Obavijesti

News

Komentari 67

Šef HBOR-a: Nikada nije bilo pritisaka od strane premijera

Šef HBOR-a: Nikada nije bilo pritisaka od strane premijera
1

Anton Kovačev potvrdio je da je HBOR izdao suglasnost za odobrenje kredita koji je dodijeljen premijerovoj šogorici, ali kaže da je taj kredit odobrila poslovna banka

VIDEO

O kreditu HBOR-a koji je dodijeljen premijerovoj šogorici za autopraonu, predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev u Saboru je kazao da je taj kredit odobrila poslovna banka, te da je HBOR-u poslala prijedlog za suglasnost.

-  S obzirom da su naveli kako se radi o kreditnom zahtjevu koji udovoljava uvjetima kreditnog programa, mi smo izdali tu suglasnost - kazao je Kovačev.

'Pritiska je uvijek bilo, ali mi im ne podliježemo'

Na optužbe Slavka Linića da su se krediti HBOR-a prošle godine izdavali pod pritiskom Kovačev kaže: 'Pritisaka je bilo i 2013. i prethodnih godina. Dakle, uvijek mi u Upravi i referenti koji rade na kreditima, ako ih nazove gradonačelnik, župan, ministar, saborski zastupnik ili sam poduzetnik imamo svojevrstan pritisak, ali to je uobičajeno ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje. Mogu odgovorno kazati da mi tim političkim pritiscima ne podliježemo. Dakle, da smo podlijegali, onda rezultati HBOR-a i njegov ugled ne bi bio ovako visok kao što je'.

Pojasnio je da je bilo poziva tipa: 'Čuj, daj pogledaj taj i taj zahtjev, može li se on odobriti'. Napomenuo je da je to shvaćao kao borbu za očuvanje radnih mjesta i što većeg broja poduzetnika, posebno u ovom vremenu krize.

'Premijera uopće nisam čuo ni u jednom slučaju'

- Nisam nikada to doživio na brutalan način, da nam se kaže 'morate to odobriti'. Premijera uopće nisam čuo ni u jednom slučaju, prema tome nikakvih takvih pritisaka nije bilo - ustvrdio je Kovačev.

Iznio je podatak da je 85 posto kredita naplativo, te da tek 13 posto njih su djelomično naplativi dok samo dva posto otpada na nenaplativa potraživanja.

- Na kraju 2013. godine mi smo imali samo 5,2 posto dospjelih nenaplaćenih potraživanja - kazao je.

Unatoč optužbama koje u posljednje vrijeme stižu na račun HBOR-a, Kovačev smatra da oni dobro rade svoj posao, a to kaže, pokazuju i podaci. Naveo je da su odobrili preko 33.000 kredita, te sudjelovali u više od 50.000 projekata odobrenjem kredita ili kroz osiguranje od rizika.

- Sigurno da među njima ima onih koji su loše procijenjeni, ima i onih koji nisu u potpunosti ili dijelom namjenski potrošeni, ali oni su zaista u niskom postupku. Evo, kazao sam vam ako su dospjela nenaplaćena potraživanja 5,2 posto u vremenu krize, onda je to dokaz da nismo radili po nikakvom političkom diktatu nego po profesionalnim bankarskim kriterijima - zaključio je Kovačev.

>>> A sad rat do istrebljenja: Sve o tajnom planu Linićeva puča i Zokijevom protuudaru čitajte u novom broju Expressa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi