Obavijesti

News

Komentari 19

Sarkozy i Merkel sazvali hitan sastanak s grčkim premijerom

Sarkozy i Merkel sazvali hitan sastanak s grčkim premijerom
6

Francuska i Njemačka inzistiraju da Grčka što prije primjeni odluke prihvaćene na summitu 27. listopada. Zbog odluke o referendumu oštro su pale cijene dionica

VIDEO

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel sazvali su hitan sastanak s grčkim premijerom Georgeom Papandreouom u Cannesu, gdje u četvrtak počinje summit G20. Pokušat će ga nagovoriti na brzu primjenu financijskog plana o spašavanju Grčke. Francuska i Njemačka inzistiraju da Grčka što prije primjeni odluke prihvaćene na summitu 27. listopada. 

Odluka grčkog premijera da o paketu za spas iz dužničke krize raspiše referendum razbjesnila je domaću oporbu i partnere iz EU. Neki kažu i kako bi takva odluka mogla izbaciti Grčku iz eurozone. No, Papandreou ipak vjeruje u prosudbu grčkih glasača.

- To je najveća forma demokracije, kada građani sami odlučuju. To je veliki trenutak domoljublja. Konačna je odluka na narodu da odluče - ne za stranke i pojedince već za sudbinu i budućnost Grčke - rekao je premijer u parlamentu, kojeg u petak čeka i glasovanje o povjerenju vladi. 

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso telefonski su razgovarali s Papandreouom. Uvjereni su kako će Grčka poštovati obaveze oko eura i međunarodne zajednice.

Profesor bankarstva i predsjednik organizacije Bavarski financijski centar, Wolfgang Gerke izjavio je kako je ova situacija dokaz da je bila greška što Grčku odmah nisu izbacili iz eurozone. 

'Osuđeni smo kako god glasovali'

Prema anketi koju je proveo list 'To Vima', više od 60 posto Grka o novom paketu ima negativno mišljenje jer ne žele stegnuti remen. No, razočarani su i odlukom premijera o raspisivanju referenduma. Smatraju kako on pokušava svaliti odgovornost na narod. Svjesni su da se nalaze u nezavidnoj situaciji kako god glasovali.

- Referendum je promašaj ove vlade i pokušaj da se krivnja svali na narod. Ako dođe do referenduma ishod neće biti dobar. Osuđeni smo i ako glasujemo za i ako glasujemo protiv - rekao je jedan stanovnik Atene.

Zbog grčkog referenduma pale dionice

Zbog iznenadne Papandreouov odluke u utorak su oštro pale i cijene dionica na burzama. Tako je američki Dow Jones bio u minusu 2,5 posto, a francuski Cac i njemački Dax oko 5 posto. Na valutnim je tržištima euro pod pritiskom zbog obnovljenih strahovanja od dužničke krize. Tečaj europske valute potonuo je u utorak više od 1 posto, na 1,3695 dolara. Prošli tjedan euro je u odnosu na dolar vrijedio 1,4240.

Što predviđa paket štednje zbog kojeg se Grci bune?

1. Za svih 700.000 državnih službenika uvodi se nov sustav isplate plaća i unapređivanja.

2. Nova smanjenja plaća i ukidanje mnogih bonusa u javnome sektoru.

3. Otprilike 30.000 radnika u javnom sektoru privremeno prestaje raditi, dobiva 60 posto plaće i ima rok od godinu dana da nađe posao ili ih čeka otkaz.

4. Prekida se pregovaranje o plaćama.

5. Smanjuju se mirovine veće od tisuću eura.

6. Drugi rezovi u mirovinama i otpremninama.

7. Godišnja neoporeziva osnovica smanjena je s 8000 na 5000 eura.

Za uzvrat Grčka dobiva novi zajam od oko 130 milijarda eura i otpis 50 posto duga u privatnom sektoru. To bi ih spasilo od bankrota.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.