News

Komentari 75

Šeks: Josipović je smijenio D. Jovića da ne ugrozi kampanju

Šeks: Josipović je smijenio D. Jovića da ne ugrozi kampanju

Osporavanja referenduma znači osporavanje nastajanja hrvatske države. Taj referendum je jedan od temelja međunarodnog priznanja Hrvatske, rekao je Šeks

U središnjici HDZ-a sazvali su konferenciju zbog stavova Dejana Jovića o referendumu o neovisnosti 1991. godine. Vladimir Šeks i Miro Kovač oštro su kritizirali Jovićeve izjave. 

- Radi se o stajalištu koje negira legitimitet referenduma, a time i hrvatsku samostalnost - rekao je Kovač, a Šeks je dodao da su njegove teze o tome da su se građani izjašnjavali u ozračju straha činjenično neistinite i opake. 

- Taj je referendum značio prekretnicu i u međunarodnim okvirima. To je bila jasna poruka kojim putem Hrvatska želi kročiti. Osporavanja tog referenduma znači osporavanje nastajanja hrvatske države. Taj referendum je jedan od temelja međunarodnog priznanja Hrvatske - zaključio je Šeks

Dok je konferencija još trajala, stigla je informacija da je Jović smijenjen

- Ako je to istina, postupio je kako se od predsjednika očekuje - rekao je Kovač, a onda je Šeks pretpostavio kako je Josipović taj potez povukao kako ne bi ugrozio kampanju.

- To je izraz krajnje nužde. Mislim da je to ključni motiv, da bi mu daljnje zadržavanje uzdrmalo kampanju - rekao je Šeks, koji se prisjetio kako je Jović i ranije, u svojoj knjizi 2003. godine, izražavao žaljenje za raspadom Jugoslavije.

Na pitanje zašto su ga onda angažirali HDZ-ovi bivši ministri Miomir Žužul i Kolinda Grabar Kitarović dok su obnašali te dužnosti, Šeks je rekao:

- Teško je odgovoriti na ta tehnička pitanja. Zašto ga je Žužul tada zadržao? Jer nije izražavao eksplicitna stajališta kao danas - zaključio je. 

Najčitaniji članci