Obavijesti

News

Komentari 0

Sastaju se Erdogan i bin Salman

Sastaju se Erdogan i bin Salman

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u srijedu će prvi put u nekoliko godina posjetiti Ankaru gdje će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom,

VIDEO

Države žele pokušati normalizirati odnose pogoršane nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ovaj posjet posljednji je u nizu bin Salmanovih koraka za rehabilitaciju svog ugleda izvan arapskog svijeta te dolazi u vrijeme dok Erdogan traži financijsku podršku potrebnu turskoj ekonomiji u krizi uoči izbora iduće godine.

Erdogan je u travnju održao sastanak s bin Salmanom u Saudijskoj Arabiji nakon mjeseci inicijative za poboljšanje odnosa između dviju regionalnih sila, što je uključivalo i odbacivanje suđenja u Turskoj radi ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u turskom konzulatu u Istanbulu.

Erdogan je prošli tjedan najavio da će on i de facto čelnik Rijada razgovarati o tome „na koju višu razinu“ mogu podići odnose dviju država.

Cavusoglu: Turski predsjednik Erdogan uskoro dolazi u Zagreb
Cavusoglu: Turski predsjednik Erdogan uskoro dolazi u Zagreb

Vjeruje se da će ovaj susret dovesti do „potpune normalizacije i obnavljanja“ odnosa, rekao je jedan turski dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

„Počinje nova era“, dodao je.

Erdogan će saudijskog princa dočekati u predsjedničkoj palači u poslijepodnevnim satima. Nisu predviđena obraćanja medijima.

Turski dužnosnik rekao je kako su dvije strane ukinule restrikcije trgovine, letova i prikazivanja televizijskih serija te da je prekinut međusoban negativni medijski tretman.

Tijekom posjeta će se potpisati sporazumi o energetici, gospodarstvu i sigurnosti, a radi se i na planu ulaska saudijskog novca na tržišta kapitala u Turskoj.

Zaustavljene kritike

Bin Salman je na prvoj turneji izvan zaljevskog područja u tri godine, što je uključivalo i posjet Jordanu.

Odnosi između Ankare i Rijada pogoršali su se nakon što su saudijski plaćenici ubili i raskomadali Khashoggijevo tijelo 2018. godine, za što je Erdogan tada optužio „najviše razine“ saudijskih vlasti.

Ovaj posjet predstavlja preokret u odnosima. Ankara je u travnju zaustavila sve kritike i prekinula suđenje, prenijevši slučaj Rijadu, što je potez koji su kritizirale organizacije za ljudska prava.

Dok se Erdogan i grčki premijer prepiru, njihovi ministri smiruju tenzije: Dijalog mora postojati
Dok se Erdogan i grčki premijer prepiru, njihovi ministri smiruju tenzije: Dijalog mora postojati

S druge strane bin Salman pokušava iskoristiti veliki saudijski kapital, zarađen proizvodnjom nafte, kako bi privukao zapadne čelnike i privatne tvrtke u pokušaju poboljšanja geopolitičkog položaja Saudijske Arabije i ublažavanja kritika njezinih kršenja ljudskih prava.

U srpnju će Rijad posjetiti i američki predsjednik Joe Biden, u vrijeme dok se SAD bori s visokim cijenama benzina te želi izgraditi ujedinjenu frontu protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.

Put u Ankaru događa se dok se Turska ekonomija bori s potonulom lirom i inflacijom iznad 70 posto. Saudijska sredstva i inozemne valute mogle bi pomoći Erdoganu da poveća podršku birača prije izbora u lipnju iduće godine.

Dvojica čelnika razgovarat će i o prodaji turskih dronova Rijadu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe