Obavijesti

News

Komentari 137

SDP smanjio prednost HDZ-a, društvo manje pesimistično

SDP smanjio prednost HDZ-a, društvo manje pesimistično

Plenković je najnegativniji i najpozitivniji političar, a na obje liste Zoran Milanović je drugi. Za vratom stranci Možemo! pušu Most i Domovinski pokret

VIDEO

RTL u suradnji s Promocijom plus ekskluzivno donosi CRO Demoskop za veljaču. Rezultate je u RTL-u Danas analizirala Damira Gregoret.

Unatoč epidemiji, aferama u vladajućoj stranci, potragama za kandidatima na lokalnim izborima i potresima, potresa na političkoj sceni zapravo i nema.

Rejting stranaka

HDZ je i dalje prvi izbor među ispitanicima. Uz blaži pad u odnosu na početak godine bira ih 27,7 posto ispitanika. Drugi izbor, uz blagi rast ostaje SDP – 19,9 posto. Treću poziciju i u veljači zadržala je platforma Možemo! s 8,3 posto.

U stopu ih prati Most (7,3 posto), a uz rast rejtinga približio se i Domovinski pokret (7,2 posto). Centar stoji nešto lošije stoji nego u siječnju - 2,1 posto, a slijedi  IDS (1,6 posto).

Ispod toga su HSS (1,5 posto), pa stranka zagrebačkog gradonačelnika BM 365 (1,3 posto) i Živi zid s 1 posto. 

Svi ostali, pa tako i partneri vladajuće koalicije; i HSLS (0,7 posto) i Čačićevi Reformisti (0,8 posto) su ispod 1 posto. Neodlučnih je iz mjeseca u mjesec sve više – u veljači 15,6 posto.

Pozitivci

Nešto manje odlučno nego u siječnju, ali premijera Andreja Plenkovića (19,8 posto) ponovno najviše ispitanika bira kao najpozitivnijeg političara. Također s nešto lošijim rejtingom, ali drugi izbor ostao je predsjednik Republike Zoran Milanović (17,1 posto). Predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu (3,4 posto) rejting raste pa je u veljači treći izbor, ali i dalje je daleko od vodećeg dvojca.

Još su dalje svi ostali: Tomislav Tomašević (2,6 posto) koji želi biti gradonačelnik Zagreba, pa Zdravko Marić (2,3 posto) koji neće biti kandidat i Miroslav Škoro (1,7 posto) koji oko te kandidature i dalje dvoji.

Ispod 2 posto su i Nikola Grmoja (1,6 posto) i Vili Beroš (1,6 posto), a najviše ispitanika, više od petine smatra da je najpopularniji političar – Nitko (20,2 posto)!

Negativci

Vrh ljestvice najnegativnijih političara zauzeo je isti dvojac. Najviše ispitanika, 3 postotna boda više nego u siječnju, bira premijera Andreja Plenkovića (22,3 posto) kao najnegativnijeg političara u zemlji. Negativni doživljaj smanjio je predsjednik Republike Zoran Milanović pa njega u takvom svjetlu vidi 8,9 posto ispitanika. Treći izbor je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (7,3 posto) koji to želi biti i iduće 4 godine.

Manje ispitanika Miroslava Škoru (3,6 posto) negativno ocjenjuje, a Milorad Pupovac (3 posto), Tomislav Ćorić (2,4 posto) i Gordan Jandroković (2,4 posto) povećali su negativan doživljaj među ispitanicima: najviše upravo ministar gospodarstva. Ministra Ćorića u siječnju je tek 0,1 posto ispitanika negativno ocijenilo.

Lošiji je rejting i Peđe Grbina (1,8 posto) i Vladimira Šeksa (1,4 posto) i Nikole Grmoje (1,3 posto). Da su negativni svi političari stav je 11 posto ispitanika.

Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Evo i ocjena Ureda Predsjednika, Vlade i Sabora. Čvrsta trojka za Pantovčak (3,15), Banski dvori (2,47) pali su na dvojku, a također dvojka, ali s lošijim prosjekom ide Hrvatskom saboru (2,27).

Društveni optimizam

Završavamo s društvenim optimizmom. U odnosu na siječanj, veljači je nešto manje pesimističnih građana. U travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala koronavirusa optimizam je bio rekordan, pa se mjesecima topio.

U veljači gotovo 67,4 posto ispitanika smatra da idemo u progrešnom smjeru dok 20,1 posto smjer ocjenjuje dobrim.  

NAPOMENA: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus od 2. do 5. veljače 2021. na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 137
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag