SDP-ovog Sabu su osudili, a zagorskim HDZ-ovcima ništa: "Bili su u identičnoj situaciji" | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 96

SDP-ovog Sabu su osudili, a zagorskim HDZ-ovcima ništa: "Bili su u identičnoj situaciji"

SDP-ovog Sabu su osudili, a zagorskim HDZ-ovcima ništa: "Bili su u identičnoj situaciji"
2

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da nema stvarne razlike u slučajevima bivšeg vukovarskog gradonačelnika i HDZ-ovaca iz afere "Kaj bi štel biti?"

VIDEO

 

Sve je isto, apsolutno je identična situacija kao sa slučajem Sabo, ali donesene su suprotne odluke, govori nam odvjetnik Anto Nobilo.

Referira se, naravno, na aferu "Kaj bi štel biti?" i Uskokovo odbacivanje kaznene prijave Viktora Šimunića protiv saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka. Podsjetimo, riječ je o aferi koju su razotkrila 24sata.

USKOK odbacio prijavu protiv HDZ-ovaca u aferi "Kaj bi štel biti?" uz čudna obrazloženja
USKOK odbacio prijavu protiv HDZ-ovaca  u aferi "Kaj bi štel biti?" uz čudna obrazloženja

Šimunić, koji je tad bio nezavisni vijećnik, a sada je gradonačelnik Oroslavja, snimio je kako mu HDZ-ov dvojac nudi funkcije i tajno financiranje kampanje. Uskok je odbacio prijavu pozivajući se na dva, u najmanju ruku neobična objašnjenja. Prema njima, kazneno djelo podmićivanja vijećnika nije se moglo ostvariti jer Šimunić u tom trenutku nije bio županijski vijećnik. Snimke su nastale neposredno prije izbora. Drugo objašnjenje još je čudnije jer, kako kažu, nakon snimki nisu poduzete nikakve konkretne radnje da se pogodovanje realizira. Teško je zamisliti kako bi se nastavile "konkretne radnje" kad je neposredno nakon snimki afera buknula u javnosti.

Dvostruka mjerila

Ovdje treba povući paralelu sa slučajem Željka Sabe, bivšeg SDP-ova gradonačelnika Vukovara i dosad jedinog osuđenog za takvu trgovinu, nakon što je nudio pozicije HDZ-ovki Mariji Budimir u zamjenu za podršku u vijeću. Zbog čega je Sabo osuđen, a u oroslavskom slučaju Uskok odbacuje prijavu? Ni Budimir tehnički nije bila vijećnica jer u vrijeme nuđenja mita zabilježenog na snimkama još nije bilo formirano gradsko vijeće.

- Tako je. Kod Sabe također nije bilo konstituirano gradsko vijeće, a zakon nalaže da netko postaje gradski vijećnik tek nakon što se vijeće konstituira. Budimir formalno nije bila vijećnica i mi smo inzistirali na tom argumentu, ali Uskok je ustrajao, sud je potvrdio i odluka je potvrđena od Vrhovnog suda. A sad Uskok zauzima drugo stajalište, u kojem navodi da je bitno je li netko vijećnik ili nije, sasvim suprotno od slučaja Sabe - kaže nam Nobilo, koji je branio Sabu na sudu, i dodaje da je nevažno je li riječ o županijskom ili gradskom vijeću.

Šimunić o USKOK-u: Podmićuju te funkcijom i to nije kazneno djelo? Pa bojim se za ovu zemlju
Šimunić o USKOK-u: Podmićuju te funkcijom i to nije kazneno djelo? Pa bojim se za ovu zemlju

Identična situacija

Upozorava da je ovo praktički identična situacija, osim što je Sabo dolazio iz redova SDP-a i nudio pogodnosti HDZ-ovki, a u Oroslavju imamo situaciju da netko iz HDZ-a nudi pogodnosti nezavisnom vijećniku.

- Po ovoj sadašnjoj odluci, progon slijedi samo ako je riječ o vijećniku, što znači da se sve muljaže neposredno prije izbora na neki način dekriminaliziraju. A ovdje treba reći i da Tušekova moć proizlazi iz toga što je bio šef lokalnog HDZ-a, njegovi su i vlast u državi te je bila riječ o zlouporabi društvenog utjecaja - smatra Anto Nobilo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 96

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...