News

Komentari 0

Šefica misije OESS-a u BiH: 'Izbore ne treba odgađati'

Šefica misije OESS-a u BiH: 'Izbore ne treba odgađati'

Sadašnji izborni zakon BiH predviđa da se ovogodišnji opći izbori trebaju održati prve nedjelje u listopadu, a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) trebalo bi ih raspisati početkom svibnja

Voditeljica misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH Kathleen Kavalec kazala je u četvrtak kako ne vidi razlog za odgodu izbora planiranih za listopad, odbacivši neizravno ocjene Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da za provedbu tih izbora nema uvjeta dok se ne izmijeni izborni zakon.

- Mislim da bi Bosna i Hercegovina definitivno trebala ispuniti svoje demokratske obveze i nastaviti s izborima kako je planirano. Ne vidim nikakvog osnova za odgodu izbora- kazala je američka diplomatkinja u intervjuu za javni servis BHT 1.

Misija OESS-a nadzire provedbu izbora u BiH još od prvih poratnih provedenih 1996. i aktivno je uključena u sadašnje pregovore o izmjenama izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na odredbe koje bi trebale jamčiti integritet izbornog procesa.

Sadašnji izborni zakon BiH predviđa da se ovogodišnji opći izbori trebaju održati prve nedjelje u listopadu, a Središnje izborno povjerenstvo (SIP) trebalo bi ih raspisati početkom svibnja. Pregovori hrvatskih i bošnjačkih stranaka o izmjenama izbornog zakona još nisu doveli do konkretnih rješenja, dok rokovi za eventualno usvajanje novih zakonskih rješenja istječu.

Stranke okupljene oko HNS-a su na izvanrednom zasjedanju 19. veljače zaključile kako sada ne postoje zakonske pretpostavke za provedbu izbora, s obrazloženjem kako su odlukom Ustavnog suda BiH iz 2016. izvan snage stavljene odredbe koje su regulirale način biranja zastupnika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Bošnjačke i građanske stranke podsjećaju pak kako je Dom naroda i bez tih odredbi nakon izbora 2018. uspostavljen temeljem provedbene odluke koju je donijelo Središnje izborno povjerenstvo, a tada se HDZ BiH protiv takvog odlučivanja nije bunio. Pozivaju se i na to da je konstituiranje Doma naroda regulirano Ustavom Federacije BiH pa da je time otklonjena manjkavost koja postoji u izbornom zakonu.

Hrvatske stranke predvođene HDZ-om BiH najavile su kako će se provedbi izbora po sadašnjem zakonu 'suprotstaviti svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima'.

Kavalec je na to kazala kako nitko ne mora sudjelovati na izborima ukoliko to ne želi, a da je najviše zabrinuta najavama blokade financiranja izbornog procesa, za što smatra odgovornim Vijeće ministara BiH.

- Vrlo smo zabrinuti zbog odgode i kašnjenja (osiguranja) financijskih sredstava za SIP i pozvali smo Vijeće ministara da izdvoji financijska sredstva. Radi se o obvezi, o pravnim i zakonskim odredbama da se izbori moraju financirati i da ne bi trebalo biti nikakvih odgoda- izjavila je Kathleen Kavalec.

Za provedbu izbora po sadašnjem zakonu, ukoliko ne bude novog dogovora, ranije se odlučno založio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, a to stajalište podupiru i neke od najvažnijih zapadnoeuropskih država no Hrvatska se tome protivi i podupire stajališta HNS-a.

 

 

Najčitaniji članci