News

Komentari 194

Zarazna: ‘Sve je trajalo manje od 4 sata, radimo na grijanju’ Markotić: ‘Da je hladno, jest’

Zarazna: ‘Sve je trajalo manje od 4 sata, radimo na grijanju’ Markotić: ‘Da je hladno, jest’

Gospodin nije proveo onoliko vremena koliko je napisano - rekla je Markotić o slučaju čovjeka koji se satima smrzavao s upalom pluća i čekao u šatoru na pregled u Klinici za infektivne bolesti...

Alemka Markotić komentirala je slučaj čovjeka koji se satima smrzavao s upalom pluća i čekao u šatoru na pregled u Klinici za infektivne bolesti. Kaže kako je pritisak velik.

- Uvijek se po nekoliko sati čeka na pregled. Infrastruktura je stara i nije dostatna, to nije ništa nova. Činjenica je da ćemo mi dati izvješće vrlo brzo. Gospodin nije proveo onoliko vremena koliko je napisano. Da je još uvijek hladno po tim našim improviziranim čekaonicama, jest. Sve će biti u očitovanju. Većina toga što je napisano nije točno - rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

Govorila je i o cjepivu i kada se može očekivati u Hrvatskoj, te komentirala i epidemiološku situaciju u Hrvatskoj i stanje u COVID odjelu u Klinici. 

- Puno je hospitaliziranih. To su teški bolesnici. Neki jako teški, oni su na intenzivnoj, neki su na sreću pred oporavkom - izjavila je i odgovorila na pitanje jesu li ona i njen tim iscrpljeni?

- Deset mjeseci pritiska, psihološkog, ali i pritiska gdje želite dati maksimum je nešto za što svaki zdravstveni djelatnik mora biti istretiran. Mi smo očekivali ovakav pritisak, u jesen, zimu čak i veći. S ovakvim nečim se svijet nije suočio više od sto godina. Naravno da nije lako, ali mi smo tu jedna velika vojska koja je potrebna u borbi protiv virusa i moramo izdržati - izjavila je.

Prof. Markotić imala je danas i online sastanak s premijerom o cjepivu. Velika Britanija počet će s cijepljenjem za nekoliko dana, a Markotić o cjepivu u Hrvatskoj kaže: "EU će krenuti s distribucijom kada odobrenje da Europska agencija za lijekove, očekujemo da će to biti vrlo brzo i nakon toga bi Hrvatska trebala početi dobivati doze predviđene za nju", napomenula je.

Austrija kaže da unatoč cjepivu do ljeta očekuje neke vrste mjera. Markotić otkriva kako će biti kod nas. 

- U skladu s epidemiološkom situacijom. Znamo da poslije prve doze cjepiva treba proći mjesec dana pa se da druga doza. Proći će sigurno nekoliko mjeseci. Sa samim proljećem i toplijim vremenom će doći i do pada obola i do rezultata učinkovitosti cjepiva. Ako ljudi budu savjesni i cijepili se masovno onda možemo očekivati da ćemo ići prema nekom rješenju.

Priopćenje Fran Mihaljevića o slučaju s pacijentom koji je čekao na hladnoći

Nakon analize prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja pacijenta M.Lj. u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“, ravnateljica Alemka Marković izvijestila je u srijedu navečer  da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute te da su svjesni kako svako čekanje u ovim hladnim vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističe maksimalan angažman svih djelatnika da u improviziranim uvjetima pruže usluge, uz propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite.

"Nastavno na izjave gospođe Zrinke Ljevar, objavljene na društvenim mrežama, vezano uz zbrinjavanje njenog oca na hitnom prijemu Klinike za infektivne  bolesti "Dr. Fran Mihaljević“, demantiramo navode gospođe Zrinke Ljevar o dužini čekanja njenog oca na pregled i obradu u našoj ustanovi kao i navode o  nehigijenskim uvjetima te nedostatku deka, odnosno toplih pokrivača", stoji u priopćenju za javnost.

Svjesni smo kako svako čekanje u ovim hladnim  vremenskim uvjetima rezultira nezadovoljstvom pacijenata i njihove pratnje, no ističemo maksimalan angažman svih naših djelatnika da u improviziranim uvjetima pružimo naše usluge, poštivajući propisane standarde kvalitete zdravstvene zaštite", navodi Markotić u priopćenju nakon što je ispred Jedinice za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite te Klinike provedena analiza prijamno-trijažnog postupka i zbrinjavanja tog pacijenta u njihovoj ustanovi.

Markotić pojašnjava da je 1. prosinca 2020. u 22.23 sata izvršen administrativni upis pacijenta te je provedena trijaža putem prijamno-trijažnog tima (PTT). Uvažavajući klinički tijek aktualne bolesti i prisutnost simptoma posljednjih sedam dana, komorbiditete i epidemiološku anamnezu, a po uvidu u  vrijednosti vitalnih  parametara i kliničko stanje, pacijent je upućen na aparaturnu obradu u vidu radiološke snimke srca i pluća te je učinjeno testiranje na novi koronavirus  (SARS-CoV-2). 

"Temeljem dobrog općeg stanja i urednih vitalnih parametara, kod pacijenta nije bilo indicirano bolničko liječenje te je preporučena simptomatska terapija, do uvida u rezultate učinjene obrade. U predmetnoj povijesti bolesti, izrazito jasno je navedena preporuka i mišljenje našeg  liječnika, a obrada je završena 2. prosinca 2020. u 02.06 sati", napominje Markotić.

Ističe i kako je slijedom navedenog razvidno da je cjelokupni pregled i dijagnostička obrada tog pacijenta trajala 3 sata i 43 minute, za razliku od navoda o "9-satnom čekanju na pregled“.

Markotić je naglasila i da u toj Klinici kontinuirano nastoje poboljšati organizaciju prijamno-trijažnog postupka te ulažu maksimalne snage kako bi zbrinuli sve pacijente koji traže njihovu skrb. 

"Svjesni smo svih arhitektonskih i infrastrukturnih nedostataka naše ustanove te privremenim, improviziranim mjerama, primjenom šatora, pokušavamo uspostaviti vanjsku ekstenziju grijanih čekaonica. Osim postojećih grijalica, u tijeku je postupak nabave dodatnih grijaćih tijela te smo osigurali deke,  kao i tople napitke za pacijente, svjesni hladnih vremenskih uvjeta", poručila je.

Ističe i kako je njihova obveza voditi računa o pridržavanju fizičke distance među bolesnicima kako bi spriječili zaražavanje pacijenata, ali i profesionalnu izloženost zdravstvenih djelatnika. 

"U postojećim improviziranim uvjetima, održavamo maksimalnu razinu higijene i postupamo po uputama Tima za kontrolu bolničkih infekcija", stoji Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević“.

Najčitaniji članci