Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Šeikovi dragulji već su davno prodani? Detektivi gube nadu...

UIGRANI: Prošlo je više od deset mjeseci od pljačke vrijednih dragulja u Veneciji. Ukradeni nakit još nije pronađen, a venecijanski tužitelj kaže kako su nade da se vrati sve manje

Foto: MUP
27 komentara

Plijen još nije pronađen. Puno vremena je prošlo od krađe, a nade da se pronađe nakit nisu velike, kazao je venecijanski tužitelj Bruno Cherchi.

Talijanska policija traga za još jednim članom bande koji je sudjelovao u pljački dragulja iz privatne kolekcije nakita i drugih vrijednih indijskih artefakata katarskog šeika Hamada bin Abdullaha al-Tanija u Veneciji u siječnju. Svi ostali članovi bande, državljanin Hrvatske i BiH Vinko Tomić (60), hrvatski državljani Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48) te jedan državljanin Srbije, završili su u pritvoru. Policija sumnjiči Tomića da je organizator pljačke, a na ispitivanju je kazao da je nezaposlen.

- Nemam nikakve imovine i nezaposlen sam - kazao je navodno Tomić istražiteljima te, iako nema imovine, predložio da ga puste uz jamčevinu od 50.000 eura, koje bi navodno trebala prikupiti njegova obitelj. Talijanski istražitelji su nakon pljačke pregledali desetke sati snimki videonadzora kako bi identificirali drske kradljivce nakita.

Imao nekoliko identiteta 

- Istragu smo počeli na vrlo težak, gotovo nemogući način, ali nikad nismo izgubili vjeru - kazao je istražitelj Alessandro Giuliano.

Venecijanski tužitelj kazao je kako je sve manje nade da će nakit pronaći.

- Ukradeni nakit još nije pronađen, a u Hrvatskoj su pretresli domove u kojima su osumnjičeni uhićeni - rekao je tužitelj Cherchi.

Tomić, koji ima nekoliko identiteta, također je na ispitivanju rekao kako je 1998. osuđen zbog ovjeravanja neistinitog sadržaja. No pod identitetom Juro Markelić osuđen je u Las Vegasu 2002. jer je opljačkao zlatarnu, a pod imenom Vinko Osmakčić osuđen je 1995. godine na Havajima zbog krađe satova vrijednih milijun dolara. Tad je sucu pred kojim je odgovarao za krađu pisao da je otišao 1992. godine iz BiH jer je njegovo selo uništeno.

Tomića povezuju i s bandom “Pink Panther” koji kradu slično kao i u ovoj pljački.

Drske ružičaste pantere 

- Ne možete ići u takve pljačke ako poslije nemate dogovorenu prodaju. To se samo tako ne radi. Najveća opasnost je uzeti nešto i zadržati to kod sebe, čekati i ostaviti u zemlji u kojoj je ukradeno - kazao je jedan od članova međunarodne bande “Pink Panther” u jednom dokumentarcu. Inače, Interpol muku muči s drskim ružičastim panterama. Utvrdili su da su od 1999. opljačkali više od 380 zlatarni, a procjenjuje se da je odneseni nakit vrijedan više od 334 mil. eura. Članovi bande kradu u manjim skupinama i pretežno su iz bivše Jugoslavije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message