News

Komentari 240

Sebastian Kurz podnio ostavku

Sebastian Kurz podnio ostavku

Ovo je nešto što je jako puno političara moralo proživjeti, kako u zemlji, tako i inozemstvu. Razlika je u tome što su se koalicijski partneri pozicionirali protiv mene, rekao je Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz je dao ostavku u subotu navečer nakon što je optužen za korupcijsku aferu koja seže u 2016. godinu. U svom obraćanju medijima i javnosti naveo je kako je na istražiteljima da tek dokažu njegovu krivicu.

- Ovo je nešto što je jako puno političara moralo proživjeti, kako u zemlji, tako i inozemstvu. Razlika je u tome što su se koalicijski partneri pozicionirali protiv mene. Puno njih kaže da to nije pravedno - rekao je Kurz dodavši da je i on "čovjek s emocijama i čovjek s pogreškama". 

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo iz Beča nakon ostavke Sebastiana Kurza 

Posebno se zahvalio građanima koji su ga podržavali zadnjih godinu i pol njegovog mandata te svojoj obitelji koja mu je bila izvor snage.

Austria

Kurz je također istaknuo kako se država nalazi u oporavku od pandemije te da eko-socijalni porez i budžet nisu još zaključeni. To je dodatno utjecalo na njegovu odluku oko ostavke.

- S moje strane bilo bi neodgovorno da vlada završi u rukama četiri stranke, koaliciji četiri stranke. Dati sve u ruke jednom eksperimentu koji je na kraju dana ovisna o Herbertu Kicklu (FPO) nije opcija. Trebamo stabilnost i odgovornost kako bi prebrodili fazu pandemije i ekonomski oporavak. Napuštam svoju poziciju kancelara i vladu – rekao je Kurz.

Dodao je kako se u ovim teškim danima ne treba voditi za osobnim interesima, interesu stranke (ÖVP) ili političkim taktikama. Od toga i njegove pozicije mu je puno važnija njegova zemlja Austrija, tvrdi on.

Prema želji koalicijskih partnera Zelenih, za novog kancelara je predložio ministra vanjskih poslova Alexandera Schallemberga. Poznati diplomat će preuzeti funkciju Sebastiana Kurza. Sebastian Kurz će se kao zastupnik povući u parlament umjesto Augusta Wogingera i od tamo pokušati dati svoj doprinos.

Istraga zbog korupcije 

Podsjetimo, Kurz i njegovi najbliži suradnici osumnjičeni su da su novcem poreznih obveznika plaćali medijima da objavljuju pozitivne članke o Kurzu i njegovoj stranci. 

To je priopćio Ured državnog odvjetnika za gospodarske poslove i korupciju (WKSTA) u Beču, nakon što je obavio nekoliko pretresa, uključujući Kurzov premijerski ured i prostorije njegove Austrijske narodne stranke. 

Prema istražiteljima, postoji sumnja da su se agencijama za ispitivanje javnog mnijenja novcem ministarstva financija plaćale "isključivo stranački motivirane, ponekad namještene ankete" u Kurzovom interesu.

Osim toga, javnim novcem plaćalo se oglašavanje u jednom mediju.

ÖVP i osumnjičeni medij niječu optužbe.

List Der Standard objavio je ranije da je ugovor o oglašavanju i suradnji bio vrijedan 1.3 milijuna eura.

Najčitaniji članci