Obavijesti

News

Komentari 15

Separatisti tvrde da je u Gruziji poginulo 1400 ljudi

Separatisti tvrde da je u Gruziji poginulo 1400 ljudi
16

Predsjednik Gruzije rekao je da im se događa noćna mora kad su Rusi prodrli u pokrajinu. Tražio je pomoć SAD-a u borbi protiv Rusa...

VIDEO

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je u petak navečer kako gruzijske snage imaju pod kontrolom glavni grad Južne Osetije, Chinvali, i okolna područja.
- Nažalost, kao rezultat bombardiranja život je izgubilo 30 Gruzijaca, uglavnom vojnika - rekao je predsjednik u izravnom prijenosu na nacionalnoj televiziji. Njegova je izjava u suprotnosti s vijestima ruskih novinskih agencija koje su nešto ranije objavile da se tenkovi ruske 58. armije nalaze u sjevernim predgrađima Chinvalija i da su gruzijski napadi suzbijeni. Gruzijski ministar vanjskih poslova rekao je kako su ruski avioni bombardirali gruzijsku vojnu bazu, pri čemu je poginulo nekoliko ljudi. Eduard Kokoiti, čelnik južnoosetijskih separatista, tvrdi kako je čak 1400 ljudi izgubilo živote od početka gruzijskih napada. SAD, EU i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju poslat će zajedničko izaslanstvo koje će pokušati ostvariti primirje, objavilo je u petak navečer francusko predsjedništvo EU. Rusko ratno zrakoplovstvo objavilo je i kako će od ponoći zabraniti sve letove, civilne i vojne, prema Gruziji i iz nje. Ruski vojnici su sa 150 tenkova, oklopnjaka i drugih vojnih vozila ušli u petak u Južnu Osetiju i krenuli prema Chinvaliju, rekao je Saakashvili. Molio je za pomoć SAD protiv ruske agresije na njihov teritorij.
- Želim u predsjednikovo ime ponoviti da SAD podržava teritorijalnu cjelovitost Gruzije i poziva na trenutačni prekid vatre - rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino. George Bush je razgovarao o stanju u Gruziji s ruskim premijerom Vladimirom Putinom u Pekingu, gdje su se svjetski državnici okupili na otvaranju Olimpijade.
- Ruski tenkovi i zrakoplovi su na našem teritoriju. Gruzijske snage ipak su oborile dva ruska borbena zrakoplova - rekao je Saakašvili. Naredio je opću mobilizaciju vojnih rezervista, a vjeruje se da bi mogao pod oružje pozvati 100.000 vojnika. Gruzija je predložila primirje pobunjenicima na tri sata kako bi civili izašli iz glavnoga grada, čije je središte navodno potpuno uništeno. Zapovjednik ruskih mirovnih snaga u Južnoj Osetiji, Marat Kulakhmetov, rekao je da je glavni grad teško oštećen u bombardiranju gruzijske vojske.
Gruzijska vlada je ranije tijekom dana izdala proglas u kojem separatističkim pobunjenicima nudi amnestiju ako polože oružje. Stanovništvu Južne Osetije su obećali pomoć u obnovi zgrada i infrastrukture uništene u sukobu, koja bi trebala iznositi 35 milijuna dolara. Gruzijska vojska je borbenim avionima u petak rano ujutro napala separatističke snage u okolici glavnoga grada Južne Osetije. Topništvo je tuklo grad u kojem je vlada Južne Osetije zakazala za petak razgovore s ruskim mirovnim posrednikom. Ubili su najmanje 15 civila i 12 pripadnika ruskih mirovnih snaga, a ranili njih 150. Gruzijci su potom uspjeli prodrijeti u predgrađe Chinvalija. Bijela kuća je odmah zatražila prekid sukoba. Dok se Vijeće sigurnosti UN-a nije moglo dogovoriti oko izjave kojom se obje strane pozivaju na prekid vatre, tri ruska zrakoplova su u petak ušla u gruzijski zračni prostor i bombardirala gruzijske položaje.
- Moja predsjednička obaveza je sačuvati živote i dostojanstvo Rusa. Neću dozvoliti da smrti naših sunarodnjaka prođu nekažnjeno - rekao je Dmitri Medvedev, ruski predsjednik. Gruzijci pokušavaju vratiti odmetnutu pokrajinu koja nikad nije dobila međunarodno priznanje. Rusija je glavni zaštitinik separatista koji kontroliraju Južnu Osetiju od početka 90-ih godina. Gruzija graniči s Rusijom, Turskom, Armenijom i Azerbejdžanom. U sastavu Gruzije su autonomne republike Abhazija i Adžarija, kao i autonomna regija Južna Osetija. Abhazija i Južna Osetija su se odcijepile od Gruzije i danas postoje kao nezavisne države, no međunarodno nisu priznate.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa