Obavijesti

News

Komentari 135

USKOK odbacio prijavu protiv HDZ-ovaca u aferi "Kaj bi štel biti?" uz čudna obrazloženja

USKOK odbacio prijavu protiv HDZ-ovaca  u aferi "Kaj bi štel biti?" uz čudna obrazloženja

Viktor Šimunić je snimio HDZ-ove Žarka Tušeka i Emila Gredičaka kako mu nude financiranje kampanje i pozicije nakon izbora, ali USKOK kaže da nema kaznenog dijela jer nisu više pokušavali i jer nije bio vijećnik

VIDEO

USKOK je odbacio kaznenu prijavu Viktora Šimunića protiv saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka i bivšeg HDZ-ova gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka. Radi se o poznatom slučaju, gdje je Šimunić koji je tada bio nezavisni vijećnik, a danas je gradonačelnik Oroslavja, snimio da mu se nude funkcije i tajno financiranje kampanje. Aferu i snimke su prvi objavili 24sata, a dobila je ime "Kaj bi štel biti?" jer su Šimunića pitali koju javnu ustanovu želi ako im pomogne na izborima. 

Naime, Šimunića su nagovarali da se sa nezavisnom listom kandidira za Skupštinu Krapinsko-zagorske županije bez javne koalicije sa HDZ-om. A onda bi surađivao s njima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

video 04:08

U obrazloženju odbačaja, USKOK navodi dva neobična razloga. Kažu da se kazneno djelo podmićivanja vijećnika nije moglo ostvariti jer Šimunić nije bio županijski vijećnik. Iako je upravo bilo predizborno vrijeme i nagovaran je da bude županijski vijećnik uz tajno financiranje kampanje. Također, kažu da nakon toga nisu poduzete nikakve konkretne radnje kako bi se pogodovanje i realiziralo. Prilično je logično da Tušek i Gredičak više nisu pokušavali jer je Šimunić snimke dostavio javnosti i USKOK-u odmah sljedeći tjedan nakon sastanka.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, nakon provedenih izvida, donio rješenje o odbačaju kaznene prijave podnesene protiv jednog saborskog zastupnika i protiv gradonačelnika Oroslavja zbog kaznenog djela podmićivanja zastupnika jer nisu ostvarena bitna obilježja tog kaznenog djela. 
Nakon što je u medijima objavljena snimka razgovora nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja s jednim saborskim zastupnikom i s gradonačelnikom Oroslavja, USKOK je započeo s provođenjem izvida kako bi se utvrdile sve okolnosti konkretnog događaja. Naknadno je vezano za taj događaj USKOK zaprimio kaznenu prijavu u kojoj je bilo navedeno da se pokušalo podmititi nezavisnog vijećnika u gradskom vijeću Oroslavja u zamjenu za davanje podrške jednoj političkoj stranci u formiranju većine u županijskoj skupštini nakon lokalnih izbora u svibnju 2021. godine.
Provedenim izvidima utvrđeno je da je razgovor vođen prije raspisivanja lokalnih izbora. Također je utvrđeno da nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Oroslavja nije imao svojstvo vijećnika u županijskoj skupštini, a koje svojstvo je bitno obilježje prijavljenog kaznenog djela. Naime, za ostvarivanje obilježja kaznenog djela podmićivanja zastupnika, osoba kojoj se nudi, obećava ili daje mito, u to vrijeme mora biti zastupnik odnosno vijećnik u tom predstavničkom tijelu u kojem bi zatim, na traženje davatelja mita, glasovala na određeni način.
Osim toga su tijekom izvida od više osoba uzete izjave iz kojih proizlazi da nakon predmetnog razgovora nisu poduzete nikakve konkretne radnje u pravcu pogodovanja nezavisnom vijećniku u gradskom vijeću Oroslavja. Slijedom svega navedenog kaznena prijava je odbačena." 
 priopćio je USKOK: 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 135
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor