News

Komentari 2

Sastanak u Parizu: 'Vidjeli smo danas da su Rusi spremni na deeskalaciju krize u Ukrajini'

Sastanak u Parizu: 'Vidjeli smo danas da su Rusi spremni na deeskalaciju krize u Ukrajini'

Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju što ćemo vidjeti bude li to potvrđeno za dva tjedna", rekao je francuski dužnosnik.

Na sastanku u Parizu kojim se željelo oživjeti Normandijski format Rusija je obećala da će se ponovno angažirati u tom procesu, rekao je izvor blizak uredu francuskog predsjednika, u kontekstu napetosti oko Ukrajine.

Dužnosnik je rekao da je to dobar signal i korak prema smanjenju napetosti.

Dodao je da i dalje postoje velike razlike u stajalištima, ali i da se nada da će ih se pokušati riješiti na sastanku u Berlinu za dva tjedna.

Dužnosnik je rekao da je to prvi put u više od dvije godine da su se četiri zemlje članice Normandijskog formata dogovorile o bilo čemu i naglasio da je dogovor o bezuvjetnom prekidu vatre ključan u sadašnjem kontekstu.

"Ovaj sastanak bio je test. Mislim da smo danas vidjeli da su Rusi spremni na deeskalaciju u tom pitanju što ćemo vidjeti bude li to potvrđeno za dva tjedna", rekao je francuski dužnosnik.

Glavni ruski pregovarač Dmitrij Kozak rekao je novinarima u Moskvi da su se politički savjetnici Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke suglasili da se mora poštovati prekid vatre u istočnoj Ukrajini.

Kozak je isto tako rekao da treba riješiti još puno pitanja, ali i izrazio nadu da se stajališta može približiti.

Potvrdio je da će se za dva tjedna u Berlinu održati novi sastanak četiriju zemalja.

Rusija je rasporedila tisuće vojnika kod granice s Ukrajinom, ali tvrdi da ne priprema invaziju.

Najčitaniji članci