Obavijesti

News

Komentari 100

Šaptač zmijama: 'Imam ih 120, a kraljevska kobra mi je frend'

Šaptač zmijama: 'Imam ih 120, a kraljevska kobra mi je frend'
5

U Nevenovoj kolekciji gmazova ima pitona, kobri, crnih mambi... U zmije se Zagrepčanin zaljubio još kao dječak od sedam godina uhvatio prvu, ali baka ga je natjerala da je pusti

VIDEO

Prvu zmiju uhvatio sam sa sedam godina, ali je baka inzistirala da je se riješim, priča Neven Vrbanić, koji 37 godina poslije posjeduje kolekciju s više od 120 zmija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:12

Najimpresivnija zmija koju ima je mužjak kraljevske kobre Elvis, dugačak više od četiri metra. Kraljevske kobre su inače najveće zmije otrovnice na svijetu i mogu narasti do pet metara. Najzanimljivije u vezi s kobrama je to što se hrane drugim zmijama. 

- Elvis se hrani i puretinom i štakorima, ali inače se kobre hrane samo zmijama. Imam i ženku kraljevske kobre, ali ne držim je s mužjakom jer bi je pojeo - kaže Vrbanić i dodaje kako se mnogi varaju da je upravo kraljevska kobra najotrovnija.

 

Najotrovnije zmije na svijetu su crne mambe. Njihov otrov odraslog čovjeka ubija za 45 minuta. 

Neven ima i njih. U njegovoj je kolekciji više od 40 vrsta zmija. Ima tu kobri, pitona, mambi i siktavica raznih boja i šara. Neven kaže da se ne boji. 

- Riječ je o pitomim zmijama. One nisu rasle u divljini, pa ne grizu - uvjeren je Neven. 

Dosad su ga grizle samo zmije neotrovnice. Na njegov hobi svi prijatelji su se naviknuli, a ni supruga se nije čudila. Upoznala ga je takvog, pa se već i naviknula živjeti sa zmijama.

I Nevenov sin (7) cijeli je život okružen zmijama, pa ih zna raspoznati. Vrbanić dodaje da je strah od zmija pretjeran jer su zmije mirne životinje i neće napasti čovjeka ako čovjek ne dira u njih. Ipak, neki uzgajivači za svaki slučaj otrovnicama vade otrovne žlijezde. Neven smatra da je to pogrešno jer zmijama otrov služi i za lakšu probavu. Njegove zmije su sve uzgojene u terarijima i mogu živjeti više od 20 godina. Nisu previše zahtjevne. 

- Poskoci jedu svakih desetak dana, a pitoni su siti i ako ih nahranite jednom mjesečno.Neke zmije spavaju i zimski san, pa ih držim u hladnoj i tamnoj sobi. Tad ne jedu - kaže Neven.

Osim zmija ima dva gila bradavičara - jedinu vrstu otrovnih guštera na svijetu. No njihov otrov nije smrtonosan. Vrbanić je od svog hobija uspio napraviti i posao. Organizira izložbe zmija diljem Hrvatske, a od idućeg tjedna izložba je u Zagrebu.

Otvara se u utorak i traje od lipnja.

ZELENA MAMBA

Zmije

U mnoštvu smeđih i sivih zmija zelene mambe se posebno ističu. Ipak, njihova boja im pomaže da se sakriju među lišćem.

ALBINO PITON

Jede svakih mjesec dana, a među najvećim je zmijama svijeta. Hrani se štakorima, miševima ili drugim mesom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu