Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
300 komentara

Milanović: Nakon što nas se kazni, promijenit ćemo zakon

Ima neke ironične simbolike u tome. Stranke koje imaju optužnice da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu u ovom iznosu, rekao je

Danijel Kasap/PIXSELL
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
300 komentara

Državni ured za reviziju uputio je u četvrtak saborskom Odboru za Ustav prijedlog da se SDP-u uskrati novac iz proračuna na tri mjeseca što znači da bi vladajuća stranka mogla ostati bez 5 milijuna kuna. 

Šef stranke Zoran Milanović predložit će svojim stranačkim kolegama da na saborskom odboru glasaju za tu odluku.

- Ima u tome neke ironične simbolike da upravo SDP plati na ovaj način. Mi to možemo preživjeti iako to nije mala stvar. Ima neke ironične simbolike u tome, dakle stranke koje imaju protiv sebe optužnice da su popljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu. No, zakone moramo poštivati čak i onda kad su besmisleni i protuustavni. Mi ćemo snositi posljedice, a nakon što nas se kazni mi ćemo promijeniti zakon, jer to možemo - rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare. 

Priznao je da je bio ljut što su financijsko izvješće za prošlu godinu predali s dva dana zakašnjenja, ali i podsjetio da je šefica računovodstva imala srčani udar i nije stigla posao obaviti na vrijeme.

- Mi ćemo se samokazniti, ali ćemo pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Sud može, ali i ne mora donijeti privremenu mjeru da se uskrata proračunskog novca ne provede - izjavio je.

'Sustav je na principu 'oko za nokat, a za dva nokta dvije glave'

Milanović je napomenuo i da je glavni državni revizor prošle godine zaboravio raditi svoj posao, ističući da je bilo stranaka koje su zakasnile podnijeti izvješće i to dva tjedna.

- Međutim to je nekako promaklo. To nitko nije primijetio, odspavalo se. Možda zbog straha zato što su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da nije iz straha i da nema veze sa stranačkom pripadnošću. Navodno je glavni državni revizor član HDZ-a - kazao je.

Iako je imao mogućnost već promijeniti ovaj Zakon, Milanović kaže da mu je drago što do sada to nisu učinili. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe sankcionira kašnjenje u objavi financijskog izvješća na web stranicama. Tko zakasni gubi četvrtinu godišnjih financija. Milanoviću smeta što se u Zakonu nigdje ne spominju sankcije za one koji predaju krivotvoreno financijsko izvješće.

- Ako kasnite s predajom tog istog izvješća Državnoj reviziji koja ga analizira, onda plaćate prekršajnu kaznu koja je minorna u odnosu na ovu drakonsku kaznu. Općenito je cijeli sustav postavljen ne po principu "oko za oko, zub za zub" nego "oko za nokat, a za dva nokta dvije glave" - izjavio je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message