News

Komentari 44

Senat proglasio suđenje Trumpu ustavnim, postupak ide dalje

Senat proglasio suđenje Trumpu ustavnim, postupak ide dalje

Branitelji Donalda Trumpa tvrdili su s druge strane da on više nije predsjednik već običan građanin te zato Senat nema pravnog temelja suditi mu po optužnici Zastupničkog doma da je poticao na nasilje

Američki  Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja.

Kako javlja BBC šest republikanaca svrstalo se uz 50 demokrata i podržalo njihov argument da je suđenje dopušteno američkim ustavom.

Branitelji Donalda Trumpa tvrdili su s druge strane da on više nije predsjednik već običan građanin te zato Senat nema pravnog temelja suditi mu po optužnici Zastupničkog doma da je poticao na nasilje.

POGLEDAJTE VIDEO: Neredi u Washingtonu

Pravna rasprava obilježila je prvi dan suđenja, a za glasanje o ustavnosti dovoljna je jednostavna većina. 

"Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva,  jer je postupak počeo kada je Donald Trump još bio na dužnosti", rekao je demokrat Jamie Raskin, nekadašnji profesor prava koji je nastupio kao tužitelj. 

"Nema nikakve dvojbe o činjenici da je Senat nadležan suditi mu", rekao je u uvodnim riječima Raskin.

Dok je jednostavna većina potrebna za odluku o ustavnosti, za izricanje presude o krivnji prema američkom Ustavu potrebna je dvotrećinska većina.

Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17. Zato Donald Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom idućeg tjedna.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol koji su izveli njegovi nasilni pristaše 6. siječnja kada je u Kongresu trajao postupak potvrde novoizabranog predsjednika Joea Bidena, narušio je Trumpovu  popularnost. Pad popularnosti je loš za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.