Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
255 komentara

SDP-u Zagreb, Rijeka, Osijek i Varaždin, HDZ-u Split, Zadar...

Najveću prednost nad HDZ-om u Zagrebu SDP je ostvario u istočnom dijelu Novog Zagreba, 40,6 naprema 25,1 posto. HDZ je dobio većinu dalmatinskih gradova

24sata
Foto: 24sata
255 komentara

Najneizvjesniji izbori u Hrvatskoj povijesti iza nas su, a iako je s tri mandata prednosti nad SDP-om relativni pobjednik HDZ, ta stranka sa svojih 59 mandata nema dovoljno zastupnika za stvaranje vlade. Tko će biti novi hrvatski premijer doznat ćemo idućih dana ili tjedana, a sada možemo pogledati koja su stranke osvojile najveće hrvatske gradove.

Hrvatska metropola Zagreb podijeljena je na četiri izborne jedinice. U središtu grada kao i na zapadnom dijelu (I. izborna jedinica) pobijedila je SDP-ova koalicija jednako kao i na jugoistoku (VI. izborna jedinica) te jugu (VII. izborna jedinica). HDZ je dobio samo istočni dio Zagreba koji pripada II. izbornoj jedinici.

POGLEDAJTE VIDEO: Ovako su rezultate dočekivali u stožerima

[video: 1154453 / ]

Najveću prednost nad HDZ-om u Zagrebu SDP je ostvario u istočnom dijelu Novog Zagreba, 40,6 naprama 25,1 posto.

SDP-ova koalicija osvojila je i Osijek s 33,3 posto glasova dok je HDZ bio drugi s 28,1 posto. U Rijeci je tradicionalno pobijedio SDP s uvjerljivih 44,5 posto dok je HDZ dobio 21,4 posto.

HDZ-ova koalicija "za dlaku" je dobila Split. Osvojili su 34,9 posto glasova birača, a SDP-ova koalicija 33,6 posto. Desna koalicija dobila je i Zadar s 38,4 posto dok je lijeva prikupila 35,2 posto glasova.

Domoljubna koalicija bila je većinski izbor i građana Slavonskog Broda koji su joj dali 36,2 posto glasova dok je lijeva koalicija Hrvatska raste u tom gradu dobila 31,3 posto. U Puli je najjača SDP-ova koalicija s 36,5 posto, a drugi je IDS-PGS-RI s čak 29 posto glasova.

HDZ je dobio i Veliku Goricu, a razlika u odnosu na SDP-ovu koaliciju bila je tek 0,04 posto . SDP-ova koalicija slavila je u Sisku, a HDZ-ova u Karlovcu. U Dubrovniku je pobjedu odnijela SDP-ova koalicija jednako kao i u Koprivnici, Bjelovaru, Varaždinu te Čakovcu gdje je osvojila gotovo nevjerojatnih 62,7 posto glasova.

Požega, Šibenik, Vukovar i Gospić pripali su HDZ- dok je SDP bio većinski izbor stanovnika Krapine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message