Obavijesti

News

Komentari 115

Sedam godina čekamo da i on progovori: Suđenje Vidoševiću odgođeno zbog članice vijeća

Sedam godina čekamo da i on progovori: Suđenje Vidoševiću odgođeno zbog članice vijeća

Uskok Vidoševića tereti da je iz HGK preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2006. do 2011. izvlačio milijune kuna. Tužiteljstvo traži da mu se oduzme protupravno stečena imovinska korist od 39 mil. kn

VIDEO

Suđenje Nadanu odgođeno je zbog zdravstvenih problema članice sudskog vijeća. Ako joj bude bolje rasprava, na kojoj će bivši šef HGH, iznijeti obranu mogla bi se održati u četvrtak.

Grijeh je steći nešto nelegalno, rekao je na početku suđenja u siječnju 2017. Nadan Vidošević.

Je li Vidošević “griješio” dok je stjecao sva svoja blaga, na kraju će utvrditi sud. Za sada su mu nekretnine pod blokadom, a umjetnine te stare knjige, preparirane životinje i kolekcija oružja oduzeti su mu i stavljeni pod pasku države.

Uskok Vidoševića tereti da je iz HGK preko tvrtke Remorker Igora Premilovca od 2006. do 2011. izvlačio milijune kuna. Tužiteljstvo traži da mu se oduzme protupravno stečena imovinska korist od 39 milijuna kuna. Osim Vidoševića, optužene su i Zdenka Peternel, Josipa Miladinov, Jasna Mikić te Jadranka Ivičić. Kako je sve funkcioniralo, opisali su Davor Komerički i Igor Premilovac.

Zadržao je 10 posto 

“Negdje krajem 2006. Vidošević me pozvao u svoj ured i tražio da za njega ‘perem’ novac. Rekao sam mu da to ne želim raditi sa svojom tvrtkom i, kad sam odlazio iz ureda, rekao je kako vjerojatno poznajem nekoga tko to može raditi. Nakon toga spojio sam ga s Igorom Premilovcem. Vidošević mi je rekao da će to operativno raditi Zdenka Peternel, a da je njemu bitno samo to da se donese nazad ono što je Komora isplatila”, svjedočio je u postupku protiv Vidoševića i drugih Komerički, profesionalni TV producent, koji je za HGK osmislio niz projekata. Premilovac je novac izvlačio preko svojih tvrtki, a gotovinu je, nakon što bi 10 posto zadržao, predavao Komeričkom.

'Bune se kad im se lijepe koruptivne etikete, a onda odbiju osnivanje Povjerenstva'
'Bune se kad im se lijepe koruptivne etikete, a onda odbiju osnivanje Povjerenstva'

- Najčešće je to bilo na parkiralištu na Savici, kamo bi se on dovezao motociklom i ubacio mi u auto vrećicu ili kuvertu s novcem - rekao je Komerički. On je novac nosio Vidoševiću ili Zdenki Peternel.

“Vidošević i Peternel nikad nisu bili zajedno prilikom primopredaje novca. Nikad nisu ispred mene vadili novac iz kuverte niti sam ga ikad s njima brojio”, ustvrdio je Komerički. Kad su se iznosi povisili, pitao je, tvrdi, Zdenku Peternel kad će to prestati, a ona mu je rekla: “Šuti i radi”. Posao je godinama išao kao po loju, sve dok poreznici 2011. nisu našli nepravilnosti u poslovanju pet Premilovčevih tvrtki.

Sve su priznali 

Premilovac i Komerički priznali su svoje uloge u pranju novca i s Uskokom se nagodili na kazne od po godinu dana zatvora, koje su im zamijenjene radom za opće dobro. Osim njih, sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika. Policija je samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine vrijedne 14,3 milijuna kuna.

Tajna žene koja je Vidoševiću spasila 29 mil. kn od zapljene
Tajna žene koja je Vidoševiću spasila 29 mil. kn od zapljene

Kad se tome doda ono što je još nađeno u ukupno 26 nekretnina koje obitelj Vidošević ima u vlasništvu u Zagrebu, Splitu, Nemirama kraj Omiša i u Gorskom kotaru, samo zbirka umjetnina procijenjena je na 15,6 milijuna.

Vidošević je s obranom trebao početi danas, a potom su obranu trebale iznijeti i optuženice. Ima li nekog zeca u šeširu kojim bi mogao osporiti navode onih koji su ga teretili i izvukli se bez zatvora, saznat ćemo za koji dan...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela