Obavijesti

News

Komentari 29

'Ima li novca za otkup INA-e?' Marić: Imamo koliko imamo...

'Ima li novca za otkup INA-e?' Marić: Imamo koliko imamo...
3

Sada bi trebali odabrati novog konzultanta, no Ćorić na pitanja o toj temi nije odgovarao. Nije želio otkriti hoće li danas odabrati novog konzultanta

VIDEO

U srijedu u podne, nakon sjednice Užeg Vladina kabineta, sastat će se Savjet za INA-u.

Premijer Andrej Plenković je još prije dvije i pol godine obećao da će 'vratiti Inu u Hrvatske ruke'. Očekuje se da će na ovoj sjednici Savjet izabrati novog savjetnika za otkup Ininih dionica od mađarskog MOL-a.

Kako javlja HRT, to bi mogla biti englesko-francuska investicijska banka Lazard. 

- Imat ćemo sjednicu Savjeta, nakon toga će slijediti priopćenje, vidjet ćete odluke, mi nastavljamo proces koji smo započeli - najavio je Plenković neki dan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uoči sjednice Savjeta za Inu, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić nije baš bio rječit. Ništa vezano za to nije želio komentirati.Podsjetimo, prije dvije i pol godine premijer Andrej Plenković na Badnjak je pompozno najavio i obećao otkup Ine. 

Nešto malo kasnije za konzultanta za otkup Ine od mađarskoga MOL-a odabrana je tvrtka Morgan Stanley, no ta suradnja je otkazana. Ne zna se zašto. 

'Čut ćete poslije'

Sada bi trebali odabrati novog konzultanta, no Ćorić na pitanja o toj temi nije odgovarao. Nije želio otkriti hoće li danas odabrati novog konzultanta, da li bi to mogla biti englesko-francuska investicijska banka Lazard ni zašto su propali pregovori s tvrtkom Morgan Stanley. 

- Čut ćete sve poslije - kratko je poručio novinarima dodavši kako odustajanje od cijele te priče, od otkupa Ine, nije moguće. 
Na pitanje ima li Hrvatska novaca za otkup, šturo je rekao da će se sredstva tražiti kad za to dođe vrijeme, kad se dođe u fazu dogovora s drugom stranom. 

Ni ministar financija Zdravko Marić nije želio ništa otkriti. 

- Čut ćete sve. Od početka vodimo vrlo transparentan proces, javnost je upoznata s tim - rekao je Marić na što su mu novinari uputili opasku da javnost nije upoznata ni sa čim, da se ništa ne zna što se tiče tog procesa.

Upitali su ga što je ovaj Savjet radio dvije i pol godine, što je učinjeno do sada te zašto su propali pregovori s odabranim konzultantima. 

- To je vaše tumačenje. Objasnit ćemo sve skupa poslije. Ako vi mislite da se ništa nije napravilo, postoji i druga strana - odgovorio je Marić novinarima. 

Naglasio je kako sve što je do sad učinjeno po tom pitanju nije imalo efekta na proračun te da se novci nisu potrošili uzalud. 

- Postoje neke stvari koje smo definirali u natječajnoj dokumentaciji kada smo radili te razgovore. U konačnici se otkazalo jer oko određenih stvari nije bilo potpunog razumijevanja i nismo došli do potpisivanja ugovora - rekao je. 

Na pitanje jesu li tražili više nego je dogovoreno, Marić ističe kako su tražili onoliko koliko je navedeno u natječaju. 

- Ponavljam, nije bilo jedinstveno razumijevanje onoga što smo tražili i što je ponuđeno - rekao je naglasivši kako nikada ništa nisu skrivali. 

'Imamo koliko imamo'

Na pitanje ima li novaca za otkup Ine, ministar je poručio da u blagajni ima onoliko koliko ima. 

- Za strateške stvari se treba, naravno, dodatno razgovarati. O toj temi je bilo puno razgovora, govorimo o velikim iznosima, ne mogu ja sad tvrditi da mi imamo skrivenih ne znam koliko milijardi kuna za eto tako - rekao je. 

Kako nije dao konkretan odgovor, novinari su ga ponovno pitali ima li novaca za otkup Ine. 

- Čut ćete sve - uporno je ponavljao. 

'Neće biti drastičnih poskupljenja cigareta i alkohola'

Marić je rekao da oporezivanje šećera u sokovima po novim stopama koje predlaže Vlada ne znači izravno povećanje prihoda Ministarstva zdravstva.

Taj porez nema specifičnu namjenu, pa ni prihod od njega nije namjenski nego opći i služi za podmirenje općih potreba iz državnog proračuna, rekao je Marić, odgovarajući na pitanje može li Ministarstvo zdravstva zbog većih stopa na šećer računati na veće prihode.

Istaknuo je da Vlada ne uvodi novi porez nego korigira postojeći, pa se tako udio šećera u bezalkoholnim pićima neće prema Vladinu prijedlogu oporezivati s 40 kuna na sto litara, nego ovisno o postotku šećera u tim pićima.

Što se tiče mogućeg povećanja trošarina na duhan i alkohol, Marić je rekao kako će krajem godine porasti trošarine, pa pretpostavlja da će to proizvođači uračunati u cijene.

"Ne predlažemo dramatičan skok koji bi poremetio tržišne odnose", rekao je Marić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović