Obavijesti

News

Komentari 5

Šefa skupine krijumčara droge u Zagrebu osudili na 4,5 godina, morat će vratiti i 637.500 eura

Šefa skupine krijumčara droge  u Zagrebu osudili na 4,5 godina, morat će vratiti i 637.500 eura

Stjepan Plaščar priznao je da je organizirao zločinačko udruženje, no ne i da je zaradio iznos za koji ga se tereti. Uskok ga je izračunao na temelju utvrđene količine i vrijednosti te droge

VIDEO

Stjepan Plaščar, kojega je Uskok teretio da je organizirao zločinačko udruženje koje je krijumčarilo kokain i amfetamin, nepravomoćno je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na jedinstvenu kaznu u trajanju od četiri godine i šest mjeseci.
Osuđen je po obje točke točke, za udruživanje u zločinačko udruženje te neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. U kaznu će mu uračunati i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 6. ožujka 2020. do 5. listopada 2021. Oduzima mu se i novčani iznos od 637.500 eura što, prema odluci suda, predstavlja imovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

Trajno će mu se oduzeti i BMW X5, koji je prepravljen kako bi se mogao koristiti za krijumčarenje droge, kao i ostali privremeno oduzeti predmeti, mobiteli, SIM kartice te računalo. Mora platiti i sudski paušal u iznosu od 500 eura. 

U Italiji pronašli kokain vrijedan 800 mil. eura među bananama: 'Dio je namijenjen Hrvatskoj'
U Italiji pronašli kokain vrijedan 800 mil. eura među bananama: 'Dio je namijenjen Hrvatskoj'

Droga iz Nizozemske, skladište u Srbiji

Uskok je Plaščara teretio da je organizirao i predvodio skupinu u kojoj su bili još osmorica optuženika, koji su se udružili radi krijumčarenja i preprodaje veće količine kokaina i amfetamina. Drogu su, navodi se u optužnici, nabavljali u Nizozemskoj, skladištili u Srbiji, a preprodavali po Hrvatskoj i Sloveniji. 

I dok su ostali optuženici priznali krivnju i nagodili se s Uskokom, Plaščar je priznao većinu inkriminacija za koje su ga teretili, osim imovinske koristi. Tako je priznao da je organizirao ostale optuženike, dao prenamijeniti automobile, odnosno izraditi posebne boksove u kojima se krijumčarila droga, nabavljao kriptirane mobitele kojima su se služili članovi zločinačke organizacije, iznajmljivao stanove i apartmane u kojima su oni stanovali, kao i garaže u kojima se čuvala droga. Također, upućivao ih je kuda da idu te s kim se trebaju sastati.

Stav suda bio je da je nesporno da je upravo on organizirao zločinačko udruženje u kojemu su ostali članovi praktički bili samo pijuni te da je, samim time, sva zarada od prodaje išla upravo njemu. Budući da u spisu postoje podaci o tome koju su minimalno količinu kokaina i amfetamina preprodali prema procijenjenoj vrijednosti kilograma droge izračunali su neimovinsku korist stečenu kaznenim djelima.

Pali u akciji Exotic

Skupinu se tako tereti za krijumčarenje oko 20 kilograma kokaina te oko 3,6 kilograma amfetamina te tri litre ulja, koje služi kao baza za izradu amfetamina. Od MUP-ove Službe za organizirani kriminalitet zatražena je procjena cijene kilograma kokaina  i amfetamina te amfetaminske baze u inkriminiranom razdoblju. Prema podacima koje je dostavio MUP vrijednost kilograma kokaina od 2019. do 2020. kretala se od 30.000 do 45.000 eura, a kilograma amfetamina oko 2000 i 2500 eura. I tu se "išlo na ruku" optuženika te se kao referentni uzeo niži iznos, koji pomnožen sa količinom droge daje nepripadnu imovinsku korist.

Bivša pravosudna policajka uhićena je u Splitu zbog dilanja: Ugrizla policajca kod privođenja
Bivša pravosudna policajka uhićena je u Splitu zbog dilanja: Ugrizla policajca kod privođenja

Inače, Plaščar je jednom već bio nepravomoćno osuđen na istu zatvorsku kaznu, no bez oduzimanja imovinske koristi. Visoki kazneni sud je tu presudu ukinuo te vratio spis na ponovno odlučivanje uz uputu koja se odredba Zakona o kaznenom postupku treba primijeniti kad se ne može sa stopostotnom sigurnošću utvrditi kolika je točno imovinska korist pribavljena kaznenim djelima. U takvim slučajevima može se uzeti slobodna procjena suda ako se zna točna količina preprodane droge te njezina tržišna vrijednost. Na presudu Plaščar ima pravo žalbe. 

Plaščar i ostali "pali su" u akciji Exotic u ožujku 2020. u koju su uz zagrebačku policiju, MUP i Uskok bile uključene i policije Slovenije, Srbije, Nizozemske, Njemačke, Austrije i Švicarske. Tom prilikom zaplijenjena je i velika količina droge, a akcija je privukla veliku pažnju javnosti jer je među osumnjičenim članovima zločinačkog udruženja bio proslavljeni srpski kuhar, Beograđanin sa zagrebačkom adresom, Dejan Markus. 

Njemu je Uskok na teret stavljao dvije zasebne prodaje po kilogram kokaina, jednu u Beču i drugu u Zadru, te krijumčarenje tri litre amfetaminske baze, a sve u sklopu zločinačkog udruženja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci
NOVI USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

Liječnici u Vinogradskoj izveli prvi put ovaj zahvat: Pacijentici smo zaledili tumor u dojci

Pacijentica je preživjela već puno operacija i rekla da više nikad u životu ne želi otići ni na jednu. Bila je presretna što sad nije morala - otkrila nam je dr. Bolanča Čulo
Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."