News

Komentari 4

Saudijska Arabija: Prvi puta let sa samo ženskom posadom

Saudijska Arabija: Prvi puta let sa samo ženskom posadom

Niskotarifna aviokompanija flyadeal priopćila je u subotu da je obavila let u Saudijskoj Arabiji s posadom u kojoj su bile same žene, što je prvi put u toj ultrakonzervativnoj zemlji koja želi popraviti svoj ugled

Let je u četvrtak povezao glavni grad Rijad i obalni grad Džedu, na zapadu, rekao je Imad Iskandarani, glasnogovornik flyadeala.

U sedmeročlanoj posadi bile su same Saudijke, osim pilotkinje, dodao je Iskandarani, ne navodeći njezino državljanstvo.

Saudijska uprava za civilno zrakoplovstvo, koja je potvrdila informaciju flyadeala, podružnice nacionalne kompanije Saudije, izrazila je zadovoljstvo zbog uključenja žena na tom polju.

Godine 2019. vlasti su izvijestile o prvom letu s kopilotkinjom.

Nakon dolaska mladog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji je stvarni vladar monarhije od 2017., Saudijska Arabija se počela pomalo otvarati u pogledu prava žena kojima je tada dopušteno da voze automobil.

Premda se zemlja, u kojoj se nalaze najsvetija mjesta islama, otvorila zabavi, vlast Mohameda bin Salmana prate neumoljiva politička ograničenja, pa nevladine organizacije redovito upozoravaju na povrede ljudskih prava.

Početkom svibnja Saudijska Arabija je najavila svoj plan da postane svjetsko središte zračnog prometa i da utrostruči godišnji promet kako bi do kraja desetljeća dosegnuo 330 milijuna putnika.