Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Šarec zbog arbitraže kritizirao Hrvatsku: 'To je neprihvatljivo'

Slovenski premijer Marjan Šarec rekao je da bi hrvatska implementacija arbitražne presude, na čemu inzistira i njegova vlada, trebala biti dobra poruka regiji iako Hrvatska to odbija učiniti.

Slovenian Prime Minister Marjan Sarec looks on during a news conference after meeting German Chancellor Angela Merkel in Berlin
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
34 komentara

Važna bi poruka regiji bila da se implementira arbitražna presuda. Cilj Slovenije od samog početka je da dođe do dogovorne provedbe arbitražne presude, kazao je Marjan Šarec u govoru pred slovenskim diplomatima koji drugi dan na svom redovitom godišnjem sastanku raspravljaju o vanjskoj politici i budućnosti Europske unije. Slovenski premijer kritizirao je hrvatsku vladu što ne pristaje na arbitražno rješenje, kao i hrvatsko stajalište po kojem je iz arbitraže o graničnom prijeporu Hrvatska izišla nakon što je Slovenija kompromitirala taj proces te da treba naći bilateralno i za obje strane prihvatljivo rješenje.

- Hrvatska nažalost ustrajno odbija poštovati arbitražnu presudu. Takvo je njeno postupanje neprihvatljivo te izaziva zabrinutost glede stanja vladavine prava kao temelja za zaštitu ostalih europskih vrijednosti - kazao je predsjednik slovenske vlade.

Prema Šarecovim riječima, Slovenija želi jačati odnose na područjima od zajedničkog interesa  sa svim susjednim državama,  uz međusobno poštovanje i povjerenje, istodobno jačajući svoj krug međunarodnih partnera, te jačanje odnosa s drugim državama.

- Važno je da pravodobno reagiramo na događaje u međunarodnoj zajednici, te stalno tražimo savezništva i prilike - dodao je Šarec.
Kako je pojasnio, za njegovu je državu od strateškog interesa stabilnost zapadnog Balkana i približavanje tih država Europskoj uniji prema punopravnom članstvu, dok u Europskoj uniji nakon skorašnjih izbora za Europski parlament želi  dominaciju "europskih integrativnih i u budućnost usmjerenih snaga".

Slovenija - zagovornica jake i učinkovite EU

Slovenija po njegovim riječima i dalje mora ostati zagovornica jake i učinkovite Europske unije i stabilnoga euroatlantskoga savezništva, s ciljem da ostane u čvrstoj jezgri u EU-u najintegriranijih država i u savezništvu s naprednim članicama slične političke filozofije.

EU po njegovim riječima treba jačati temelje na kojima je osnovana, a Slovenija će kroz dvije godine, kad po drugi put bude predsjedavala EU-om, zagovarati takve vrijednosti i tima nastojati ojačati svoj utjecaj.

Slovenija je konstruktivna i proeuropska država, a želi da EU funkcionira na najbolji mogući način, kazao je Šarec, dodavši da je proteklih mjeseci u svojim javnim nastupima više puta upozorio na slabosti u djelovanju EU-a i njenih institucija, što je praksa koju treba prevladati u budućnosti.

Sve članice treba tretirati ravnopravno, a europske ustanove moraju djelovati u interesu svih država članica, te u skladu s europskim vrijednostima, kazao je Šarec, dodavši da je vanjska politika njegove koalicijske vlade dobro koordinirana i da se dobro slaže s ministrom vanjskih poslova, bivšim premijerom Mirom Cerarom.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message