Obavijesti

News

Komentari 5

Senat Sveučilišta u Zagrebu podržao prijedlog smjene privremenog dekana Barišića

Senat Sveučilišta u Zagrebu podržao prijedlog smjene privremenog dekana Barišića

Na sjednica Senata zagrebačkoga Sveučilišta, 12. točka dnevnog reda bila je glasovanje o prijedlogu rektora Damira Borasa o smjeni privremenog dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića

VIDEO

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u utorak podržao je većinom glasova prijedlog rektora Damira Borasa o smjeni privremenoga dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića, a za njegovu smjenu glasovala su 44 člana Senata, 16 ih je bilo protiv, a deset suzdržano. 

Sjednica Senata zagrebačkoga Sveučilišta počela je u utorak u podne, a 12. točka dnevnog reda bila je glasovanje o prijedlogu rektora Damira Borasa i Rektorskoga kolegija o smjeni privremenoga dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića koji je na toj dužnosti od 10. prosinca 2019.

U utorak ujutro u 9 sati počela je i izvanredna sjednica Savjeta Sveučilišta u Zagrebu koja je trajala puna četiri sata. Jedan od jednoglasno donesenih zaključaka te sjednice, o kojoj je izvijestio predsjednik toga savjeta Luka Burilović, bila je da se glasanje o povjerenju ili nepovjerenju čelniku neke visokoškolske sveučilišne ustanove može održati jedino na sjednici Senata uživo.

Sveučilišni savjet jednoglasno je i na ovoj sjednici ponovio preporuku sa sjednice održane 12. veljače ove godine da se sjednice Senata trebaju održavati uživo, a ako to nije moguće, putem zaštićenih web platforma.

Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića
Drama na Hrvatskim studijima: Demograf Šterc pokrenuo je smjenu dekana Pave Barišića

Ipak i ova posljednja sjednica Senata održana je posredstvom e-maila, kako je to i uobičajeno u proteklih godinu dana. Takav način održavanja sjednica često je kritizirala i akademska zajednica jer članovi Senata samo glasaju o predloženim točkama dnevnog reda, bez rasprave. Na traženje Savjeta zagrebačkoga Sveučilišta 12. ožujka je u Studentskom centru (SC) uživo održana sjednica Senata s jedinom temom - stanje na Sveučilištu u Zagrebu.

Materijali nadopunjavani usred sjednice

Nakon sjednice, član Senata Sveučilišta u Zagrebu i profesor na Filozofskom fakultetu Neven Jovanović potvrdio je Hini da je većina članova Senata dala glas za opoziv dekana Barišića. Na sjednici je putem e-maila sudjelovalo svih 70 članova Senata, od kojih je 44 podržalo Barišićevu smjenu, 16 ih je bilo protiv, a deset članova je bilo suzdržano.

Profesor Jovanović dodao je da su materijali za sjednicu Senata dopunjavani usred sjednice, rekavši da je sjednica Senata počela u 12 sati, a tada je krenulo i glasovanje o točkama dnevnog reda. 

Napomenuo je da se u 15,20 sati pojavilo obrazloženje odluke rektora Damira Borasa o razlozima za smjenu dekana Fakulteta hrvatskih studija Pave Barišića. Jovanović je istaknuo da ne razumije kako su to mogli uzeti u obzir članovi Senata koji su već glasali, a pita se i je li to pokušaj da se utječe na one koji su u tom času razmišljali hoće li ili neće glasati.

Izvijestio je i kako su na početku sjednice 27 članova Senata sastalo putem video-konferencije i izrazilo nezadovoljstvo načinom organizacije sjednice bez rasprave, te kako bi raspravili one točke o kojima su imali primjedbe i pitanja.

Također, Jovanović je napomenuo kako ih je tada dekan Barišić izvijestio da je na dnevni red sjednice Senata, bez njegova znanja, uvrštena točka o kriterijima upisa na studij odgojno-obrazovnih znanosti na Fakultetu hrvatskih studija koji je pak tek na početku vrednovanja u sustavu kontrole kvalitete, a već se predlažu kriteriji za upis kao da će se na taj studij studenti moći upisivati već u srpnju ove godine.

Hrvatski studiji: Barišić poništio natječaj za dekana, Čović ga optužuje da šuruje s Fuchsom
Hrvatski studiji: Barišić poništio natječaj za dekana, Čović ga optužuje da šuruje s Fuchsom

Dekan Barišić je pak prije u utorak ustvrdio da je nezakonita i protustatutarna odluka Senata o davanju suglasnosti rektoru da donese odluku o izmjeni Odluke o imenovanju dekana i članova Fakultetskoga vijeća Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija od 10. prosinca 2019.

Napomenuo je kako su, sukladno odredbama čl. 42. Statuta Sveučilišta u Zagrebu taksativno navedeni slučajevi u kojima dekan može biti prijevremeno razriješen dužnosti te da je, sukladno čl. 39. i čl. 42. Statuta Sveučilišta, rektor ovlašten isključivo suspendirati, ali ne i razriješiti dekana.

Jer, objasnio je Barišić, odluku o suspenziji dodatno treba potvrditi Senat s dvotrećinskom većinom ukupnoga broja članova Senata. Također, prema odredbama čl. 57. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, rektor je ovlašten dekana samo suspendirati, ali ne i razriješiti s dužnosti.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece