News

Komentari 10

SDP: Pomozite građanima, smanjite parafiskalne namete

SDP: Pomozite građanima, smanjite parafiskalne namete

SDP je već predložio ukidanje RTV pretplate za umirovljenike, građane s malim primanjima, korisnike socijalne pomoći, najugroženije u ovom vremenu korona krize

Na konferenciji za medije u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, saborski zastupnik Boris Lalovac i predsjednik SDP-ovog Savjeta za financije i državni proračun Danijel Ferić predstavili su u nedjelju SDP-ove prijedloge za smanjenje parafiskalnih nameta iz registra neporeznih davanja.

Ističu da su najčešći problemi s kojima se suočavaju poduzetnici i građani visina parafiskalnih nameta, nedobivanje nikakve usluge za uzvrat, način naplate, kao i stalno mijenjanje visine parafiskalnih nameta.

Danijel Ferić navodi kako Vlada od 2016. godine nije učinila ništa na ažuriranju Registra neporeznih davanja, stoga SDP u svrhu ušteda predlaže smanjenje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori za 50%, smanjenje komorskog doprinosa Hrvatskoj obrtničkoj komori za 50%, smanjenje naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za 40%, smanjenje članarina turističkim zajednicama za 50%, smanjenje vodnog doprinosa za 40% i smanjenje naknade za uređenje voda za 40%. Ukoliko se usvoje ovi prijedlozi, kaže, ukupno rasterećenje na godišnjoj razini iznosit će 708.902.218,69 kuna ili 0,2% udjela u BDP-u. Točnije, 483.273.544,72 kuna za gospodarstvo i 225.628.673,97 kuna za građane.

Podsjetio je i kako je SDP već predložio ukidanje RTV pretplate za umirovljenike, građane s malim primanjima, korisnike socijalne pomoći, najugroženije u ovom vremenu korona krize, što znači parafiskalno rasterećenje od oko 300 mil. kuna.

Saborski zastupnik Boris Lalovac kazao je kako je SDP s partnerima prije nekoliko dana pokrenuo online peticiju za uvođenje moratorija na kredite od godine dana te je i ovim putem pozvao svih da je potpišu na web stranici www.moratorij.net .

"Moratorij je nužan. Tek ono što slijedi za naredne mjesece, pogotovo za građane koji imaju kredite kojima su obnavljali svoje turističke objekte, za poduzeća koja rade u turizmu, važno im je dati tu godinu dana moratorija kako bi ovu sezonu pokušali toliko koliko ostati 'iznad vode', budući da znamo da će ovo najviše utjecati na njih," rekao je Lalovac, istaknuvši da do 1. svibnja očekuje da se objavi transparentna lista onih koji su koristili državne mjere, kao i donošenje mjera kako će se Vlada odnositi prema onima koji su mjere zloupotrebljavali.

Na pitanje o izborima u srpnju kaže da je logičnije da se na izbore ide u normalnom terminu na jesen, jer bi eventualna tehnička vlada u svibnju imala velika tehnička ograničenja.

"Tehnička vlada može izvršavati samo tekuće rashode, a znamo da će u tom vremenu biti potreban rebalans. Imate i problem pregovora sa sindikatima, jer odlazak u pregovore s tehničkom vladom koja nema iza sebe Sabor i koja je na odlasku nema težinu. U javnost je izašlo nedavno da će Vlada izaći na europsko tržište obveznica. Nemamo projekcije koliki će biti deficit, vrlo teško će nas investitori percipirati u cijeni kapitala ako nemamo ozbiljne dokumente iza sebe. Izborni proces traje, kao i formiranje nove vlade, a za to sve vrijeme treba osigurati financiranje proračuna. Također, Vlada je donijela sve mjere na principu 3+3, što znači da ove sada mjere vrijede do lipnja. Pitanje je može li tehnička vlada donositi produženje mjera u vremenu izbora," upozorio je Lalovac. 

Najčitaniji članci