News

Komentari 63

Selak prozvao Banožića zbog izvješća o padu drona: 'Nakon presice nikom ništa nije jasno'

Selak prozvao Banožića zbog izvješća o padu drona: 'Nakon presice nikom ništa nije jasno'

Dragi moji balističari, ako ste htjeli nešto reći, trebali ste reći koja je bila brzina pada, koja je bila kinetička energija oslobođena, zašto? Zato što bi bilo lako izračunati koja količina zemlje je izbačena van, pitao se Selak

Ne vjerujem da u Hrvatskoj nakon ove konferencije ikome išta jasno illi jasnije. Ono što je meni jasno je ono što je rekao drž odvjetnik odmah u startu – da se radi o teškom kaznenom djelu. Za našeg lumena vojne misli, ministra obrane, prvi dan to uopće nije bila prijetnja. Pa recite tko je tu lud. Ako se radi o teškom kaznenom djelu koje nije prijetnja državi, ja ne znam zbilja kako komentirati ovu današnju konferenciju, komentirao je za N1 današnju konferenciju o padu drona umirovljeni brigadir Ivan Selak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Osvrnuo se i na izjave balističara. 'Na pitanja na koja su odgovorili, lagali su'. Rekao je i kako postoji početna balistika, balistika putanje i balistika cilja, a da je nama najbitnija ova zadnja

- Što su za to rekli? Da je ta letjelica pala programirano i da je pala okomito. Kada nešto padne okomito to stvara okrugli trag. Kada nešto padne okomito, a u sebi još uvijek ima kerozina, kako kažu vrli istražitelji… Čini mi se da ti ljudi nikada nisu vidjeli stvarnu eksploziju tijela koje udari strahovitom snagom u zemlju i gdje eksplodira određena količina kerozina koja proizvodi svjetlosnu gljivu i tamnu eksploziju - rekao je Selak.

- Ja sam se nažalost toga i previše nagledao u ratu. Dakle, tu su lagali. Lagali su da je pala okomito. Da ih demantiram, mogli su pogledati slike koje su slikali studenti - rekao je i pokazao fotografiju koju je netko od studenata uslikao netom nakon pada drona.

- Dragi moji balističari, ako ste htjeli nešto reći, trebali ste reći koja je bila brzina pada, koja je bila kinetička energija oslobođena, zašto? Zato što bi bilo lako izračunati koja količina zemlje je izbačena van. Da je još bila i eksplozivna tvar unutra, ona koju ste vi rekli, onda ovi dečki koji su to snimili, studenti, danas ne bi bili živi - tvrdi Selak.

O rezultatima istraživanja osvrnuo se za Dnevnik.hr  sudski vještak za oružje i balistiku Rade Stojadinović.

- Nije mi ništa jasnije. Danas sam imao drugih poslova pa sam gledao na internetu. Navodno se radi o ruskoj bombi. Fantomskog eksploziva čas ima, čas nema - pojasnio je.

Ne prihvaća zaključak da je izgorjelo neutvrđeno organsko sredstvo, kako je navedeno. "To su bedastoće", napominje. Kaže da je to sovjetska aviobomba duga 106 cm, promjera 27 cm, težine oko 123 kilograma, a na eksploziv otpada 42 kilograma. "Rusi su napravili barem milijun komad - istaknuo je.