Obavijesti

News

Komentari 3

Scholz o razgovoru s Bidenom: 'Radi se o sprječavanju rata'

Scholz o razgovoru s Bidenom: 'Radi se o sprječavanju rata'

Scholz, kojega kritiziraju u Njemačkoj i inozemstvu zbog nedovoljnog angažmana u postojećoj krizi, kazao je novinarima prije sastanka u Bijeloj kući da će Rusija platiti jako visoku cijenu ako napadne Ukrajinu

Američki predsjednik Joe Biden i njemački kancelar Olaf Scholz naglasit će jedinstvo u protivljenju ruskoj agresiji protiv Ukrajine prilikom susreta u Bijeloj kući u ponedjeljak, nakon američkih upozorenja da bi Moskva mogla izvršiti invaziju u narednim danima ili tjednima.

Scholz, kojega kritiziraju u Njemačkoj i inozemstvu zbog nedovoljnog angažmana u postojećoj krizi, kazao je novinarima prije sastanka u Bijeloj kući da će Rusija platiti jako visoku cijenu ako napadne Ukrajinu.

Njemački lider, čija je popularnost pala sa 60 na 43 posto u posljednjim tjednima, bio je oštriji prije odlaska u SAD. Televiziji ARD u intervjuu je kazao da je otvoren za raspoređivanje dodatnih njemačkih vojnika u Litvi kako bi ojačao istočni bok NATO-a.

Scholz otišao u SAD kod Bidena na razgovor o ukrajinskoj krizi
Scholz otišao u SAD kod Bidena na razgovor o ukrajinskoj krizi

Scholz će posjetiti i Ukrajinu i Rusiju idući tjedan, dok se ovoga tjedna susreo s predsjednikom Europskog vijeća te s čelnicima baltičkih država.

Iako SAD i saveznici finaliziraju plan mogućih sankcija u slučaju ruskog napada, Scholz ističe važnost diplomatskog rješenja, primjerice kroz tzv. Normandijski format u kojemu su bili Francuska, Njemačka, Ukrajina i Rusija.

"Radi se o sprječavanju rata u Europi", kazao je Scholz za ARD, dodajući da će prvi kancelarski sastanak s Bidenom uključivati "težak, pravi, politički rad".

Biden i Scholz sastali su se u Rimu u listopadu na samitu skupine G20, kada je Scholz bio ministar financija.

Odnos Bidena i Scholza važan je u krizi i zato što francuski predsjednik Emmanuel Macron još nije formalno obznanio kandidaturu na predstojećim izborima u travnju, dok se britanski premijer Boris Johnson nalazi usred unutarnjopolitičke krize.

Scholz: 'Njemačka bi mogla poslati još vojnika u Litvu'
Scholz: 'Njemačka bi mogla poslati još vojnika u Litvu'

Američki dužnosnici umanjuju razlike s Njemačkom, koja se oslanja na ruski prirodni plin, i ističu da SAD koordinira blisko s Berlinom i EU-om "brz i oštar paket sankcija" Rusiji u slučaju invazije.

Oni ističu da je Njemačka drugi najveći donator ne-vojne pomoći Kijevu nakon SAD-a te da je njemačka podrška prebacivanju američkih snaga u Rumunjsku bila ključna.

"Apsolutno sam uvjeren da Njemačka dijeli našu zabrinutost zbog ruske agresije, kao i podršku ukrajinskom suverenitetu te teritorijalnom integritetu", kazao je visoki dužnosnik američke administracije, piše Reuters. 

Scholz o imigrantima radnicima: 'Mi smo zemlja imigracije...'
Scholz o imigrantima radnicima: 'Mi smo zemlja imigracije...'

Njemačka i SAD se "apsolutno" slažu da su potrebne dodatne mjere poput sankcija i raspoređivanja dodatnih postrojbi u istočne članice NATO-a ako dođe do napada, dodao je dužnosnik.

Drugi američki dužnosnik navodi da još treba finalizirati pojedinosti, ali da izbacivanje Rusije iz SWIFT-a, međunarodnog sustava za provedbu financijskih transakcija, ostaje mogućnost.

Biden će jasno poručiti Scholzu da ne treba pustiti u promet Sjeverni tok 2 ako "Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu na jedan ili drugi način", kazao je prvi dužnosnik za Reuters.

Biden čestitao Olafu Scholzu, novom njemačkom kancelaru
Biden čestitao Olafu Scholzu, novom njemačkom kancelaru

Njemačka, koja pola potreba za plinom pokriva s ruskog tržišta, odgodila je odobrenje za rad plinovoda do najranije druge polovice 2022., ali je odbacila potpuno otkazivanje projekta.

Scholz i Biden također će razgovarati o njemačkom predsjedanju skupinom G7 ove godine, podršci zemljama zapadnog Balkana, kao i koordiniranju bilateralnih i multilateralnih odgovora na kineske netržišne ekonomske prakse i kršenja ljudskih prava, navode američki dužnosnici.