News

Komentari 144

Šef Zavoda Capak grli se sa svima, a Markotić najavljuje kazne jer smo se opustili?!

Šef Zavoda Capak grli se sa svima, a Markotić najavljuje kazne jer smo se opustili?!

Krunoslav Capak, koji je na presicama Stožera objašnjavao javnosti važnost pridržavanja mjera, u samoizolaciji je završio nakon što se tih istih mjera uopće nije pridržavao

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od jučer je u samoizolaciji.

Prvi test na koronu bio mu je negativan. 

Capak, koji je na presicama objašnjavao javnosti važnost pridržavanja mjera, u samoizolaciji je završio nakon što se tih istih mjera uopće nije pridržavao.

Iduća dva tjedna su ključna

U ponedjeljak je bio na konferenciji u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali kako se vidi na fotografijama, nije držao udaljenost od metar i pol od drugih sudionika u zatvorenom prostoru, što je jedna od mjera koju su ponavljali na presicama Stožera, već je bio blizu njih.

Neke je i zagrlio.

Nakon što se saznalo da je toj konferenciji bio čovjek za kojeg se naknadno utvrdilo da je pozitivan na koronu, Capak je morao u samoizolaciju. Iduća dva tjedna su ključna. Prvi test mu je bio negativan, testirat će se opet za dva tjedna.

Alemka Markotić, ravnateljica klinike dr. Fran Mihaljević rekla je kako se, nažalost, sve više ljudi ne drži distance.

- Nitko od nas nije za to da uvodimo sankcije jer mislim da se svi možemo odgovorno ponašati - rekla je Markotić u razgovoru za Večernji list.

U isto vrijeme Krunoslav Capak se ne pridržava tih mjera. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je priopćenje o Capakovom ponašanju na konferenciji pravdajući se kako na spomenutoj slici nije zaražena osoba.

Ne znamo kakve to veze ima s nepridržavanjem mjera koje je sam ponavljao mjesecima, ali prenosimo to priopćenje u cijelosti.

HZJZ: Na slici nije zaražena osoba

Slike su snimljene nakon što je press konferencija završila i niti na jednoj slici nije osoba koja je kasnije dobila simptome i postala pozitivna. Osobe koje su prisustvovale konferenciji moraju u samoizolaciju zato što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u svom dokumentu od 8. travnja 2020. godine donio definiciju bliskog kontakta prema kojoj je to „osoba koja je s osobom zaraženom covidom-19 boravila u zatvorenom prostoru (kućanstvo, razred prostorija za sastanke, čekaonica itd) duže od 15 minuta“. Navedeno se može provjeriti u dokumentu ECDC-a pod nazivom „Praćenje kontakata: javnozdravstvene mjere u slučaju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19, uključujući zdravstvene radnike u Europskoj uniji, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najčitaniji članci