Obavijesti

News

Komentari 5

Šef francuske tvrtke mora u zatvor zbog neodgovornog odnosa prema državnom novcu

Šef francuske tvrtke mora u zatvor zbog neodgovornog odnosa prema državnom novcu

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u više je navrata rekao da je stajalište vlade da bi šefovi državnih tvrtki trebali dati otkaz ako su osuđeni za kazneno djelo

VIDEO

Pariški sud osudio je izvršnog direktora francuske telekomunikacijske kompanije Orange u kojoj država ima četvrtinu vlasničkog udjela na zatvorsku kaznu zbog neodgovornog odnosa prema državnom novcu u "Aferi Tapie" iz 2008. godine,

Tapie je 1993. prodao većinski udio u njemačkom Adidasu kako bi postao član vlade predsjednika iz redova socijalista Francoisa Mitteranda. Naknadno je tužio kupca, banku Credit Lyonnais, tvrdeći da ga je obmanula niskom procjenom vrijednosti udjela u njemačkoj kompaniji.

Sudska bitka trajala je godinama, Tapie je prešao na stranu konzervativaca, a tadašnja ministrica financija u vladi Francoisa Fillona Christine Lagarde, danas čelnica Europske središnje banke (ECB), intervenirala je u slučaj i naložila da spor bude riješen arbitražom, piše BBC.

Godine 2008. arbitražni suci presudili su da Tapie mora dobiti odštetu od 285 milijuna eura, s kamatama 404 milijuna eura. Nakon žalbe prizivni sud presudio je da Tapie mora vratiti odštetu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Lagarde je opetovano branila svoju odluku, tvrdeći da je to bilo "najbolje rješenje u tom trenutku", ali u prosincu 2016. proglašena je krivom za neodgovoran odnos prema državnom novcu, ali sud joj nije izrekao kaznu.

Richard je u to vrijeme bio šef kabineta Lagarde i danas mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od godinu dana. Najavio je žalbu na presudu, tvrdeći da mu je nanesena "velika nepravda".

Također je izjavio da će odluku o tome hoće li ostati na toj poziciji donijeti upravni odbor najveće francuske telekomunikacijske kompanije.

"Svoj mandat stavljam u ruke upravnog odbora Orangea", rekao je Richard, koji je na prvom suđenju oslobođen optužbi.

Sud je Richardu izrekao i novčanu kaznu od 50.000 eura, a oslobodio je ga optužbe za sudjelovanje u prijevari.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire u više je navrata rekao da je stajalište vlade da bi šefovi državnih tvrtki trebali dati otkaz ako su osuđeni za kazneno djelo. U priopćenju ministarstva financija navodi se presuda te da pridaju veliku pozornost pravilnom funkcioniranju tvrtke.

Uprava Orangea trebala bi se sastati tokom dana, rekao je glasnogovornik tvrtke. Dva upućena izvora rekla su da su male šanse da će ostati na kormilu tvrtke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!
POSTIZBORNI PREGOVORI

Utrka za većinom. DP-ovac: 'Još nismo odlučili s kime ćemo ići'. Oglasio se šef Ustavnog suda!

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH
UHODANI BIZNIS

Cezar je narko biznis vodio iz zatvora: Drogu nabavili u Crnoj Gori i Turskoj, a oružje u BiH

Plus+ Šef narko klana Dino Muzaferović Cezar u poslove je uključio i obitelj, a jedini čovjek koji je trebao svjedočiti protiv njega je ubijen...
Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'
EKSKLUZIVNO: 24SATA U NEW YORKU

Uspjeh Splićanke u čuvenoj američkoj bolnici: 'Tu me dovela ljubav, razmišljam o povratku'

Plus+ NOVI EXPRESS Dr. Petra Zubin Maslov, zamjenica ravnatelja Kardiovaskularnog instituta čuvene njujorške bolnice Mount Sinai Morningside, otkriva kako se postiže uspjeh u jakoj konkurenciji