News

Komentari 82

Šef KBC-a Split: Pripremamo se za veći broj pacijenata. Svugdje se povećava broj zaraženih

Šef KBC-a Split: Pripremamo se  za veći broj pacijenata. Svugdje se povećava broj zaraženih

U KBC-u Split u ponedjeljak je 166 bolesnika, 33 je na respiratoru, koji su COVID pozitivni i dvoje koji su postali COVID negativni. Od ovih koji su na respiratoru, 85 posto je necijepljenih i 15 posto cijepljenih

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović u Dnevniku HTV-a rekao je kako se pripremaju na veći broj bolesnika. 

- Vidimo što se drugdje događa. Broj zaraženih bolesnika svugdje se povećava i to isto možemo očekivati u Hrvatskoj. Dosad znamo da je klinička slika nešto blaža. Ako bude veći broj zaraženih, a trebao bi biti, premda će postotak tih koji će završiti u bolnici biti manji, ukupno možemo očekivati povećano opterećenje bolničkog sustava - rekao je.

- U KBC-u Split danas je 166 bolesnika, 33 je na respiratoru, koji su COVID pozitivni i dvoje koji su postali COVID negativni. To je ukupno 35 osoba, što je nešto manje nego je bilo ranije. Nama i svako smanjenje bolesnika puno znači jer lakše radimo i manje je opterećenje. To je još uvijek veliki broj i veliki broj liječnika angažiran u liječenju bolesnika. Od ovih koji su na respiratoru, 85 posto je necijepljenih i 15 posto cijepljenih - rekao je Meštrović.Rekao je kako poznaje svoje sugrađane, ali kako očito postoji nešto u mentalitetu što bi trebali sociolozi bolje objasniti.

- U KBC-u Split vidimo koje su posljedice toga. Nama je u ovome trenutku angažirano 260 samo medicinskih sestara. Pola njih liječi bolesnike na respiratoru. Veliki broj djelatnika mora liječiti bolesnike s bolešću Covid-19 pa zbog toga moramo ograničavati sve ostale djelatnosti. To su posljedice necijepljenja - rekao je Meštrović te dodao  kako se za omikron jedino zna da je nepoznanica u svijetu.
 Napomenuo je da je situacija s koronavirusom usporila, ali ništa nije zaustavila oko projekata.

- Mi imamo jedan sjajan tim koji uporno radi. Zbrinuli smo sve naše bolesnike, radili smo za sve ostale bolesnike kojima je to trebali i razvijali smo naše projekte. U ovom trenutku rade se dva velika projekta. To je objedinjeni hitni bolnički prijem, investicija od 70 milijuna kuna i Regionalni transfuzijski centar, investicija od 54 milijuna kuna. Oba objekta financiraju se dijelom iz fondova EU-a, jednim dijelom to je financirala država, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo zdravstva, naša lokalna samouprava, županija, surađujemo i radimo na tome - rekao je u Dnevniku.

Nadaju se da će objedinjeni hitni bolnički prijem jednim dijelom proraditi do ljeta iduće godine. Do kraja će biti dovršen 2023., kad i Regionalni transfuzijski centar. Dugoročni projekti su Centar za akutnu medicinu, nova zgrada poliklinike i Istraživački medicinski centar. Meštrović očekuje da će potpuno promijeniti uvjete rada u KBC-u Split.

Najčitaniji članci