Obavijesti

News

Komentari 27

'Saudijci su novinara ubili, a tijelo mu onda raskomadali...'

'Saudijci su novinara ubili, a tijelo mu onda raskomadali...'
1

Turci smatraju kako je Khashoggi, inače saudijski disident, ubijen u konzulatu 2. listopada nakon što je tamo došao po papire koji bi mu omogućili da se vjenča sa svojom zaručnicom...

VIDEO

- Nakon što su ga ubili u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tijelo nestalog novinara Jamala Khashoggija izrezali su na komade, rekao je turski dužnosnik za CNN.

Ovu informaciju objavili su nakon pretrage prostorija konzulata u ponedjeljak navečer. 

Turci smatraju kako je Khashoggi, inače saudijski disident, ubijen u konzulatu 2. listopada nakon što je tamo došao po papire koji bi mu omogućili da se vjenča sa svojom zaručnicom, državljankom Turske. 

Turska policija ušla u saudijski konzulat: 'Tu je ubijen novinar'
Turska policija ušla u saudijski konzulat: 'Tu je ubijen novinar'

Konzul pobjegao iz Turske

Saudijski generalni konzul napustio je Istanbul u utorak, nekoliko sati uoči najavljenog pretraživanja njegove rezidencije.

Mohamad al-Otaibi napustio je Tursku samo sat vremena prije nego su turske vlasti počele pretraživati njegovu rezidenciju, u okviru istrage o nestalom saudijskom novinaru Jamalu KhashoggijuAl-Otaibi je otputovao komercijalnim letom saudijske kompanije u Rijad.

Sat vremena nakon toga turska je policija ušla u njegovu rezidenciju u Istanbulu.

Ispitivali su ga, ali...: Saudijci će priznati ubojstvo novinara?
Ispitivali su ga, ali...: Saudijci će priznati ubojstvo novinara?

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti, posebice prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana, lani je iselio u Sjedinjene Države zbog straha od uhićenja nakon što je kritizirao neke odluke bin Salmana i vojnu intervenciju Rijada u Jemenu.

Konzulat pretraživali devet sati

Tijekom noći turski su istražitelji prvi put ušli u saudijski konzulat u Istanbulu i pretraživali su ga devet sati, rekli su Reutersovi očevici.

Najavili su da će mu pretražiti kuću: Konzul zbrisao avionom
Najavili su da će mu pretražiti kuću: Konzul zbrisao avionom

Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu najavio je ranije u utorak na konferenciji za novinare u Ankari da će policija ponovno pretražiti konzulat u utorak kao i konzulovu rezidenciju koja bi, po ranijim izvješćima turske televizije, mogla biti povezana s Khashoggijevim nestankom. Pretražit će se i više vozila.

Saudijski princ pristao na istragu

Saudijski princ prijestolonasljednik u utorak se složio da mora doći do temeljite istrage nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija, objavile su Sjedinjene Države nakon objava medija da će Rijad priznati da je on ubijen tijekom ispitivanja. 

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u Rijad poslao svog državnog tajnika Mikea Pompea, rekao je kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice". 

Pompeo se u saudijskoj prijestolnici susreo s kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom bin Salmanom kako bi raspravljali o tom incidentu koji je pokrenuo osude međunarodne zajednice i vratio fokus na povijest kršenja ljudskih prava u tom autoritarnom kraljevstvu. 

Pompeo i bin Salman su se "složili o važnosti temeljite, transparentne istrage provedene na vrijeme", objavila je u Washingtonu glasnogovornica State Departmenta. 

Dužnosnik Trumpove vlade je istaknuo da iako Washington ima važan odnos s Rijadom "to ne znači da na bilo koji način ignoriraju ili ublažavaju ove događaje". Oni koji su odgovorni moraju za to odgovarati, poručio je dužnosnik. 

Pompeo nakon razgovora s prijestolonasljednikom putuje u Tursku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović je najavio svoju konferenciju

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1