokalne jedinice, odnosno njihove čelnike, dakle gradonačelnike, načelnike i župane, a koji od svojih zaposlenika ne traže Covid potvrde.

- Imamo danas sastanak, ne bih još otkrivao detalje, ali u okviru Zakona o sustavu civilne zaštite i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti će se tražiti rješenje - rekao je istaknuvši kako neće biti kazne za građane i prosvjednike ponovivši kako će se odnositi na čelnike lokalnih i regionalnih jedinica.

- Demantirao bih jedan medijski tekst u kojem stoji da sam ja rekao da je odluka o Covid potvrdama na razini preporuke. To nije istina, odluka Stožera je zakonita i u okviru zakona ćemo razmotriti sankcije za poslodavce koji ne postoje odluke stožera - rekao je Malenica. 

Upitan hoće li Vlada podržati godišnje izvješće DORH-a i ima li on kao ministar pravosuđa prigovor na njihov rad, Malenica nije konkretno odgovorio. Ustvari ni na jedno pitanje o radu USKOK-a i DORH-a i posljednjih slučajeva nije konkretno odgovorio. Posljednji slučaj je povlačenje optužnice protiv Ivice Todorića u slučaju Agrokor i to nakon pet godina rada na njemu. Za to je, podsjetimo, DORH dobio i dodatna sredstva iz Državnog proračuna za vještačenje, da bi sad optužnicu povukli. Brojni akteri od politike do pravosuđa su poručili kako je to blamaža DORH-a. Ministar tvrdi da USKOK i DORH rade odgovorno svoj posao. 

- To je pitanje za glavnu državnu odvjetnicu, odnosno županijskog državnog odvjetnika u čijoj je nadležnosti ovaj postupak, tako da bi oni trebali odgovoriti koji je razlog povlačenja - kaže ministar.

Na pitanje hoće li im on kao ministar postaviti to pitanje, Malenica poručuje kako su DORH i USKOK samostalna i neovisna tijela pa on ne može ulaziti u ocjenjivanje njihova rada u konkretnim predmetima. Na opasku da daje mišljenje na godišnja izvješća i upitan hoće li to biti prilika, ministar ističe kako će svakako raspraviti to izvješće, ali da ono nije koncipirano na način da se ulazi u svaki pojedini predmet i utvrđuje postupanje u konkretnom predmetu.

'Ne znam zašto je povučena optužnica u slučaju Agrokor' 

Je li sramota da se povlači optužnica u slučaju Agrokor, pitali su ga novinari, ali Malenica je ponavljao da to treba pitati DORH.

- Ja u ovom trenutku ne znam iz kojeg razloga je povučena optužnica i vjerujem da će oni danas odgovoriti na ta pitanja. Iz pozicije ministra pravosuđa teško mi je komentirati konkretno postupanje pravosudnih tijela - rekao je. 

Upitan je li zadovoljan radom državne odvjetnice, Malenica kaže kako o njenom radu raspravlja Sabor. Novinari nisu odustajali pa su ga ponovno pitali isto pitanje uz dodatak smatra li da bi se nakon ovog Zlata Hrvoj Šipek trebala povući.

- Danas će imati konferenciju pa će sve odgovoriti. Ja osobno smatram da glavna državna odvjetnica odgovorno radi svoj posao, a odgovore na sva ova pitanja vjerujem da će dati ona - rekao je.

Novinari su ga pitali i što mu govori činjenica da je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić govorila potpuno suprotno od onog što je rekla bivša ravnateljica USKOK-a, a sadašnja europska tužiteljica Tamara Laptoš, o pokretanju istrage u slučaju "softver." Naime, podsjetimo, Marušić je tvrdila da je USKOK učinio sve i proslijedio slučaj OLAF-u, a Laptoš tvrdi da to nije točno, da USKOK ništa nije napravio u tom slučaju, da je predmet bio mrtav dvije godine i da je istragu i uhićenje HDZ-ovaca, bivše ministrice Gabrijele Žalac, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica i ostalih, pokrenuo upravo OLAF.

- To pitanje morate postaviti njima - rekao je.

'DORH samostalno radi svoj posao' 

Na pitanje što je on osobno pomislio kad je čuo Laptoš da je zapravo OLAF pokrenuo istragu i da su predmet uskrsnuli iz mrtvih, Malenica i dalje odgovara okolo naokolo i ponavlja kako će sve oko toga odgovoriti ravnateljica USKOK-a i glavna državna odvjetnica.

- Ne bih ulazio u postupanje DORH-a, oni samostalno rade svoj posao i ne bih govorio da li tamo ima predmeta koji se zataškavaju ili stoje u ladicama - rekao je.

Malenica ne vidi poveznicu jučerašnjih uhićenja sa slučajem Žalac.

- Državno odvjetništvo radi samostalno svoj posao i određuje kada će poduzeti određene aktivnosti - rekao je.

Najčitaniji članci