Obavijesti

News

Komentari 38

SDP o Ini: 'Plenkovićeva ticala i radari su obične mlohave ćune'

SDP o Ini: 'Plenkovićeva ticala i radari su obične mlohave ćune'

Oporba se u današnjem obraćanju javnosti oglasila o malverzacijama u Ini i najvećoj pljački u hrvatskoj povijesti

VIDEO

HDZ-ovci iz Plenkovićevog kruga su poslani u Inu radi kontrole i, gle čuda, nisu vidjeli da HDZ-ovac krade. Treba nam država bez HDZ-a, rekao je u današnjem obraćanju za medije predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Pogledajte video: SDP se oglasio o malverzacijama u Ini

SDP se tim putem oglasio o malverzacijama u Ini i najvećoj pljački u hrvatskoj povijesti.

'Ovakve stvari će se događati dokle god HDZ-ova šapa stoji nad našim poduzećima'

- Pljačka se dogodila u trgovačkom društvu, u firmi u kojoj Hrvatska možda nije najveći vlasnik, ali je veliki suvlasnik i ima preko 40 posto udjela. Preko 40 posto novca koji je nestao je na ovaj ili onaj način trebao pripasti Hrvatskoj, našoj državi, našim građanima, ali umjesto toga završilo je u nečijim džepovima i gle čuda na čelu te priče nalazi se osoba s HDZ-ovom stranačkom iskaznicom. Volio bih reći da sam šokiran, ali nisam - istaknuo je Grbin.

Orešković o Ini: Ili ne znaju posao ili imaju politički mandat. Tako je dok god je HDZ na vlasti
Orešković o Ini: Ili ne znaju posao ili imaju politički mandat. Tako je dok god je HDZ na vlasti

Napominje i kako je ironija da je na čelu nadzornog odbora Ine zadnjih gotovo godinu dana osoba koja je istovremeno na čelu Časnog suda HDZ-a.

- Sada bi se protiv te osobe u HDZ-u trebao voditi njihov stranački postupak jer kao predsjednik nadzornog odbora nije vidio da mu se pred nosom krade najmanje milijarda jer istraga je u tijeku i vidjet ćemo da li ovo staje na ugovorima koji su se do sada otkrili i na novcu koji je završio na računu jednog umirovljenika ili ide dalje - kaže Grbin.

Grbin je osim na ostavke odgovornih pozvao i na prijevremene izbore jer smatra kako sustav upravljanja državnim društvenim poduzećima ne funkcionira na dobar način.

- Dokle god Plenkovićeva i HDZ-ova šapa stoji nad našim poduzećima, koja su vlasništvo i ove države i naših građana, ovakve stvari će se događati. Događale su se i događat će se i ubuduće dokle god je HDZ na vlasti zato prije nego što me pitate koji je način da se ovo spriječi odmah ću vam odgovoriti država bez HDZ-a koji ima prilike krasti na ovaj način - poručio je Grbin.

'Banda je opljačka Hrvatsku umjesto da pomogne građanima'

Osim Grbina, govorio je i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

- Kada razbojnici opljačkaju banku oni se zovu banda dakle banda je opljačkala Hrvatsku. Ta banda u doba najveće energetske krize, koja je povezana sa visinom inflacije nepojmljivom u zadnjoj dekadi, umjesto da dio od ukupno dvije i pol milijarde kuna, dakle milijarda kuna koje je banda opljačkala uz milijardu i pol dobiti Ine u prvom kvartalu, da taj novac služi kao pomoć kućanstvima u Hrvatskoj. Umjesto da se tim novcem pomogne onima koji su najviše ugroženi energetskom krizom i inflacijom, banda je taj novac opljačkala i stavila na neke posebne račune - započeo je Hajdaš Dončić ponavljajući kako je ovo pljačka neviđenih razmjera.

- Gospodin premijer je čovjek koji se hvali istančanim ticalima i radarom koji prepoznaje kriminal, mislim da mu ti radari i ta ticala nisu ništa drugo doli jedna mlohava čuna. Zato je vrijeme za izbore! - ustvrdio je.

Pogledajte video: Hajdaš Dončić: 'Plenkovićevi radari su mlohava čuna'

Pokretanje videa...

hajdaš dončić o plenkijevim radarima 00:26

U akciji, koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

VIDEO Blokirali 813 milijuna kn, to je rekord Ureda: 'Bilo je više uplata na račun umirovljenika'
VIDEO Blokirali 813 milijuna kn, to je rekord Ureda: 'Bilo je više uplata na račun umirovljenika'

Svih petero uhićenih ostaju u istražnom zatvoru. Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'
DVOSTRUKO UBOJSTVO

Strava u Bjelovaru: Ubio punicu i više puta izbo ženu pa se ubio: 'Žena nije u životnoj opasnosti'

Dvostruko ubojstvo šokiralo je Bjelovar u subotu ujutro. U stravičnom zločinu još je jedna žena teško ozlijeđena potvrdili su iz policije
Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'
POLUGE VLASTI

Kako Plenki drži konce Vlade i HDZ-a: 'U njegovu uskom krugu povjerenja samo su trojica...'

Plus+ NOVI EXPRESS Uvid u kuloare Banskih dvora, gdje se ispod glasa analiziraju najnoviji detalji dogovora s DP-om, premijerovo raspoloženje i ono što dolazi u trećemu mandatu