News

Komentari 47

Seizmolog Kuk: Energija je bila jača od nekih atomskih bombi

Seizmolog Kuk: Energija je bila jača od nekih atomskih bombi

Stručnjak je rekao i da je to bio najjači potres koji se očekuje na tom području i da će vjerojatno uslijediti serija slabijih potresa. Rekao je i to da je sva novija gradnja istrpila potres bez problema

Gostujući za RTL seizmolog Krešimir Kuk rekao je da su razmjeri šteta u epicentralnom području strašni te da su seizmologe iznenadile pojedine stvari:

- Nismo očekivali da će i zagrebačko epicentralno područje prije nekoliko mjeseci i područje Pokuplja u ovoj godini odraditi svoje seizmičke aktivnosti. Nije nas iznenadilo u smislu da se tamo događaju potresi. Takav je bio i 1909. godine. Mi smo to upozoravali i to jesu, u okolici Zagreba, medvedničko područje, Pokuplje, mjesta gdje su potresi najjači - rekao je Kuk.

POGLEDAJTE VIDEO: Trenutak potresa

Ponovio je kako se potres osjetio preko Slovenije sve do Njemačke i Napulja u Italiji.

- To je potres velike snage, oslobođena je velika količina energije i ti valovi onda pređu i nekoliko stotina kilometara noseći dovoljno energije da zatresu i tamo, zato se osjetio - rekao je i usporedio današnji potres rekavši da je bio jači od nekih atomskih bombi koje su korištene. Nastavio je i kako je gradonačelnik Petrinje imao pravo usporedivši ga s Hirošimom.

- Da, nažalost, naša gradnja je loša i stara i to je najprije razlog što imamo tako velike štete i žrtve, ali to nam je poznato. Sva novija gradnja, zgrade izgrađene prema suvremenim protupotresnim standardima su ovaj potres istrpjele bez problema - rekao je. Napomenuo je da nakon jakog potresa ide serija slabijih, ali ako je glavni potres bio jaki, onda je i serija slabijih jača.

- Ono što je dobro, ako je išta dobro, jest da je to maksimalna jačina koja se na tom području može dogoditi. U terminima vjerojatnosti, o kojoj se u seizmologiji ne govori, veća je vjerojatnost da je ovo bio najjači potres i da će idući biti slabiji - zaključio je. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci