News

Komentari 16

Sastanak G7: Biden o koroni, gospodarstvu i odnosu s Kinom

Sastanak G7: Biden o koroni, gospodarstvu i odnosu s Kinom

Bijela kuća je poručila da će Biden s kolegama iz G7 razgovarati i o njegovim gospodarskim planovima te njih i sve industrijske zemlje pozvati da zadrže potpore za oporavak gospodarstava

Predsjednik SAD-a Joe Biden održat će u petak svoj prvi virtualni sastanak s ostalim čelnicima iz skupine sedam najrazvijenijih država svijeta (G7), a razgovarat će se o pandemiji koronavirusa, svjetskom gospodarstvu i odnosima s Kinom, priopćila je u nedjelju Bijela kuća.

To će biti prvi sastanak čelnika G7 od travnja prošle godine.

"Ovaj virtualni sastanak s čelnicima vodećih svjetskih demokratskih tržišnih gospodarstava pružit će predsjedniku Bidenu priliku da razgovara o planovima za suzbijanje pandemije covida-19 i obnovu globalnog gospodarstva", navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Bijela kuća priopćila je da će se Biden usredotočiti na globalni odgovor u vezi proizvodnje i distribucije cjepiva protiv COVID-19, kao i na stalne napore na mobilizaciji i suradnji protiv prijetnji novih zaraznih bolesti izgradnjom kapaciteta države i uspostavljanjem financiranja zdravstvene sigurnosti.

Biden, demokrat koji je 20. siječnja preuzeo dužnost od republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, pokušava poslati poruku o ponovnoj suradnji sa svijetom i globalnim institucijama nakon četiri godine Trumpove mantre "America First".

Trump je povukao SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Pariškog klimatskog sporazuma i uglavnom se rugao multilateralnim organizacijama i skupinama.

Biden je vratio SAD u WHO i ponovno se pridružio Pariškom sporazumu te je nagovijestio želju za suradnjom sa saveznicima u suočavanju s Kinom oko niza osjetljivih pitanja.

"Predsjednik Biden također će razgovarati o potrebi ulaganja za jačanje naše kolektivne konkurentnosti i važnosti ažuriranja globalnih pravila za rješavanje gospodarskih izazova, poput onih koje postavlja Kina", poručila je Bijela kuća.

Trump je izazvao Kinu zbog njene trgovinske politike nametanjem kaznenih carina, instrumenta koji je također koristio i u sukobu s tradicionalnim saveznicima, što je izazvalo kritike jer nije zauzeo zajednički pristup s američkim prijateljima kako bi se suprotstavio Pekingu po nizu pitanja, poput krađe intelektualnog vlasništva i drugih ekonomskih praksi.

Bijela kuća je poručila da će Biden s kolegama iz G7 razgovarati i o njegovim gospodarskim planovima te njih i sve industrijske zemlje pozvati da zadrže potpore za oporavak gospodarstava.

Biden već dulje vrijeme pritišće Kongres da usvoji paket poticaja od 1.900 milijardi dolara kako bi se ubrzao oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen razgovarala je prošloga tjedna s kolegama iz skupine G7 i pozvala ih da nastave s fiskalnim poticajima kako bi podržali oporavak gospodarstava.