Obavijesti

News

Komentari 460

Nestranački premijer? SDP i HDZ moraju odlučiti u 7 dana

Nestranački premijer? SDP i HDZ moraju odlučiti u 7 dana
14

Prijedlog Mosta: Neka mandatar bude nestranački čovjek, iz jedne stranke neka se imenuje zamjenik premijera, iz druge predsjednik Sabora, a onda neka se rotiraju

VIDEO

12.59 Karamarko kaže da ne želi ulaziti u polemike, a Milanović mu je dometnuo da ga nitko nije prozvao.

12.58 Milanović je rekao da neće ići u koaliciju koja u svojim redovima ima osobe koje su osuđene za kaznena djela. Takvih u našim redovima nema. Sa strankama kojima je normalno da imaju ljude koji su optuženi ili su osumnjičeni za kaznena djela to je za nas nemoguće - poručio je Milanović.

12.56 Boris Miletić iz IDS-a smatra da ako postoji volja da nije problem izgubiti još neko vrijeme za dogovor no ako nema dogovora, navodi, svaki dan je izgubljen.

- Ako vi ne možete donijeti odluku onda bi bio red da to javnosti priopćite - kazao je.

12.53 - Mi ćemo se očitovati i dati svoje konkretne prijedloge- rekao je Darinko Kosor iz Domoljubne koalicije. Petrov je nakon toga poručio da Most neće odugovlačiti.

12.50 Hrelja je pitao Petrova je li vizualizirao kako bi njihov prijedlog izgledao.

- Vi ćete prijeći Most, ali ćete pasti na ćupriji - kazao je Hrelja.

Upozorio je da bi njihov prijedlog Hrvatsku doveo u blokadu.

12.49 Petrov ne vidi razlog zašto bi se o njihovom prijedlogu trebalo raspravljati mjesec dana. Očekuje brže djelovanje i dogovor sve tri strane.

12.46 Karamarko je poručio da treba formirati stabilnu većinu i raditi na reformama. Kazao je da su spremni nastaviti dogovore. Nakon toga krenula je rasprava o tome tko i kada može raspustiti Sabor.

12.45 Milanović je poručio Mostu "na vama je odgovornost", budimo odgovorni i donesimo odluku, makar i lošu.

- Sabor koji se ne konstituira ne može se ni raspustiti - kazao je šef SDP-a.

12.38 - Mjesec dana nije puno. Ovo može trajati duže, ali ako se zaista ne možemo maknuti, idemo konstituirati Sabor, postaviti predsjednika na pet minuta i raspisati nove izbore. Budimo pošteni prema našim ljudima, konstituirajmo se i bjež'mo ća! - kaže Milanović. Prema Milanoviću izbori su jedna opcija da se ovo natezanje završi.

12.34 Kako ne bismo ušli u političku krizu Petrov je predložio rok od 5 dana da se očituju o prijedlogu Mosta.

12.32 - Ovo više nisu pregovori nego dogovor tko će biti premijer - kaže Milanović.

12.31 Vesna Pusić tražila je da kažu tko bi bio bio taj nestranački mandatar. Petrov je uzvratio da bi se on trebao izabrati konsenzusom sve tri stane . No to, kaže, mogu biti Milanović ili Karamarko ako se oni tako dogovore.

12.29 Milanović je rekao da ne može prihvatiti neki rok jer su velika stranka.

- Za to nisam dobio mandat . 66 ljudi koji su mi dali povjerenje nisu to napravili iz vica - rekao je Milanović.

12.27 Petrov kaže da ne bi dužio previše s pregovorima. Zamolio je da do kraja tjedna daju odgovore na prijedloge te predložio ponovni sastanak

- Bez odgovora na naš prijedlog mi smo u pat poziciji - smatra Petrov.

12.26 Karamarko pak smatra da trebaju brzo odlučiti i formirati ozbiljnu Vladu:

- Idemo ovo riješiti- kazao je

12.25 - Njemačka je formirala vladu tri mjeseca, prošlo je mjesec dana. Nije ratno stanje , mi smo uredna zemlja. Vrijeme je važno, ali nije presudno u ovom trenutku - rekao je Milanović

12.20 Petrov kaže da nestranački premijer nije ultimatum, ali da inzistiraju na konsenzusu.

- Ne bih volio dizati tenzije niti prebacivati lopticu. Predložio bih da si za daljnje usuglašavanje uzmemo dva ili tri do pet dana kako bi dali odgovor na Mostove prijedloge.

Patrik Macek/Pixsell

12.18 Karamarko je napomenuo da zajednička vlada nije prirodna u demokraciji. Naglasio je da su i dalje otvoreni za sve razgovore.

12.13 - Nadam se da neće zvučati arogantno ali i dalje slušam . Mislim da ste nam ovo trebali reći prvog dana da mislite da nestranački mandatar može voditi vladu jedne demokratske države. Teško. Susreo sam samo dvije nestranačke vlade u EU, obje su propale. Ja zbog ovakvog prijedloga moram sazvati stranačku konvenciju jer to nadilazi moje ovlasti - rekao je Milanović dodavši da Most mora odlučiti.

12.11 - Ne tražimo ništa za sebe nego obećanje da će se dogovoreno izvršiti -  rekao je Božo Petrov. Predložio je da se iz jedne stranke imenuje zamjenik premijera i iz druge predsjednik Sabora te da se oni rotiraju.

12.08 Karamarko je ustvrdio da oni kao relativni pobjednici imaju pravo na mandatara.

- Možemo o svemu razgovarati pa i o ovom prijedlogu iako smatram da nije pravedan - rekao je šef HDZ-a zatraživši pojašnjenje kako bi ta zajednička vlada funkcionirala. Zatražio je vrijeme za razgovore u stranci i s partnerima o ovom prijedlogu.

12.06 Milanović je poručio Petrovu da su nestranačkog kandidata za premijera trebali predložiti ranij e. Ja sam ovdje da slušam, a ne da govorim - rekao je.

12.05 Petrov je zahvalio Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku što su zajedno sjeli za stol. Ovo je korak naprijed i sada ga treba napraviti za uređenje države. Predložio je SDP-u i HDZ-u nestranačkog kandidata koji bi bio usuglašen od sve tri strane.

- Ono što zaista treba svima nama je dogovor, konsenzus o ko jako bitnih stvari . Ono što mi predlažemo objema stranama je konsenzus tri strane da mandatar vlade bude nestranački kandidat. On bi se trebao izabrati usuglašavanjem sve tri strane , a nakon toga trebale bi se definirati i sve ostale funkcije.

11.55 - Ne znam što očekujem. Idem pa ćemo poslije razgovarati - rekao je Tomislav Karamarko

VIDEO

11.51 Nansi Tireli iz Laburista po dolasku u hotel Esplanade rekla kako očekuje da Most konačno da konkretnu ponudu.  Silvano Hrelja iz HSU smatra da je velika koalicija nije dobra za Hrvatsku te je upitao tko bi tada bio oporba.

VIDEO

Stigli su i mostovci predvođeni Bozom Petrovom koji se nada da će današnji sastanak biti nova prekretnica u političkoj komunikaciji. Na sastanku su i Ines Strenja Linić te Miro Bulj. I premijer Milanović nešto prije 12 došao je u Esplanadu:

- Došao sam razgovarati, ustvari više slušati - poručio je Zoran Milanović po dolasku u Esplanadu

VIDEO

Sastanak otvoren za medije

Koalicija Hrvatska raste ponudila je Mostu nezavisnih lista, organizatoru današnjeg sastanka u hotelu Esplanade, da susret s predstavnicima dviju najvećih koalicija bude u potpunosti otvoren za medije , doznaje HRT.

Nešto iza 10 sati Most je na svojem Twitteru objavio da će sastanak biti otvoren za medije.

- Drago nam je da su obje strane pristale na sastanak otvoren za medije. Potvrđujemo da će sastanak biti otvoren za medije - objavili su.

Podsjetimo, koalicija Hrvatska raste od početka je predlagala da pregovori budu otvoreni za medije no to nije prihvaćeno. Hrvatska raste ne pristaje na opciju da mediji snime samo početak sastanka.

Domoljubna koalicija, koalicija Hrvatska raste i Most sastaju se u podne.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 460
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe