Obavijesti

News

Komentari 39

Grbin bez podrške za kadrovske promjene na početku mandata

Grbin bez podrške za kadrovske promjene na početku mandata
2

Na pitanje što ako Sabo to neće učiniti, Grbin nije konkretno odgovorio. Samo je ponovio da će pričekati njegovu odluku, a onda će o svemu raspravljati na idućoj sjednici i vidjeti koji su daljnji koraci

VIDEO

Nakon sjednice Predsjedništva, novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je od Sabe zatražio da zamrzne svoje članstvo u stranci obzirom da se, kako je rekao, protiv njega vodi kazneni postupak za dva kaznena djela zlouporabe položaja i vlasti. U zatvoru je već bio zbog pravomoćne presude zbog korupcije. Unatoč tome, više od 3000 članova izabralo ga je u Predsjedništvo stranke, no novo vodstvo vidi ga kao teret.

POGLEDAJTE VIDEO: Grbin nakon sjednice Predsjedništva 

- Imajući u vidu odredbe Statuta SDP-a, koji da svaki član ima pravo staviti svoj status u mirovanje dok postupak protiv njega traje. Sabo nas je zamolio i dogovorili smo se da će u primjerenom roku, do iduće sjednice Predsjedništva, razmisliti i obavijestiti nas što će učiniti. Mislim da je to kolegijalno - istaknuo je Grbin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje što ako Sabo to neće učiniti, Grbin nije konkretno odgovorio. Samo je ponovio da će pričekati njegovu odluku, a onda će o svemu raspravljati na idućoj sjednici i vidjeti koji su daljnji koraci.

Zagreb: Izjava predsjednika SDP-a Peđe Grbina nakon sjednice Predsjedništva SDP-a

- Osobno sam pozvao kolegu Sabu da iskoristi tu statutarnu mogućnost pa onda možete pretpostaviti što očekujem da će učiniti - rekao je.

Statutarne mogućnosti ako Sabo to ne učini, dodao je, razne su - od suspenzije pa do isključenja.

Peđa Grbin, kraća biografija novog šefa SDP-a: 'Peđa kao mali? On nikad nije bio mali...'
Peđa Grbin, kraća biografija novog šefa SDP-a: 'Peđa kao mali? On nikad nije bio mali...'

- Ali o tome ćemo razgovarati nakon što Sabo obavijesti Predsjedništvo o svojoj odluci - istaknuo je Grbin.

Što se tiče gradonačelnika Nove Gradiške koji je trenutno u istražnom zatvoru, Vinka Grgića, a koji nije zamrznuo saborski mandat, Grbin je poručio kako će s njim prvom prilikom razgovarati o tome.

Grbin će preuzeti od Arsena Bauka i funkciju predsjednika Kluba u Saboru.

Milanović primio povjesničarku umjetnosti Snješku Knežević
Milanović primio povjesničarku umjetnosti Snješku Knežević

- Logično je da predsjednik stranke, ali ne samo logično nego je to i obveza, da vodi Klub stranke u Saboru, dok god je stranka u opoziciji - rekao je.

Kadrovske promjene 

Grbin je nakon Predsjedništva sazvao na Iblerovu trgu i sjednicu saborskog Kluba zastupnika, kako bi im predstavio kadrovske promjene u Saboru.

No, kako doznajemo, velika većina njih se s paketom izmjena nije složila. Na sjednici su zastupnici tražili da se glasa o pojedinačnim izmjenama, a ne o cjelokupnom paketu, pa su se vrlo brzo raspustili te će o tome nastaviti sutra.

POGLEDAJTE VIDEO: Grbin nije dobio podršku za kadrovske promjene 

Naime, osim što bi Grbin u Saboru zamijenio Bauka na funkciji predsjednika Kluba, predložio je, neslužbeno doznajemo, umjesto Ostojića na funkciji potpredsjednice Sabora Sabinu Glasovac. Grbinov prijedlog, nadalje, je da se s čelnog mjesta saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dosadašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas te da ga zamijeni Siniša Hajdaš Dončić.

Zamijenio bi Grbin i Erika Fabijanića s mjesta predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju, a umjesto njega bi postavio Arsena Bauka, dok bi Renatu Sabljar Dračevac na čelu Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku zamijenila Mirela Ahmetović. Sabljar Dračevac je inače bliska bivšem predsjedniku Davoru Bernardiću.

Kako se neslužbeno saznaje, problem je nastao zbog smjene Vukasa, s čime se velika većina ne slaže.

Ostojić zamrznuo mandat 

Očekujem da SDP danas krene snažno u izgradnju novog, boljeg SDP-a sa stavom, koji će prezentirati svoje politike, a ne unutrašnje sukobe, koji će građani prepoznati kao rješenje za bolji život u Hrvatskoj, poručio je Željko Jovanović u utorak uoči sjednice Predsjedništva SDP. 

Prva je to sjednica s novim vodstvom i novim članovima. Novi predsjednik Peđa Grbin, nasljednik Davora Bernardića, sjednicu je sazvao odmah već tri dana nakon unutarstranačkih izbora i drugog kruga u kojem je pobijedio Željka Kolara.

Među novim članovima Predsjedništva je i Željko Sabo, bivši gradonačelnik Vukovara, koji je pravomoćno bio osuđen za korupciju, za što je odležao i zatvorsku kaznu. Podržalo ga je čak više od 3000 SDP-ovaca, no dio vodstva smatra kako je Sabo zbog optužnice teret za stranku. Stoga će na sjednici, kako je najavio Grbin dan ranije, raspravljati i o njemu.

Grbin: Hoću 'mani pulite'! Sabo jest tema jer SDP kreće od sebe
Grbin: Hoću 'mani pulite'! Sabo jest tema jer SDP kreće od sebe

- Mi ćemo raspraviti i tu temu. Vi znate da sam ja gorljivi borac protiv korupcije i smatram da novi budući bolji SDP ne smije imati nikakvu smjenu koja stvara dojam da nismo spremni suočiti se s korupcijom na način koji će svim građanima pokazati da nismo svi isti - poručio je Jovanović na pitanje smatra li on da Sabo ne bi trebao sjediti u Predsjedništvu stranke. 

Biljana Gaća, nova članica Predsjedništva, uoči sjednice poručila je kako od Sabe očekuje da će se kao pravi socijaldemokrat u interesu stranke sam povući s te funkcije. 

- Jedno je pravna rehabilitacija, a drugo politička odgovornost - rekla je. 

Raspravu o relevantnim temama i brzim rezovima, očekuje Kristina Ikić Baniček, također nova članica Predsjedništva, a inače i gradonačelnica Siska. 

Peđa Grbin već je dobio pljusku od Milanovića. Čemu bi se novi lider SDP-a još mogao nadati?
Peđa Grbin već je dobio pljusku od Milanovića. Čemu bi se novi lider  SDP-a još mogao nadati?

- Očekujem da što prije počistimo ispred vlastitog praga kako bismo se mogli početi baviti s temama koje su važne za ostatak Hrvatske - poručila je naglasivši kako ništa neće stavljati pod tepih, pa ni temu slučaja Sabo. 

- Sve stvari koje trebamo riješiti danas i riješit ćemo ih danas. Mislim da će svi staviti interes SDP ispred svojih pojedinačnih i da ćemo konsenzusom donijeti najbolje rješenje - dodala je Ikić Baniček.

Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, također je ušla u Predsjedništvo stranke. Na pitanje je li Sabo teret stranci poručuje kako je s jedne strane činjenica da je on izabran u Predsjedništvo, ali s druge strane činjenica da iza sebe ima presudu koju će HDZ sigurno koristiti u međusobnim obračunima. 

- Stoga možete zaključiti - dodala je. 

Rajko Ostojić stavio saborski mandat u mirovanje

Na sjednici će raspravljati i još neka kadrovska rješenja. Jedno od njih da Arsen Bauk više neće biti predsjednik Kluba SDP-a nego će tu funkciju preuzeti sam predsjednik stranke, Grbin.  S druge stranke, Rajko Ostojić, aktualni potpredsjednik Sabora, danas je stavio saborski mandat u mirovanje. To je učinio, napisao je u pismu članovima stranke, nakon što je Grbin najavljivao njegovu smjenu.

- Svima je poznato kako naš predsjednik nije bio moj izbor za predsjednika SDP-a, jednako kao što ja nisam bio njegov za potpredsjednika Sabora. Svoj mandat u Saboru stavljam u mirovanje do završetka lokalnih izbora te se posljedično povlačim s mjesta potpredsjednika Sabora Sabora. Ovim činom želim otvoriti mogućnost dolaska u Sabor nekog od kolegica ili kolega koji će za osam mjeseci ići na lokalne izbore - napisao je Ostojić. 

SDPeđa: Novi šef stranke mora umiroviti staru gardu i pronaći nove ljude da obnovi partiju
SDPeđa: Novi šef stranke mora umiroviti staru gardu i pronaći nove ljude da obnovi partiju

Predsjedniku stranke je predložio da za novog potpredsjednika ili potpredsjednicu Sabora izabere nekoga tko se kandidirao za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima. 

- Time bismo zorno pokazali da smo ušli u novu fazu unutarstranačke demokracije. Pozivam i druge kolege s dugogodišnjim stažom u Saboru, a koji nemaju namjeru izlaziti na lokalne izbore, da svoja mjesta ustupe kolegicama i kolegama s liste u svojoj izbornoj jedinici kako bi oni mogli dobiti što veću nacionalnu vidljivost i prepoznatljivost do lokalnih izbora - napisao je još Ostojić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor