Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
36 komentara

'Sastavili smo mobilne timove za rješavanje problema Roma'

Srpak je podsjetio da su posljednjih mjesec dana pokrenute inicijative na različitim razinama kao reakcija na protupravna ponašanja pojedinih pripadnika romske manjine koja opterećuju i rome i druge stanovnike

Foto: Pixell
36 komentara

Mobilni timovi sastavljeni od zaposlenika centara za socijalnu skrb, zdravstvenih službi, komunalnog redarstva, zavoda za zapošljavanje, državnog inspektorata, policijskih službenika i drugih, ovisno o potrebi, bit će uskoro u međimurskim romskim naseljima, najavljeno je u srijedu u Čakovcu.

Voditelj Odsjeka za socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Kristijan Srpak izjavio je na konferenciji za novinare u zgradi županije da će prisutnost u naseljima biti ključna i za prevenciju u smislu pravodobne reakcije na probleme s kojima se stanovnici romskih i susjednih naselja svakodnevno susreću

U provedbama mjera na terenu sudjelovati i predstavnici romskih zajednica.

KOD ČAKOVCA Napali su dostavljača pizze: 'Pod vrat su mi stavili nož'

Srpak je podsjetio da su posljednjih mjesec dana pokrenute inicijative na različitim razinama kao reakcija na protupravna ponašanja pojedinih pripadnika romske manjine koja opterećuju romsku zajednicu i većinsko stanovništvo. 

Zamjenik načelnika međimurske Policijske uprave Vladimir Faber izjavio je kako se nakon dugo godina blago smanjio broj kaznenih djela. Pozvao je medije da objektivno izvještavaju te dodao da im je policijski sustav informiranja na raspolaganju.

Na konferenciji za novinare bio je i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matjaš Oršuš, koji je u ime romske zajednice najoštrije osudio svaki slučaj u kojem se pojedinci iz te zajednice ponašaju suprotno zakonima i javnom miru. Istaknuo je kako treba osuditi pojedince, a ne stigmatizirati cijelu romsku populaciju.

Međimurski župan Matija Posavec obavijestio je novinare da je na adrese predsjednika države, Sabora i Vlade te resornim ministrima i zastupnicima iz treće izborne jedinice poslao otvoreno pismo u kojem traži veću pomoć države u rješavanju problematike Roma. Odbio je bilo kakve insinuacije da su Međimurci netolerantni:

- Da romskoj manjini nije tu dobro, ne bi tu živjeli - kaže.

OBJAVILI KRONOLOGIJU SLUČAJA MUP o Nigerijcima: Mi nismo ni postupali prema tim ljudima!

- Uređena bi država trebala pomoći uvođenjem videonadzora, sankcioniranjem nenamjenskog trošenja javnog novca, sprječavanjem bespravne gradnje, obveznog pohađanje škole, zaštitom djece, kažnjavanjem prijestupnika koji svojim postupcima ugrožavaju sigurnost čitave zajednice - stoji u pismu Matije Posavca o kojem je izvijestio novinare.

U pismu Posavec ističe da Međimurci samo žele pravo i pravdu. 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message