Obavijesti

News

Komentari 300

Milanović: Nakon što nas se kazni, promijenit ćemo zakon

Ima neke ironične simbolike u tome. Stranke koje imaju optužnice da su opljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu u ovom iznosu, rekao je

VIDEO

Državni ured za reviziju uputio je u četvrtak saborskom Odboru za Ustav prijedlog da se SDP-u uskrati novac iz proračuna na tri mjeseca što znači da bi vladajuća stranka mogla ostati bez 5 milijuna kuna. 

Šef stranke Zoran Milanović predložit će svojim stranačkim kolegama da na saborskom odboru glasaju za tu odluku.

- Ima u tome neke ironične simbolike da upravo SDP plati na ovaj način. Mi to možemo preživjeti iako to nije mala stvar. Ima neke ironične simbolike u tome, dakle stranke koje imaju protiv sebe optužnice da su popljačkale pola Hrvatske mogu na kraju platiti maksimalnu kaznu upravo u ovom iznosu. No, zakone moramo poštivati čak i onda kad su besmisleni i protuustavni. Mi ćemo snositi posljedice, a nakon što nas se kazni mi ćemo promijeniti zakon, jer to možemo - rekao je Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare. 

Priznao je da je bio ljut što su financijsko izvješće za prošlu godinu predali s dva dana zakašnjenja, ali i podsjetio da je šefica računovodstva imala srčani udar i nije stigla posao obaviti na vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Mi ćemo se samokazniti, ali ćemo pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Sud može, ali i ne mora donijeti privremenu mjeru da se uskrata proračunskog novca ne provede - izjavio je.

'Sustav je na principu 'oko za nokat, a za dva nokta dvije glave'

Milanović je napomenuo i da je glavni državni revizor prošle godine zaboravio raditi svoj posao, ističući da je bilo stranaka koje su zakasnile podnijeti izvješće i to dva tjedna.

- Međutim to je nekako promaklo. To nitko nije primijetio, odspavalo se. Možda zbog straha zato što su to bile dvije stranke iz vladajuće koalicije. Želim vjerovati da nije iz straha i da nema veze sa stranačkom pripadnošću. Navodno je glavni državni revizor član HDZ-a - kazao je.

Iako je imao mogućnost već promijeniti ovaj Zakon, Milanović kaže da mu je drago što do sada to nisu učinili. Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe sankcionira kašnjenje u objavi financijskog izvješća na web stranicama. Tko zakasni gubi četvrtinu godišnjih financija. Milanoviću smeta što se u Zakonu nigdje ne spominju sankcije za one koji predaju krivotvoreno financijsko izvješće.

- Ako kasnite s predajom tog istog izvješća Državnoj reviziji koja ga analizira, onda plaćate prekršajnu kaznu koja je minorna u odnosu na ovu drakonsku kaznu. Općenito je cijeli sustav postavljen ne po principu "oko za oko, zub za zub" nego "oko za nokat, a za dva nokta dvije glave" - izjavio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 300
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović