Obavijesti

News

Komentari 49

Šef operacije sijamskih blizanki je zagrebački dečko s Harvarda

Šef operacije sijamskih blizanki je zagrebački dečko s Harvarda
7

DR. TOMISLAV LUETIĆ Bio je vođa i “dirigent” 14 kirurga i anesteziologa koji su razdvojili sijamske blizankinje u Zagrebu na Rebru i spasili im život. I njegov otac bio je vrhunski kirurg

VIDEO

Toliko sam ponosna na supruga da mi suze idu na oči, priča nam Daška Domljan (58), supruga šefa dječje kirurgije Tomislava Luetića (61) koji je sa svojim timom prvi put u Hrvatskoj uspješno razdvojio sijamske blizanke.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

Video vijesti 01:06

- Ova operacija... Ma, može se reći da je kruna njegove karijere. Djeci je posvetio život. Pacijenti su mu uvijek bili na prvom mjestu, a sin i ja smo kaskali za njima - priča nam ponosno Daška.

A kako i ne bi bila kad je njezin Tomislav bio na čelu tima od liječnika koji je više od 13 sati u kontinuitetu operirao djevojčice, uspjevši ih razdvojiti i tako im spasivši život.

Curice su bile spojene donjim dijelom trbuha te dijelile jetru i crijeva. Tim od 14 kirurga i anesteziologa te medicinskih sestara izmjenjivao se na iznimno teškom i zahtjevnom zahvatu kod sijamskih blizanki koje su se rodile prije vremena sredinom siječnja ove godine. Svi liječnici i medicinske sestre koji su radili na operaciji zajedno su napravili čudo, no netko ih je ipak morao sve zajedno voditi u kompliciranu operaciju, vjerojatno najsloženiju ikad obavljenu u Hrvatskoj, a taj netko je upravo doktor Luetić.

Čudo na Rebru

- Kad me moje prijateljice pitaju za supruga uvijek im kažem: "On je kao nekakav 4P: pouzdan, pametan, privržen i postojan!" - sa smijehom nam priča o svom suprugu Daška.

Čini se da će slavlje u obitelji Luetić potrajati cijeli tjedan i to ne samo zbog ovog iznimno uspješnog zahvata.

- Evo, baš u ponedjeljak smo suprug i ja proslavili 30 godina braka, a u srijedu naš unuk Krsto ima svoj prvi rođendan tako da samo slavimo - kaže ponosna baka Daška koja, uz Krstu, ima i unučicu Mašu (2).

- Naši unuci vole svoje roditelje i baku, ali kad smo na okupu prvo pohrle djedu Tomislavu u krilo. Moj suprug oduvijek ima poseban osjećaj za djecu i ona to osjete. Unuci ga obožavaju - kaže Daška.

Otkrila nam je i kako su se njih dvoje upoznali.

- Oboje smo u jednom trenutku studirali u Americi. Tomislav je bio na Harvardu, a ja sam studirala engleski i talijanski. Spojila nas je zapravo porezna prijava. Naime, ja nisam znala ispuniti obrasce za povrat poreza pa mi je jedna poznanica rekla kako zna dečka koji bi mi mogao pomoći. I tako smo se našli i ostali zajedno, evo, tri desetljeća - priča nam Daška.

A ljubav prema medicini Luetiću je usadio njegov otac, Vladimir Luetić, koji je bio vrhunski kardiokirurg te redovni profesor na Medicinskom fakultetu. Za njegova sina Tomislava nema samo supruga lijepe riječi.

Obožavaju ga i prijatelji.

- Teško mi je opisivati nekoga koga tako blisko poznajem godinama. Znate, siguran sam da Tomislavu sva ova pompa sada ide na živce - kaže nam nasmijano njegov prijatelj iz djetinjstva Branko Kuzele.

Skupa smo veslali i učili

- Znamo se od moje 13. godine. Zajedno smo veslali u na Mladosti, a ja sam mu bio kormilar. Puno smo trenirali, a kako nekad ne bismo imali vremena nakon treninga stići do kuće pa u školu, često smo ostajao učiti u prostorijama kluba. Znate, nekada su se mladi odgajali u klubovima i kroz sport, a mi smo bili jedni od njih - priča Tomislavov prijatelj.

Tomislav mi je bio veliki uzor, a bilo mi je posebno drago kad mi je pomagao učiti biologiju i kemiju. On je tada bio prva godina fakulteta, prisjeća se Kuzele koji je na Facebooku podijelio fotografiju s Tomislavom i prijateljima iz mladih veslačkih dana.

- Oduvijek je bio samozatajan, smiren i imponirao je svojom pojavom. Sjećam se njegova osmijeha i blagosti još iz tih dana. Veliki je profesionalac i zaljubljenik u svoj posao - hvali Tomislava Kuzele.

Obožava jazz, soul i rock

Zajedno su s prijateljima iz veslačkog kluba proputovali Europu.

- Putujući smo slušali uglavnom rock’n’roll i soul, a Tomislav je posebno uživao i u jazzu, no to su sada već detalji - kaže Kuzele.

U vrijeme kada hrvatsko zdravstvo grca u problemima od dugova, predugih lista čekanja, manjka ljudstva, vrhunski liječnici i sestre koji su ostali u zemlji doslovce ispisuju povijest. Luetićeva supruga kaže da nikada nisu imali namjeru život tražiti van granica Hrvatske.

- Imali smo priliku skrasiti se u Americi, no mi vam volimo naš Zagreb i život ovdje s obitelji. Zaista nismo nikada ni htjeli drugdje živjeti - kaže nam supruga Daška.

Tomislav Luetić za ovu pionirku operaciju predvodio je tim od još šest kirurga, sedam anesteziologa i šest medicinskih sestara. Svi su djelatnici KBC-a Zagreb osim dr. Danka Mikulića, hepatalnog kirurga, koji se timu pridružio iz KB-a Merkur.

- Sretni smo jer je sve danas iza nas, jer se Valentina i Kristina dobro oporavljaju, napreduju, jako se dobro svi brinu o njima. Radujemo se danu kada ćemo svi biti kod kuće. Liječnicima i svom osoblju od srca hvala - rekla je za ICV majka blizanki Marija Tambolaš.

Mikulić je javnosti poznat kao kirurg koji je 2016. sa svojim timom spasio četiri života transplantirajući organe tragično preminule šestogodišnjakinje iz Tomislavgrada na koju je bio naletio pijani vozač. Roditelji su uspjeli smoći snage da odluče darivati njezine organe za spas drugih.

Tim ljudima koji su negdje vani mogli biti pet-deset puta više plaćeni, a ostali su i zajedno čine čuda na Rebru, možemo reći samo - hvala i bravo!

I otac mu je bio šef kirurgije na Rebru

Tomislavov otac, akademik dr. Vladimir Luetić bio je također vrhunski kirurg, prvi šef i utemeljitelj Zavoda za kirurgiju krvnih žila na zagrebačkoj Klinici Rebro. Kasnije i profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu z Zagrebu. U vrijeme Domovinskog rata bio je šef kirurgije Glavnog stožera zdravstva. Preminuo je 2000. godine.

dr. Danko Mikulić

Nespes

Hepatalni kirurg dr. Danko Mikulić priključio se timu iz Merkura. Blizanke su imale spojena jetra, to su znali, a tijekom zahvata su shvatili da su spojena i crijeva.

prof. dr. Anko Antabak

Zvao sam kolege u Beč i Berlin, ali ispalo je da ni oni ne znaju ništa više od nas jer se naprosto radi o vrlo rijetkim slučajevima, rekao je za Jutarnji list.

doc. dr. Krešimir Bulić

Plastični kirurg danima je crtao, analizirao, pokušavao odvojiti dvije spojene plastične boce ne bi li što uspješnije izveo zahvat. Suradnik je Medicinskog centra Vodice.

dr. Stanko Ćavar

Doktor Ćavar je za ocjenu deset. Mislim da u Hrvatskoj ne postoji bolji kirurg. U to smo se suprug i ja dvaput uvjerili. Spasio je naše cure, napisala je n+jedna majka na stranici ‘najdoktor.com’.

Još jedan top-kirurg s Rebra može raditi bilo gdje u svijetu, platili bi ga suhim zlatom, ali odabrao je ostati u Hrvatskoj i perjanica je kirurgije u KBC-u.

dr. Dražen Belina

Kardiokirurg čija je uloga bila ključna u razdvajanju prsišta. Srca su bila jako blizu, svega dva tri milimetra udaljena. Ključno je bilo da srca odvojeno rade u redu (na fotografiji u sredini).

dr. Dino Papeš

Još jedan vrhunski kirurg s KBC Rebra, na stranici ‘najdoktor.com’ Papeš ima ocjenu 4,9 od mogućih pet i bio je jedan od ključnih kotačića uspjeha cijele operacije.


  • Dijana Stiperski - medicinska sestra
  • Slavica Berić - medicinska sestra
  • Hrvoja Vidoš - medicinska sestra
  • Kristina Baričević - njena i uloga ostalih šest anesteziologinja bila je jako velika
  • Jasmina Šaronja - medicinska sestra
  • Klaudija Dendić - medicinska sestra
  • dr. Ivana Božić - anesteziologinja na dječjoj kirurgiji, vrlo važan dio tima
  • dr. Ivona Hanžek - od prosinca 2018. radi u KBC-u Rebro
  • dr. Sonja Jerković - odradila fantastičan posao tijekom operacije, kažu kirurzi
  • dr. Bartolek-Hamp - vrhunska anesteziologinja s Rebra
  • dr. Sanja Konosić - dio tima, još jedna anesteziologinja
  • dr. Karolina Režek - djevojčice su 14 sati bile pod anestezijom i sve je funkcioniralo savršeno
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava